POSTED IN Virkelighetsforståelse

Dobbeltmoral:

Lett å bruke og dobbelt så god?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dobbeltmoral: Medias “nye normal”

Av Andrea Drescher

Innlegget er hentet fra Politikeren

Da Darya Dugina døde, ble dobbeltmoralen i media spesielt smertefullt synlig igjen. Den tilhørende dobbeltmoralen er ikke noe nytt. Tvert imot. Det har eksistert lenge, men har økt enormt, spesielt de siste årene.

Ikke alt er en sammenligning, men noen sammenligninger er uunngåelige, selv om det er å sammenligne epler med appelsiner. Følgende sammenligninger må tolkes gjennom linsen til en vanlig medieleser. Små spor av kynisme eller satirisk overdrivelse skyldes at den personlige bekymringen for dobbeltmoralen ikke får eskalere til sinne og aggresjon.

Dobbeltmoral i attentater

To kjente personer har blitt myrdet de siste dagene. Salman Rushdie overlevde knivangrepet og media er rasende over denne blodige handlingen og oppfordrer til solidaritet.

Den feige bombingen av Darya Dugina nær Moskva førte til at ORF-korrespondenten Langpaul kommenterte på Twitter: “ Alexander #Dugin får en hvit Lada nå? ” – en ond indikasjon på at familier til soldater som døde i krigen fikk økonomisk hjelp.

Dobbeltmoral for fengslede journalister

Det ville aldri falle meg inn å sette Navalnyjs rolle eller «handlinger» i skyggen av Julian Assanges handlinger, men i medias oppfatning av Vesten er Navalnyj en modig kjemper for frihet og demokrati i Russland.

Julian Assange ble opprinnelig bare fremstilt som en Wikileaks-grunnlegger og voldtektsmann som risikerer dødsstraff for uansvarlige – forræderiske handlinger i USA. I mellomtiden har denne medieholdningen endret seg noe, og mainstream-mediene har også påpekt at Assanges utlevering kaster et litt merkelig lys på pressefriheten. Men først etter år «råtnende» i den ecuadorianske ambassaden og i høysikkerhetsfengselet i Belmarsh, og utleveringen hans er nesten avgjort.

Dobbeltmoral for barnedrap

«Kiev: 135 barn drept siden krigen begynte» var overskriften i Die Zeit i slutten av mars 2022. Dødsfall av mennesker – og spesielt barn – er en tragedie. Bare i Donbass i veldig lang tid er barn og gamle mennesker og unge mennesker drept.

Ikke noe nytt i øst: «Avenue of Angels» i Donetsk, Ukraina, er et minnesmerke for barn fra Donbass – det vil si det østlige Ukraina – som ble drept under krigen i Donbass frem til 2015. Dette kan til og med utledes fra Wikipedia , som ikke mistenkes for å være pro-russisk. Der kan du også lese at UNICEF Ukraina rapporterte på Twitter i 2018 at mer enn 140 barn ble drept eller skadet av miner under krigen.

Jeg kunne ikke finne mer informasjon der om de 500 000 døde irakiske barna som tidligere amerikanske utenriksminister Madeleine Albright sa at deres død var en pris verdt målet. Jeg gikk imidlertid ikke gjennom alle arkivene.

Dobbeltmoral for regjeringens benådning for kritikere av regimet

I Kina, Russland eller Venezuela – for bare å nevne noen av de useriøse statene – er enhver kritiker av regimet en oppegående demokrat som driver mot og i samsvar med loven for fred, frihet og demokrati.

På den andre siden er alle som går gjennom Tyskland med grunnloven, ønsker å drive sitt yrke som bonde i Holland eller til og med offentlig bekjenner seg til nøytralitet i Østerrike, et sted mellom riksborger, statsveger, delegitimerer, offentlig fiende, nazist eller konspirasjonteoretiker.

Dobbeltmoral for millionærer

I det verdiorienterte vesten hører man alltid om filantroper som Bill Gates eller Rockefellers , som av og til donerer smulene av sine enorme pengebeløp, som de legger i stiftelser for å spare skatt, for et overfladisk sosialt formål.

I Russland er hver superrik nesten per definisjon en oligark. Det er i hvert fall mitt inntrykk, for å skrive inn «russiske oligarker» gir rundt 558 000 resultater på Google alene.

