POSTED IN Afghanistan, Norsk politikk

Det var ikke bare USAs nederlag:

Norge tapte også krigen i Afghanistan.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Selv om USA bar «hovebyrden» (i utgifter og tallet på drepte og skadde) under okkupasjonskrigen i Afghanistan var ikke Nato-bidragene uvesentlig, slik artikkelen under forteller. Og Norges bidrag, beskjedent i forhold til hele krigens utgifter og innsatser, var en del av det som sørget for et at krigen kunne strekke seg over 20 år. 

I den forstand har ikke bare norske politikere et ansvar for hele prosessen som nå endte i politisk og militær katastrofe, i prinsippet har de det samme ansvaret som alle andre som deltok i krigføringen.

Men vi vil ikke få noe politisk oppgjør med vår deltagelse for stort satt alle stortingspartiene har stilt seg bak krigføringen med ulike begrunnelser. Siden alle bærer en kollektiv skyld (ansvar) får vi ikke noe etterspill i Norge.

Ung må verden ennu være by Nordahl Grieg

Det er heller ingen opposisjon som krever noe slikt. Slik er det når gatas bølle har smadret ansiktet på en eller annen mens de andre bare deltok litt. De går slukøret hjem etter den heltemodige innsatsen med en ubehagelig følelse i kroppen. Det er først i voksen alder en kan tillate seg å reflektere hva en har vært med på.

Lenger er vi ikke kommet her hjemme. Jeg får si med Nordahl Grieg: «Ung må verden ennu være!»

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Polen, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Canada, Italia, Spania, Australia – alle står de igjen som tapere i Afghanistan.

Det er ikke bare USA som tapte krigen her.

Av Marko Marjanovic

Så har USA tapt nok en krig. Men det har også alle deres vasallstater som fulgte med dem dit.

Det kan kanskje bare ha vært for å innynde seg hos Washington, å være med å støtte symbolsk de militære tjenestene som Imperiet ventet av dem – det er jo å være med på å legitimere krigen. Men det betyr egentlig ikke så mye.

Når vi deltar i en krig, og din side taper, kaller vi det nederlag i krig.

For ikke å snakke om kontraktørene – 3596 USA-iignende soldater kom ikke tilbake fra Afghanistan.

Bare 68 prosent av dem var amerikanere.

18 prosent av dem kom fra Det Britiske Samveldet. 

Nesten alle de andre kom fra andre NATO-land.

USA mistet 2452, Storbritannia 455, Canada 158, Frankrike 86, Tyskland 54, Italia 48, Danmark 43, Australia 41, Polen 40, Spania 34, Georgia 29, Nederland 25, Romania 25, Tyrkia 14, Tsjekkia 14, New Zealand 11, Norge 10, Estland 9, Ungarn 7, Sverige 5, Latvia 3, Slovakia 3, Finland 2, Jordan 2, Portugal 2, Albania 1, Belgia1, Kroatia 1, Litauen 1, Sør-Korea 1.

I forhold til folkemengden mistet Storbritannia og Georgia like mange drepte soldater som USA (7 døde pr. 1 million), og Canada mistet bortimot lika mange (4 pr. 1 million).

På et tidspunkt – før Obama-flommen – var mer enn halvparten av de 60 000 okkupant-troppene ikke-amerikanere.

Obama-«oversvømmelsen» sørget for ytterligere 60 000 amerikanske tropper. Men de økte også ikke-amerikanske hjelpetropper til 40 000 fra 2010 til 2012.

Men fra 2015 utgjorde ikke-amerikanere igjen mer enn halvparten av okkupantene.

Faktum er at den amerikanske krigen i Afghanistan ikke kunne ha holdt ut så lenge som den gjorde uten hjelpen fra NATO – med mannskaper spredt ut over hele landet – og det kostet blod.

Men det sørget for at det var en slags luftspeiling på politisk og moralsk legitimitet, at det var en «internasjonal» (mer enn en imperialistisk) krig.

