POSTED IN Endring av politikken, Gaza, Midt-Østen

Det skjer noe i den arabiske verden.

Vil arabere fortsette å se drepingen på Gaza uten å gjøre noe?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tid for Hizb-ut-tahrir?

Av Jan Hårstad

I dag mandag 27. mai 2024 skjedde det en episode ved Rafah som tilsynelatende kan se minimal ut oppi drepingen av 35 palestinere i telt, men som etter mitt skjønn kan innebære noe helt nytt i den israelsk-arabiske konflikten. Israelske og egyptiske soldater utvekslet skudd og en egyptisk soldat ble drept.

Fra de offisielle i Egypt heter det at de vil ha minst mulig å gjøre med okkupasjonsmakten Israel når de leverer hjelp til Rafah. Det utsetter egyptiske sjåfører for farer – har de meldt.

Dette er da den offisielle uenigheten. Men det finnes uenigheter under denne som de aller fleste Midtøsten-eksperter i Norge overhodet ikke bringer  bane og ikke ser det ut som om de har tenkt å gjøre det heller.

Organisasjionen Hizb-ut-tahrir stiftet i ØstJerusalem i 1953 har historisk blitt sett på som høyst sær. Prominente palestinske Muslim Brotherhood medlem Abdallah Azzam skrev en polemisk bok om Hizb i 1978 med tittel The Islamic Call.

Der gjentok han det som mange kritikere har hevdet: Hizb var for teoretisk, altfor intellektuell og viet seg til debatt og snakk. Og Dawa, forkynning.

Men med Gazakrigen ser vi av Hizbs webside at titusener deltar i partiets demoer rundt om i verden. Og de har kontorer i om lag 50 stater.

Og ledende Hizbere blir fengslet i stor stil tiltross for at det er ikke påvist at Hizb deltar i Qaida-lignende virksomhet med terror og den slags. I Hamburg forleden skremte de vettet av det offisielle Tyskland med paroler om KALIFATET som omfatter hele Ummahen. Det er de islamske hærene som må gripe inn i Gaza-Vestbredden hevder Hizb verden over, særlig den egyptiske og tyrkiske hæren har et stort ansvar.

Hizb ut-Tahrir er en sunnimuslimsk, islamistisk gruppe som ble stiftet i Jerusalem i 1952, av Muhammed Taqiuddin al-Nabhani. Hizb ut-Tahrir har siden den gang spredd seg til mer enn 50 land. Gruppen er også aktiv i vesten, særlig i Storbritannia, men også i Danmark. Wikipedia

Leser man norsk presse skulle en tro at de amerikanske klientstatene rundt Israel har evig liv og vil fortsette evig. Det er nærmest et norsk mesterstykke av ønsketenkning å se slik på politikken i Arabia, men det er det de gjør. Under offisiell overflate koker det naturligvis i lutfattige Egypt og blant palestinerne i Jordan, ja, faktisk over hele Ummahen.

Nå arrangerte Hizb en demo i byen Qalqilya på Vestbredden og her hersket full oppslutning: De Arabiske Armeene til Gaza. Det er ikke lenger noen sære islamister som tenker slik. Tilhengere av Sayyed Qutb.

Skytingen av den egyptiske soldaten i Rafah i dag kan utløse dype turbulenser i den store egyptiske hæren. Alle disse fredsavtalene som Israel har med Jordan, Egypt, Marokko og andre stater kan ha sett sine beste dager.

Nå kan det være Hizb ut Tahrir som nærmer seg sentrum av hendelsesforløpet. Etter intellektuelt-religiøst snakk helt siden 1953. Hevdet kritikerne.

Thomas Hegghammer: The Caravan. Abdallah Azzam 2020

Forsidebilde: iStock

 Hizb-ut-tahrir.info/en

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Tommy Olstad
  29 mai 2024 15:35

  Islam er en ekstrem religion, men også i de muslimske landene har man den gamle striden mellom de religiøse og de sekulære. Heldigvis har de sekulære vært i fremgang i mange år, og utenom i Iran virker det som det er de som styrer det meste av politikken i de aktuelle landene rundt Israel.

