POSTED IN Europa, Norge, Russland, Sanksjoner

Dumskapen vil få store konsekvenser:

Sanksjonene mot Russland vil ramme vår egen befolkning.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Energifattig EU blir en stadig farligere nabo

Av Jan Herdal

Mange har visst ikke helt skjønt at vestens twitterdemokrater brukte sist helg til nærmest å gå til åpen krig mot verdens kanskje største atomvåpenmakt. Russland er tilfeldigvis også Europas dominerende energileverandør.

Det eneste som er sikkert, er at EU kommer ut av den pågående krisa som et fattigere, svakere, reddere og farligere område enn før. Russlands vending mot Kina og Asia har pågått i flere år, og vil påskyndes av det som nå skjer. 

Med det taper Europa konkurransen om verdens kanskje største petroleumskilder.

Ifølge de siste tall fra Eurostat, måtte EU i 2020 importere 57,5 prosent av sin energi. Alle medlemsland er nettoimportører. Halvparten av all importert energi kom fra Russland, som var største leverandør av olje, gass og kull.

EUs utvinning av primærenergi har falt med nesten 18 prosent det siste tiåret.

I 2020 importerte EU 97 prosent av oljen, 93 prosent av gassen, og 85 prosent av kullet. Russland leverte 35 prosent av importgassen, og omtrent like mye av oljen.

Både olje- og kullprisene har steget kraftig, men aller mest kritisk er gassforsyningen, der prisen i øyeblikket er tidoblet på ett år. Hvorfor er dette så alvorlig?

Bare enn brøkdel av gassen brukes til å framstille elektrisitet. For husholdningene i Europa er strømprisen sekundær. De bruker gass omtrent som vi i Norge bruker elektrisitet. Til oppvarming, varmtvann og matlaging. Prisøkningen går rett på levestandarden til folk flest.

Europas mangel på primærenergi er hovedårsak til det katastrofale, såkalte grønne energiskiftet. Trua på at vind og sol skulle kunne erstatte stabil lagerenergi kunne kanskje ha blitt kalt heroisk, om den ikke var så farlig illusorisk.

Det er egentlig ikke så underlig at folk som er sprø nok til angivelig å tro at økende CO2-innhold i atmosfæren fører til en farlig oppvarming av kloden med en «klimakrise» som resultat, er like sprø når det gjelder utenrikspolitikk.

I løpet av et par dager har makteliten som ga deg det grønne skiftet, gått helt til randen av varm krig med verdens kanskje største atomvåpenmakt og sin egen største energileverandør. La den synke inn.

I den strie strømmen av utskjellinger, rene fornærmelser, sanksjoner og våpenforsendelser til Kiev-regimet, åpnes det en kanal for fortsatt kjøp av russisk olje, gass og kull. (Samtidig som man setter himmel og jord i bevegelse for å finne alternativer, som ikke eksisterer).

Vestlige oljeselskaper trekker seg nå ut av Russland. Utviklingen av de russiske petroleumsreservene vil gå saktere. Det blir mindre olje på verdensmarkedet, og prisen blir enda høyere enn den ellers ville ha vært. Det rammer kjøperne. Russland forblir storeksportør, og tjener mer på hvert fat.

time lapse photography of square containers at night
Energi er ikke en hvilken som helst vare. Den er varenes vare. Energi er forutsetningen for all vareproduksjon.

Kina er allerede Russlands største handelspartner. De to land undertegnet et strategisk partnerskap tidligere i år. Kina motsetter seg de vestlige «illegale og ensidige» sanksjonene mot Russland, og handelen mellom dem fortsetter som før. 

Russlands vending mot Kina begynte for flere år siden. Det er ikke første gang EU har vært en besværlig kunde. Dagens hysteriske sanksjoner, som kan minne om kappløpet om å kutte «klimautslippene» med stadig større prosentsatser, gir neppe nye stjerner i boka. 

Den vestlige Twitter-adelen er i ferd med å sage over den greina den sitter på for alvor.

Financial Times skriver ifølge Sputnik at Peking kan redusere det vestlige sanksjonspresset på Russland ved å øke samarbeidet innen bl.a. landbruk, høyteknologi, finans og energi. 

Kina har allerede droppet gjeldende importrestriksjoner på russisk hvete, del av en pakke som også inkluderer langsiktige leveranser av olje og gass fra Russland til en verdi av ca. 900 milliarder norske kroner.