Byrden NATO tok på seg i Afghanistan tillot USA å fokusere mer på Irak, og å starte en krig der også. Det ble en krig som ble mye mer intens enn den ellers kunne vært.

Men til slutt tapte både det imperialistiske imperiet og svermen av vasall-stater med dem.

Image
I rødt alle landene som deltok i USA-krigen i Afghanistan. Det er i en situasjon lett å skjule seg bak «alle andre.»

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Krig settes i gang for å flytte penger og politisk makt.

  Svar
 • ‘Allerede søndag 15. august blokkerte Biden-regjeringen Talibans adgang til afghanske valutareserver i amerikanske banker.
  Det er snakk om 9,5 milliarder dollar, eller 86 milliarder norsk kroner. Det internasjonale pengefondet har blokkert 440 millioner dollar.’
  https://www.nrk.no/urix/afghanistan-kjenner-mener-taliban-bor-fa-en-sjanse-1.15618529

  Hvor blir det av pengene? Hvor ble det av gullet som Gadaffi hentet hjem til Libya for å frigjøre Afrika fra den amerikanske Fed-styrte dollaren?
  Hvor blir det av pengene for oljen som USA stjeler fra Syria?
  Selv om penger/gull ikke har en egenverdi for en nasjon ( det er det arbeidskrefter som har ), så har styrerne av verdensvalutaen en politisk makt med disse byttemidlene ( og rentene) som de styrer, gjennom Fed,- så lenge vi har en barnslig tro på at døde penger/tall har en egenverdi. Som lille Lise tror dukken et virkelig barn. Altså en projeksjon. – Men en dag vil vi bli voksne og skjønne forskjell på fiktiver og virkelige verdier i en nasjon.
  I mellomtiden blir vi bedratt.
  Men hvorfor får vi ikke vite mer om disse tyveriene av fiktivene?
  Fordi det er tyvene som styrer media w.w.

  Svar
  • ‘ Den afghanske sentralbanken sitter på milliarder, men stort sett alt er plassert i utlandet, skriver sentralbanksjefen på Twitter. Både USA og IMF har tatt grep for at Taliban ikke skal få tilgang til pengene. ‘
   https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/1OvJpB/afghanistan-har-90-milliarder-kroner-paa-bok-taliban-vil-kun-ha-tilgang-til-opptil-02-prosent

   For hvem skal få tilgang på pengene? Jo de som styrer tyveriet og kontrollerer det meste av verdensvalutaen, og pøser inn og/eller trekker ut valuta av de enkelte land for å kontrollere inflasjon og renter. – Og dermed politikken.

   Svar
   • Hadde jeg hatt mulighet,så skulle du Frikar fått både blomster,konfekt og god konjakk for den kommentaren.

   • Og nå trenger altså Afghanistan økonomisk bistand.

   • ‘Den afghanske økonomien er svært avhengig av bistand. Etter at Taliban tok over makten har den økonomiske situasjonen i landet blitt enda mer usikker’
    https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/9KB9vM/afghanistan-forsker-den-vanlige-afghaneren-blir-offeret

    IMF og USA/Fed holder altså tilbake Afghanistans egne penger.
    – Så skal det samles inn penger for Afghanistan! ;-)

    Heldigvis kommer Kina ( og Russland ?) til å være med å bygge opp gruveindustri og oljeindustri i Afghanistan. Så kan USA og «verdenssamfunnet» stå utenfor porten og sikle.

