POSTED IN Økonomi

Det Internasjonale pengefondet bekrefter:

Russland-sanksjonene svekker dollaren.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

IMF sier at sanksjonene mot Russland truer med å redusere dollarens dominans som verdens-valuta.

Russland arbeider nå for å få til mer handel med rubler.

Av Dave DeCamp

Den USA-ledede sanksjons-kampanjen mot Russland truer nå med å feie unna USAs dollar som den dominerende reservevalutaen i verden. Det sier en ledende person i IMF til Financial Times.

Gita Gopinath, IMFs første visedirektør, sier at de omfattende sanksjonene mot Russland kan føre til at flere land nå kan komme til å gjennomføre transaksjoner i andre valutaer. 

«Dollaren vil fortsatt være den viktigste globale valutaen, selv om det er mulig at landskapet nå kan komme til å bryte opp til mindre nivåer», sier hun.

«Vi ser allerede at noen land reforhandler hvilken valuta de vil ha betalt i for sin handel».

Fil:Gita Gopinath at the World Economic Forum on India 2012.jpg – Wikipedia
Gita Gopinath

Etter at sanksjons-kampanjen ble satt i verk, har den russiske presidenten Vladimir Putin gått til det skritt å øke handelen med rubler. Han sier alt Russland ikke vil selge gass til «uvillige» nasjoner dersom de ikke betaler med russisk valuta. 

Moskva har også foreslått overfor India å inngå avtaler med rubel-rupi-dominert betaling.

Gopinath sier at flere valutaer blir brukt i global handel. Og det kan komme til å bli enda flere unntak rundt reserve-eiendelene fra nasjonale sentralbanker. 

«Landene ser ut til å bygge opp sine reserver i valutaer de handler med resten av verden i, De låner fra resten av verden, så vi kan få se en saktegående trend mot andre valutaer enn dollar. Det kan komme til å spille en større rolle i framtiden», sa hun.

De sanksjonene som USA og deres allierte innførte var ment å ramme Russlands bruk av dollar og euro. Så det er ikke overraskende at Putin nå vil øke handelen med rubler.

Russland har forberedt seg på å skjerme seg fra vestlige sanksjonene i flere år. Rubelen har nesten greid å gjenopprette verdien av rubler etter krasjet som skjedde da Moskva invaderte Ukraina.

Gopinath sier at dollarens dominanse ikke vil bli utfordret «med det første».

Men når stadig flere globale transaksjoner skjer i andre valutaer vil det redusere verdien av dollar over tid.

President Biden har gjentatte ganger advart om at sanksjonene vil skade USA og Europa like mye som de vil skade Russland.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Jp Valery

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Northern Light.
  3 april 2022 19:56

  BlackRock CEO Larry Fink krever en raskere innføring av digital valuta med krigen i Ukraina som påskudd.

  Administrerende direktør i BlackRock tror krigen i Ukraina og hendelsene rundt den kan brukes til å fremskynde bruken av digitale penger kontrollert av sentralbankene. Sammen med Vanguard og State Street regnes Blackrock som en av de «tre store» indeksfondforvalterne som dominerer Amerika, og til syvende og sist verden.

  I november 2020 forvaltet «de tre store» USD 15 billioner i samlede eiendeler, tilsvarende mer enn tre fjerdedeler av størrelsen på den amerikanske økonomien, og til sammen var de den største eieren i 88 prosent av S&P 500-selskapene. I januar 2021 hadde «de tre store» nesten 18 billioner dollar i forvaltningskapital.

  I et brev til aksjonærene sendt torsdag 24. mars, skrev Larry Fink at innføringen av digitale penger styrt av sentralbanker kan vise seg å være stort sett under radaren på grunn av krigen i Ukraina. I følge Fink, hans eget selskap forvalter verdier for 10 billioner dollar, vil land rundt om i verden revurdere det han kalte deres «valuta-avhengighet».

  I begynnelsen av krigen la USA og dets allierte Russlands sentralbank til sin liste over banker som ble mål for sanksjoner, noe som førte til en økning i transaksjoner på sentraliserte Bitcoin-børser i både Russland og Ukraina, og i begge deres valutaer. Rapporter tolker dette som en erkjennelse av at stablecoins, som er kryptovalutaer som har markedsverdien knyttet til en fiat-valuta, gull osv, kan gi sikkerhet for eiendeler, og en måte for å unngå sanksjoner.

  BlackRock-sjefens brev viser at trenden med at store finansielle aktører begynner å ta krypto-valutaer på alvor fortsetter. Født ut av finanskrisen i 2008, ble denne formen for penger behandlet med mistillit og til og med hån i begynnelsen, men nå skriver Fink at BlackRocks kunder blir stadig mer interessert både i kryptovalutaer inkludert stablecoins, og i blockchain-teknologien som de er basert på.

  Og av den grunn anser BlackRock nå sentralstyrte digitale penger som en fremvoksende klasse av valutaer som selskapet vurderer i et forsøk på å tjene sine kunder bedre. Fink sa imidlertid ikke hvilken av de mange formene for kryptovaluta BlackRock vurderer. Selv om han tidligere var positiv til fremtiden til digitale penger, men så ikke ut til å være en stor fan av den desentraliserte Bitcoin kryptovalutaen og friheten med den.

  I sitt brev til aksjonærene bemerket han at selv før krigen i Ukraina så flere regjeringer, inkludert USA, på kryptovalutaer og måter å regulere bruken av dem. Fink uttalte også at «et gjennomtenkt utformet» globalt digitalt betalingssystem kan forbedre internasjonale transaksjoner, redusere grense-overskridende betalingskostnader og risikoen for hvitvasking av penger. Med andre ord, hvis de innfører dette, vil alle dine kjøp og transaksjoner til slutt være underlagt kontroll og tillatelser fra dine myndigheter.

  Fra The Expose, publisert 31 Mars 2022.
  Oversatt fra engelsk, noe forkortet.
  Orginal artikkel: CEO of BlackRock demands Russian Invasion is used to accelerate introduction of Government controlled Digital Currency.
  Linker og link til Larry Finks brev til aksjonærene i orginalartikkelen.
  Skrevet av Daily Expose.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EU-landene ordner det som om de betaler i euro.

Men Russland får gassen betalt i rubler som de krever.

Forrige innlegg

Intervju med Cecilie Hellestveit:

Går verden mot en to-deling eller en multipolar verden?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.