Dobbeltmoral i løsrivelse

Kosovo erklærte uavhengighet 17. februar 2008. Den ensidige uavhengighetserklæringen, som Serbia ikke anerkjente, ble av Den internasjonale domstolen vurdert som forenlig med folkeretten. Jeg er ikke klar over at det fant sted en folkeavstemning i Kosovo før uavhengighetserklæringen.

En tilsvarende folkeavstemning fant imidlertid sted på Krim, der under observasjon av OSSE, ifølge Tagesspiegel , stemte over 95 % av velgerne for å bli med i Russland. En russisk soldat sto sannsynligvis foran hver velger, for siden den gang har mantraet om den russiske annekteringen blitt en integrert del av alle vestlige medier.

Dobbeltmoral i helsevesenet for gravide

Røyking, medisiner, alkohol og til og med melk anses som usunt når kvinner er gravide og det settes i gang svært emosjonelle kampanjer for å beskytte det ufødte barnets helse best mulig. “For vordende mødre er røyk imidlertid spesielt dødelig: giftstoffene skader ikke bare moren under graviditeten, men også babyen. Som gravid bør du derfor være bevisst ditt ansvar overfor barnet ditt og slutte å røyke under svangerskapet. Passiv røyking bør også unngås. De hysteriske reaksjonene fra noen kvinner i åpne gjestehager når folk røyker ved nabobordet, beviser at slike kampanjer har effekt.

Ifølge offisielle instanser er bivirkningene av en vaksine som kun har fått betinget godkjenning eller nødgodkjenning og, så vidt jeg vet, aldri har vært omfattende testet på gravide, selvfølgelig helt ufarlige sammenlignet med nikotin. Siden oktober 2021 har Den stående vaksinasjonskommisjon også anbefalt koronavaksinasjon fra 13. svangerskapsuke, under amming og for kvinner i fertil alder, spesielt de som ønsker å få barn. Tilsvarende mediekampanjer blir stadig mer merkbare.

Dobbeltmoral når man evaluerer kriger

Det russiske angrepet på Ukraina 24. februar 2022 er etter alle enstemmige en «angrepskrig i strid med folkeretten». De fleste alternative medier er også enige i denne oppfatningen eller fremstillingen – selv om jeg får inntrykk av at noen av dem bare skjer fordi de ikke ønsker å bli offer for sensur som Sputnik eller RT.

Siden jeg ikke er en folkerettsekspert og ikke kan fordype meg i dybden av dette juridiske feltet, ville jeg vært takknemlig om noen kunne forklare meg hvorfor krigene i Vietnam, Afghanistan, Irak, Yemen, Libya, Syria og andre steder stort sett er i mainstream media presentert som «humanitær intervensjon» eller i beste fall som en «krig for demokrati, frihet og menneskerettigheter» og sanksjoner ble aldri pålagt.

Dobbeltmoral i bruk av naturressurser

Den 22. august 2022 ga Stern overskriften : ” Kamp om mineralressurser: Putin plyndrer Ukraina ” og fortsetter med å si: ” Russland har okkupert en femtedel av Ukraina, men Kiev har tatt mesteparten av råvarereservene. Et raid med et bytte verdt milliarder .” I Syria stjeler amerikanske tropper 80 % av den daglige oljeproduksjonen. Hver dag og nå.

Vesten “plyndrer” mer elegant. Jordreformen, som trådte i kraft 1. juli 2021 og var en forutsetning for IMF-lån, skapte grunnlaget for at internasjonale selskaper kunne kjøpe seg inn i landet. Man kan lese : “Loven “On Amendments to Certain Laws of Ukraine on the Conditions of Turnover of Agricultural Land” (lov 552-IX) er en avgjørende plank på den liberaliserende agendaen forkjempet av president Volodymyr Zelensky og de vestlige internasjonale institusjonene som støtter hans regjering. Den ble vedtatt av Verkhovna Rada, Ukrainas enkammerlovgiver, i mars 2020 som en betingelse for at den finansielt utsatte regjeringen skulle motta et lån på 5 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet (IMF)”Ryktemøllen” sier at de vanlige mistenkte som Monsanto, Gates Foundation, Blackrock allerede har brukt opp mulighetene for denne lovendringen. Mer presis informasjon kan trolig først gis etter nøye analyse av balansene.