   • Det er da ikke bare I USA dypstaten holder på,kina og russland er ingen unntak,hvem var det om ikke dypstaten som gjorde Kina til en økonomisk stormakt ved å flagge ut både bedrifter og ekspertise til i hovedsak kina.Counsil of foreign relations plasserte sine rådgivere over hele Asia og utarmingen av vestlige land og riker var igang.
    Alibaba med Robert Tsai i spissen er Wallenberg kontrollert,Ericksson styrer Telecom,Abb kraftindustri.Wallenberg er spesialrådgiver for Shanghai byråd,den samme Wallenberg som er ordfører/styrer i WEF europa.
    Tro ikke det er anderledes i Russland,google ABB/Ericksson russia.
    Hvem leverte atom reaktorer til NordKorea,Iran,hvem leverer våpen/styringssystemer til Yemen ?,den dype staten er overalt og felles for dypstatens herjinger finnes i to nøytrale land,Sveits og Sverige.Sveits med sitt hemmelige banksystem gjorde at korrupsjonspenger fra all verdens kanter og tyrranner havnet på skjulte bankkonti,dermed fikk Sveits finansfyrster nakketak på regimenes underslag .Det kalles utpressing av de små skurkene til fordel for de store skurkene.
    Så,som du forstår Frikar,jeg er ikke veldig imponert over hvordan Derimot har forsøkt som det blir hevdet,å avsløre noe som helst.
    Å kjøpe inn eller motta gratis bidrag av artikler skrevet av tvilsomme aktører er nesten litt CIA metode og ikke er de særlig opplysende heller.20-60 prosent sant er lik usant eller villledende.

 • Jeg har sett en del av Fox news dekninger av skuespillet som foregår i Afghanistan og jeg får bekreftet det jeg har visst lenge.Høyre og venstrevingen tilhører samme kropp.Jeg ser filmsnutter som Fox news viser som bevis på det komplette sammenbruddet og Onkel Joe får så hatten passer av et sammensveiset pressekorps.CNN og New York Times går i spissen sammen med Fox News,Joe Biden skal vekk,under bussen,med ham.Det samme pressekorpset som fikk onkel Joe til makten,de snur ryggen til ham.Samtidig skal Onkel Joe gå fri,han har jo demens,alzheimer,han er totalt forvirret så pressens tigere kaster seg nå over Onkel Joe,s indre krets for senere å utvide søkelyset.
  En av de «ekte reportasjene viser Taliban krigere som virrer rundt i gatene,en bakbundet mann på kne blir holdt under kontroll av en kriger,en annen talibankriger står ti meter unna med en slik helikopterdreperRPG eller noe sånt i hendende,siktende på denne bakbundne mannen.Veldig lurt å skyte en rpg granat i ryggen på denne mannen mens de nye gode virrer rundt og kappes om å få bli med på filmen,.Neste snutt viser Taliban krigere i tusenvis marsjere i Kabul med nyvaskede kritthvite og nystrøkne uniformer,ja om ikke dette er mediajippo,da blir det enda tydeligere i neste snutt hvor det ramses opp og vises for publikum alle våpnene og utstyret taliban har overtatt.
  Dypstaten har alt under kontroll,Trump blir antakelig den nye frelseren og nuremberg etterligninger kommer nok på løpende bånd fremover.
  Så til dere som kan deres historie,i førkrigstiden og til 1945 var tysklands militærindustrielle komplex ene og alene styrt av IG Farben.I USA var det militærindustrielle kompleks styrt av ?????,det begynner på IG og slutter på FARBEN USA.
  Er dette to forskjellige selskaper mon tro ?,som ved en skjebnens ironi har samme navn ?.Det ene bygger opp tysk krigsindustri,det andre den Amerikanske,men de kjenner ikke hverandre,de vet ikke om hverandre ,eller hva, meddebattanter ?.

  Svar
  • Helt riktig Jan, ingen sammenheng, «ikke noe å se her» gå rolig videre mens dere sover. Helt utrolig hvor lite «sammensuriet» kan, vet eller leser seg opp på. Jeg vil nå innstendig be NASA om å rette teleskopene INN MOT MODER JORD for å se om de oppdager intelligent liv her. Tvilsomt, men forsøket verdt?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den narrative fiaskoen til USA i Afghanistan er verre enn den militære.

No veit heile verda at keisaren ikkje har klede på.

Forrige innlegg

Tut og kjør!

En tredje vaksinedose?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.