Russisk olje og gass er avgjørende for Kinas videre vekst. Prognosene går ut på at Folkerepublikkens etterspørsel vil øke til 526 milliarder tonn olje innen 2030, og til 620 mrd. tonn i 2040.

Det later ikke til at dagens EU-ledelse er i stand til å begripe hva dette vil medføre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Jan Herdal ser ut til å tro at Vestens ”twitter-demokrater”, som han kaller dem, er idioter og stein hakke gale fordi de går til krig mot verdens sterkste atommakt og verdens største energi—eksportør, nemlig Russland. En my mer sannsynlig forklaring, tror jeg, er at denne krisen i Ukraina ikke er en strid mellom Russland og Vesten, men en strid innad i Vesten, mellom anglo-zionistene og EU-Tyskland.

  Anglo-zionistenes store mål har alltid vært å forhindre at det danner seg en eurasiatisk blokk mellom det europeiske fastlandet og de asiatiske landmasssene, for en slik blokk ville spille anglozionistene ut over sidelinjen og gjøre det amerikanske kontinentet mer eller mindre irrelevant. Begge verdenskrigene ble startet av anglo-zionistene for å forhindre at Tyskland knyttet seg for sterkt til Russland og det asiatiske kontinentet. Lord Hastings, Nato’s første generalsekretær, kom med det berømte utsagnet at NATO ble dannet for «å holde russerne ute, amerikanerne inn, og tyskerne nede», dvs. å bevare amerikansk innflytelse i Europa, å forhindre russisk innflytelse i Europa, og å forhindre at tyskerne knytter bånd østover. Zbigniew Brzezinski skrev en bok om dette, ”The Great Chessboard” hvor han påpekte at den som kontrollerer den eurasiatiske blokken, kontrollerer verden.

  Så hele skuespillet som vi nå ser utfolde seg, blir spilt for å forhindre at anglo-zionistene mister det jerngrepet som de holder på Vest-Europa, og først og fremst på Tyskland. Unz Review, som jeg leser regelmessig og som jeg synes skriver mye fornuftig, har flere artikler om dette, som f eks disse:

  https://www.unz.com/mwhitney/the-crisis-in-ukraine-is-not-about-ukraine-its-about-germany/

  https://www.unz.com/mhudson/america-defeats-germany-for-the-third-time-in-a-century/

  Svar
  • Twitter demokratiene har enda ikke offisiellt gått til krig mot Russland. De bruker fortsatt Ukraina som sin proxy. Det er det de liker. Det er helt i tråd med Islam, om å holde krigens hus utenfor hjemmet.

   En russisk avis hadde poll om hvilke byer eller steder hvor folk ville like at Domstolene skulle ligge, disse som skal ta for seg oppgjøret med de Ukrainske Nazister sine krigsforbrytelser. Svaret er ikke så intressant som det at de er veldig forberedt på å ta ett slikt oppgjør, men over 50% stemte Donetsk.

   Russland vil nå være vert for første *International anti facist congress».

   Svar
 • Er ikke så sikker på det. Det er nok mest bare denne fyren som ikke vil ha noe nick.
  Tror heller på at Axis of Evil har overspilt sin mediaspunnede myte som Liberator og at kamuflasjen har sprukket litt for mye her og der, og at nå begynner stater å ikke vil være med på tøvet deres.
  Mexico vil heller ikke være med på sanksjoner mot Russland. Maduro i Venezuela refser Vesten for sitt belte av løgner og propaganda.

  Russere er de eneste som ligger i mot Israel. De besvarer stadig missiler fra Israel mot Syria med sitt antiluftvern og forvirrer flygerne med elekrisk jamming. Om det hadde vært skuespill tror jeg manusforfatterne hadde utelatt det, spesiellt når det knapt nevnes og skrives om. Skuespill bak i kulissene er ikke mye til teater.

  Ine Sørbye fikk spørsmål om ikke Norske våpen til Ukraina kunne oppfattes som krigshandlinger, og utbrøt forferdet «Nei det går ikke an».
  Som om hun skulle avgjøre ett slikt spm på verdensbasis.

  Svar
 • Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere FN-våpeninspektør Scott Ritter:

Krigen var avgjort den første dagen. Den vil være over om få dager.

Forrige innlegg

Verden opplever store forandringer på kort tid

Globalismen durer på, som planlagt

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.