Dobbeltmoral i vurderingen av politiske flyktninger

Enten Khodorkovsky, Weiwei eller Skripalene: Flyktninger fra useriøse stater, fra diktaturer som Kina, Russland eller til og med Nord-Korea er i utgangspunktet ofre for deres systemer og representerer de eneste gode menneskene i landet deres.

På den andre siden må alle som forlater Tyskland eller Østerrike ha noe kriminelt på tallerkenen, i hvert fall som en skattesvindler, om ikke engang en nazist. Ken Jebsen, Stefan Hockertz, Boris Reitschuster eller Peer Eifler – for bare å nevne noen av de dusinvis av eksilene jeg har kjent nå – har gode grunner til dette, men mainstream tar dem ikke opp.

Dobbeltmoral i diktaturer

Saudi Arabia beheads 37 mostly Shia', including aspiring Michigan college student
I Saudi-Arabia er halshugging en offentlig straffemetode, men de er våre venner derfor kritiserer vi dem ikke.

At det må skilles mellom gode diktaturer som Saudi-Arabia eller Qatar og dårlige diktaturer som de som er nevnt ovenfor – Kina, Russland eller Nord-Korea – kan tydelig sees av deres fremstilling i media. Førstnevnte leverer olje på våre premisser og er derfor våre samarbeidspartnere.

De andre – spesielt Russland – leverer råvarer på deres premisser og det ønsker vi selvfølgelig ikke. Så vi vil heller la dem selge oljen og gassen sin til India for å skaffe den til oss derfra til mye høyere priser.

Dobbeltmoral for homofili

Menneskerettighetsbrudd som henrettelse av homofile spiller bare en svært liten rolle i mediepresentasjonen av våre “gode” partnere nevnt ovenfor.

Det faktum at reklame for homoseksuelle handlinger, spesielt i miljøet til barn og unge, er forbudt ved lov i Russland, blir sett på som den “mest massive undertrykkelsen av LHBT-bevegelsen”. Men vel, den som klassifiserer det slik har sannsynligvis aldri vært i en bayersk eller østerriksk dypkatolsk landsby, hvor erkekonservative verdier fortsatt opprettholdes og homofile aldri krysser gaten og holder hender. Noe som lett er mulig i Moskva eller St. Petersburg, som en homofil aktivist og journalist fortalte meg fra svært praktisk erfaring. Han har bodd der i kort tid, og jeg har kjent fellesskapet hans av homofile russiske venner fra Facebook i lang tid.

Dobbeltmoral for militærutgifter

Naturligvis tjener de vestlige militærutgiftene til NATO og USA utelukkende vårt forsvar, og med totalt 1 175 milliarder amerikanske dollar i 2021 kan de betraktes som lave. Av dette bidro USA med 811 milliarder amerikanske dollar, resten av NATO-landene med 364 milliarder amerikanske dollar.

På den andre siden er russiske krigsinvesteringer på 65,9 milliarder amerikanske dollar en åpenbar trussel mot Vesten, som må motvirkes av høyere investeringer i vår forsvarsallianse.

Dobbeltmoral på militærbaser

Forskjellene i militærbaser rundt om i verden er like dramatiske som når det gjelder militærets økonomiske ressurser. Dessverre kunne jeg ikke finne et nåværende eller nøyaktig antall amerikanske eller NATOs militærbaser i vanlige kilder. Det er anslått at det er mellom 800 og over 1000 militærbaser utenfor USA. Amerikanske militærbaser er lokalisert i mer enn 80 land og territorier. Kilde: https://www.overseasbases.net/ og https://www.nachdenkseiten.de/?p=37010 . Selvfølgelig tjener disse basene utelukkende til å forsvare våre vestlige verdier og friheter.

På den andre siden er de russiske basene, som ifølge media representerer en permanent trussel mot oss, annerledes. Jeg lærte også fra refleksjonssidene at Russland i 2017 var representert i 10 land med totalt rundt 20 baser i ulike formater. Hvis antall baser kanskje har doblet seg siden den gang, er det 40 baser og mer i dag. Du kan se farene som denne ubalansen utgjør for oss i Vesten.