  Mange i Vesten skjønner ikke denne striden i den muslimske verden, og trodde f.eks. at det at Qatar fikk arrangere VM i fotball var et knefall for konservative religiøse krefter. I virkelighet var arrangement, og at det ble så vellykket, en triumf for de sekulære i Qatar.

  Jeg har derfor ingen tro på at det som artikkelen handler om vil få noen betydning. Men det hadde vært en fordel om også Israel forsto dette bedre enn man kan få inntrykk av at de gjør; at få vil være mer fornøyd med at de får knust Hamas enn de sekulære i den muslimske verden. Beste eksempel på dette er selvsagt de sekulære innbyggerne i Gaza som nå netto er fornøyd med det som skjer.

  Erdogan i Tyrkia er jo snarere religiøs enn sekulær, men den store sekulære Mustafa Kemal Atatürk lever videre kan vi si i landets væpnede styrker. Og Tyrkia vil derfor aldri bli en militær trussel for Israel.

  Sisi i Egypt er jo sekulær, og har sørget for at det muslimske brorskap har mistet all makt. Og han vil aldri skape problemer for Israel på en bakgrunn av at Israel også bidrar til å redusere religiøs makt.

  Svar
 • Jan Hårstad
  29 mai 2024 21:19

  Tommy: dette er nær absolutt galskap som du finner i bøtter og spann på den kristen-zionistiake
  bloggen document.no.
  Om folkemordet på gaza skriver du:
  «Beste eksempel på dette er selvsagt de sekulære innbyggerne i Gaza som nå nettopp er
  fornøyd med det som skjer.»
  Du redegjør ikke for hvem dette skulle være om de skulle ha organisert seg eller finnes i det hele tatt.

  Svar
  • Tommy Olstad
   30 mai 2024 12:40

   Jeg skriver «…som nå NETTO er fornøyd…»; det er selvsagt en påkjenning for alle å være i en krigssone.
   De sekulære har aldri kunnet organisere seg under Hamas’ styre, da ville de raskt ha blitt utslettet. At de ikke kan være i et veldig lite mindretall, er likevel tydelig på bakgrunn av at støtten til IDFs knusing av Hamas har vært uttrykt høylytt; altså slik at naboer osv. har kunnet få det med seg. Jeg holder meg her til flere rapporter fra Jerusalem Post (https://www.jpost.com/).
   Det er ikke et folkemord som skjer i Gaza. I et så tett befolket område er det vanlig i en krigssituasjon at forholdet mellom sivile og militære tap er 9 til 1. Selv om en legger tallene fra Israels fiender til grunn, er dette forholdet nå under Gaza-krigen 3 til 1. At Israel også har klart å organisere en utrolig effektiv evakuering av sivile fra Rafah; 1 million av de 1,5 millionene som var der er nå evakuert, viser at de både ønsker og er i stand til å sørge for at de sivile tapene blir minimert.

   Svar
   • Johannes E. Åtta Førtifira
    30 mai 2024 18:11

    Tommy Olstad, NÅR DET GJELDER EKSTEMISME: INGEN RELIGION KOMMER I NÆRHETEN AV EKSTREMISMEN I DEN JØDISKE/TALMUDISKE RELIGION. DEN ER EKSTREMT RASISTISK OG MENNESKEFIENDTLIG. DEN ER FAKTISK REN SATANISME.
    ØNSKER DU SITATER FRA DEN JØDISKE/TALMUDISKE RELIGIONEN SOM VISER DENS RASISME OG SATANISME?

    Du kan for øvrig lese om hva Jesus fra Nazareth sa om de som tilhører den religionen, og hvem de har som sin åndelige far, i Johannes evangelium 8:44.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Helikopterulykken i Iran.

Økende mistanke om israelsk involvering.

Forrige innlegg

Den globale kapitalismen og dens sosiale, økonomiske og politiske konsekvenser

En omtale av Noam Chomsky og Michel Chossudovsky kritiske analyser av kapitalismen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.