POSTED IN Israel

Det skjer noe i Israel:

Kreftene som vil ha et demokratisk Israel hadde fremgang ved valget.

0
Print Friendly, PDF & Email

Valget i Israel, 2/3-2020: Felleslisten av jøder og arabere får historisk framgang igjen

Ytre-høyre-partier bak Likud og statsminister Netanyahuopptrer som vinnere på valgvaken, natt til 3. mars, selv om det fortsatt ikke er flertall for en koalisjonsregjering med korrupsjons-tiltalte Netanyahu etter 3. valg på 11 måneder. Likud får 29,4 %, som tilsvarer 36 Knesset-seter. Topprival Benny Gantz i Blå & Hvit-partiet har 26,6 % og 33 seter, mens Joint List (Felleslisten av jøder og arabere) får 12,6 % (577 300) og ny rekord; framgang fra 13 til 15, og fra 1. valg i 2019 fra 10 til 15.

Ayman Odeh er en israelsk arabisk advokat og politiker. Leder for Hadash-partiet, han er for tiden medlem av Knesset og leder av Joint List-alliansen. Wikipedia 

 «Problemet er Blå & Hvit-partiets rasistiske holdning», sier leder for felleslisten, Ayman Odeh, 3/3. Han anklager Gantz for å forvandle de blå-hvite til en blek kopi av ytre-høyre-fløy: «Nå har vi gjort vårt, men de blå-hvite mislyktes. Likevel er det den største seieren for samlet opptreden av arabere og demokratiske jøder siden staten Israel ble opprettet».   

«Jødisk-arabisk partnerskap er hjørnesteinen i enhver dyp endring i landet med virkelig fred, demokrati og likeberettigelse. Arabere og jøder må stå sammen. Jødisk-arabisk samarbeid er essensielt og kun på startstreken», understreker Odeh: «For vi er ikke ferdig ikke med denne felleslisten. Det er starten på en massiv bevegelse som blir til et hjem for alle marginaliserte i dette samfunnet. Jødisk-arabisk skifer – metamorfose – av marginaliserte med felles interesse av å leve sammen i et samfunn basert på sosial rettferdighet». 

Valget 2/3 er et nytt tilbakeslag for en sionistisk venstreside, særlig for det en gang mektige Arbeiderpartiet, som styrer de første 30 år av staten Israels eksistens, fra 1948. Ap-Gesher-Meretz-alliansen får kun 267 300 (5,8 %), 7 seter i Knesset mot 10 sist, kun 3 for Israels Ap. Alliansen er blant de minste fraksjonene i det israelske parlamentet. Mangelfull informasjon om felleslisten i Nato-medier fører kanskje også til ideer om at nødvendige protester mot Trumps fredsplan er på «autopilot», fordi «protestene ikke tar høyde for realismen i dagens i Palestina/Israel». Men felleslisten er et fenomen som ikke kan oversees, heller ikke av nrk som synes å være på autopilot utenrikspolitisk. 

Felleslisten (Joint List) peker på realistiske veier til en ny innen -og å utenrikspolitikk i Israel og Palestina. Den gir håp og inspirasjon til nødvendige allianser for fred, demokrati, miljø, rettssikkerhet, mot de militær-industrielle i verden.

Per Lothar Lindtner, 5/3-2020. Kilder: Friheten, nrk, Maki/Israels KP. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Weimarrepublikken med normoppløsning.

Får vi en ny slik epoke 100 år etter?

Forrige innlegg

Koker jordkloden?

Kloden drukner i snø!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.