Dobbeltmoral for hatytringer

Hvis du påpeker den typiske tyskfagsmentaliteten på Facebook, blir du blokkert for hatefulle ytringer. 30 dager på grunn av grupperelatert menneske-uvennlighet, men fakta er fakta. Når det gjelder samfunnet som helhet, har jeg aldri reist til et land der folket er så ryddige, presise og lydige som tyskerne. Jeg har kommet meg en del rundt profesjonelt og privat – med unntak av Asia – og jeg tar det derfor på meg å komme med denne kulturelle og sosiopolitiske uttalelsen, uten selvfølgelig å ville støte enkeltpersoner.

Hvis noen oppfordrer til diskriminering, ærekrenkelse og til og med drap på russere i samme antisosiale medium, kan du rapportere det til Facebook som du vil. Den samsvarer med fellesskapsstandardene til denne plattformen og har ingen konsekvenser overhodet – noe som bringer oss tilbake til det første eksemplet på dobbeltstandarder i denne artikkelen.

Dobbeltmoral med konsekvenser

Oppfordringer til drap mot russere er legitime og ofrene blir latterliggjort av vestlige medierepresentanter.

Hvor langt vil dere gå kjære kolleger i mainstream media? Hvor mange døde skal det være?

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Dobbeltmoral er uansett blitt norske politikeres standard.

  Å stjele er forbudt i Norge.
  Når vår statsminister er med å stjele et annet lands ( Libyas) gull, er det lovlig.
  Å sprenge Norges regjeringsbygning er ulovelig i Norge
  Når vår statsminister sprenger regjeringsbygninger i et annet land er det lovlig.
  Å drepe andre mennesker som ikke angriper oss eller andre er ulovelig i Norge.
  Når vår statsminister dreper 30 000 mennesker, og deres regjeringssjef, i et annet land – som ikke angriper oss eller andre, er det lovelig. ( i Norge)
  Norge deler ut Nobels Fredspris for å hylle de som arbeider for fred.
  Samtidig som Norge angriper andre land som ikke angriper oss.

  Når en innbygger bryter norsk Grunnlov er det ulovelig.
  Når vår regjering og/eller våre politikere gjør det er det lovelig.

  Våre politiske ledere er altså dobbeltmoralske røvere.
  Norske innbyggere velger seg slike ledere tydligvis. Gang på gang.
  Hva slags sykdomsdiagnose skal vi sette på en slik mentalitet?
  Stockholmsyndrom?

  Svar
  • Jepp,stockholmssyndromet er når offeret identifiserer seg med overgriperen,i dette tilfellet staten.Man rasjonaliserer sin moral og etikk og overförer det i sitt hvardagsliv,man lärer barna sine at staten er god samtidig som staten stjeler deres frihet og skapertrang,man forklarer sine barn at staten passer på oss alle og desverre må vi oppgi vår frihet til fordel for trygghet.
   DET ER STOCKHOLMSSYNDROMET.

   Svar
 • I Russland fores innbyggerne med propaganda.
  Det gjøres ikke i vesten. Ihvertfall ikke i Norge, – ihvertfall ikke overfor unge.
  Her kalles det forskning. ;-)

  ‘ (Denne artikkelen er tilpasset et ungt publikum.)
  EU-landene er så vant til å skaffe seg energi fra russisk olje og gass at de ikke bare kan slutte med det på dagen, sier Per Ove Eikeland. Han forsker på europeisk energipolitikk ved Fridtjof Nansens Institutt.
  Prisene på strøm i Norge blir også høye fordi vi kjøper og selger strøm til andre land i et felles marked.
  Strømprisen i Norge blir derfor høyere på grunn av krigen i Ukraina. Men en annen viktig grunn er at det er tomt i noen norske vannmagasiner fordi det ikke har kommet så mye regn som det pleier.
  Russland bruker på en måte gassen sin som et våpen mot de europeiske landene. Når de stopper å selge gass blir prisene på gass og strøm veldig høye og folk må betale dyrt.
  Det kan virke som om de prøver å gjøre sånn at folk som bor i de europeiske landene skal bli sinte på sine egne myndigheter for at de vil slutte å kjøpe gass fra Russland.’
  forskning.no/energi-fridtjof-nansens-institutt-krig-og-fred/hvorfor-gjor-krigen-i-ukraina-at-strommen-blir-dyr-i-norge/2072345

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tucker Carlson i Fox News:

EU straffer Russland ved å la befolkningen sin fryse og sulte.

Forrige innlegg

Sanksjonene ødelegger EU og Tysklands økonomi.

Trekker USA EU ned i et økonomisk svart hull?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.