POSTED IN Klima

Det stemmer ikke lenger.

Helt siden 2012 har havisen i Arktis øket.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Global temperatur September 2022

Innlegget er hentet fra Klimarealistene

Temperaturdata for september fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur (TLT) for september korrigerer ned til 0,24 C, fra augusts 0,28 C, i det sjette året med global nedkjøling. Vi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña), se Klimanytt120.

UAH har temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, og av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. September 2022 korrigerer ned til 0,24 C, fra forrige måneds 0,28 o.

 • Nordlige halvkule litt opp til 0,43 o C, fra 0,31 C forrige mnd.
 • Sydlige halvkule klart ned til 0,06 o C, fra 0,24 C forrige mnd.
 • Tropene noe opp til 0,03 C, fra -0,04 C forrige mnd.
 • USA48 klart opp til 0,88 C, fra 0,59 C forrige mnd.
 • Arktis noe opp til 0,69 C, fra 0,50 C forrige mnd.
 • Australia klart ned til -0,29 C, fra -0,01 C forrige mnd.
Nok en måned med små endringer, helt innenfor rammen av det man forventer fra naturlige endringer i klima.

Dataene her er fra lavere troposfære (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære.

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña  (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.

NOAA i USA modellerer sin nyeste ENSO status for SST (temperatur på havoverflaten), i figuren over, i en fersk analyse (3. oktober).

Denne prognosen viser, som de seks forrige, en fortsatt La Niña sesong. For senhøsten 91 % La Niña sjanse, for vintermånedene 54 % La Niña sjanse, med en sannsynlig retur til nøytrale forhold til våren (april/mai).

Værstats norske september-temperaturer

Værstat har sett på september-dataene for følgende norske værstasjoner, Oslo (Blinderen), Bergen (Florida), Tromsø, Vardø, Kautokeino og Svalbard Lufthavn. I to figurer fra hvert sted får vi se daglig middeltemperatur for måneden og månedsmiddel så langt tilbake Meteorologisk Institutt har data. Høsten skal være spesielt interessant, fordi det er i høst- og vårsesongen vi har sett de mest signifikante og største økningene i temperaturene i Norge, ifølge Miljødirektoratets rapport «Klima i Norge 2100.» 

Værstats data for Tromsø viser at måneden endte på 8,0 grader, 0,1 grader over normalen for 1991-2020, og antyder en økende trend de seneste årene.

Månedsmiddel for september er interessant, fordi høyeste månedsmiddel for september i Tromsø er fra 1934, med hele 11,2 grader. September i Kautokeino er interessant av samme grunn, der er månedsmiddel 5,5 grader, mot høyeste månedsmiddel fra 1934 med 8,9 grader. Vi vil generelt møte året 1934 en rekke ganger, etter hvert som Værstat analyserer temperaturene gjennom året, og grunnen til dette er at 1934 var det året i moderne tid hvor Norge virkelig opplevde global oppvarming, i 1934 omtalt i datidens mer objektive medier som en klimaforbedring.

Havisen i Arktis øker igjen

MASIE rapporterte sent i september at havisen nådde sitt årsminimum 18. september i år, med et areal på 4,67 millioner kvadratkilometer, bare det 10 laveste nivået i de 44 år vi har satelittdata. Heller ikke havisen i Arktis samarbeider med klimaindustrien.

2012 hadde laveste havisnivå, siden dengang har det økt igjen, sakte men sikkert vekk fra spådommene om det isfrie Arktis.

Forsidebilde: Bryan Goff

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Erik Raude og vikingene til Grønland dyrket korn. Svalbard er full av kull, hvor kommer det fra? Finnmarksvidda – min region, var for noen noen hundre år en uendelig furuskog, Nordkapp var skogsbevokst. Vinteren 1882 så man fra land iskanten fra Nordpolen ute i havet nord/øst for Finnmark, Island var utilgjengelig å innpakket i havis. Å så flyr de statsstøttede idiotene og media rundt å skråler at vi alle vil bli grillet! Sannheten er at temperatur og klima varierer som det alltid har gjort siden big bang! https://forskning.no/historie/vikingene-dyrket-korn-pa-gronland/727189

  Svar
  • «Helt siden 2012 har havisen i Arktis øket». (heter forresten økt – ikke øket (det «fordømte øket» er noe annet) Å øke, har økt, det økte osv … ikke noe vondt ment til redaksjonen… dere er dyktige og gjør en fantastisk jobb)

   I et universelt tidsperspektiv er dette mindre enn om musen pisser i havet. Dett er naturens … skal vi si, åndedrett …? Naturen lever, ånder, puster og utvikler/forandre seg (forandring er jo som kjent det eneste konstante) og det har skjedd siden tidenes morgen PUNKTUM

   Her er så utrolig mye informasjon/data/fakta om klima at jeg blir helt matt av folk som lar seg dupper av klimahysterikerne uten at de i det hele tatt å gidder å sette seg litt inn i fakta/historie – tenke en selvstendig tanke, for ikke å si stille et kritisk spørsmål om det som presenteres fra MSM. Og det du skriver: zamehippi er korrekt. Helt enig med deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Strek i regningen for sabotørene?

Et av Nord Stream 2-rørene er uskadet og kan sende gass til Tyskland

Forrige innlegg

Sjokk-terapi økonomen Jeffrey Sachs sier det alle ellers i verden skjønner:

USA stod bak en av verdenshistoriens største enkelt-terrorhandlinger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.