POSTED IN Olje-Energi, Tyskland

Det går mot energikrise i Tyskland:

Vil også ramme matforsyningen.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Tysk kriseplan for matforsyningen

Av Jan Herdal

I Tyskland har forbundsregjeringen og delstatene ifølge landsbruksminister Julia Klöckner utarbeidet en nødplan for matforsyningen i tilfelle krise. Av krisesituasjoner nevner hun en massiv svikt i strømforsyningen.

Tysk fornybar kraft subsidieres årlig med over 300 milliarder kroner etter dagens kurs, og ny rekord er anslått i år. Ikke desto mindre sank andelen fornybar kraft i første kvartal til 40 prosent av totalen, mot 52 prosent samme periode i fjor. Årsaken er mer skyer og mindre vind.

Samtidig har klimakvoteprisen satt nye rekorder i år, slik at også kull- og gasskrafta blir stadig dyrere. Europas høyeste strømpris blir enda høyere. Lite tyder på at Mutti Merkel og hennes regjering har kontroll på det grønne energiskiftet.

Mer overraskende er det at kraftproduksjonen fortsetter å synke, i år med 3,2 prosent i forhold til første kvartal i fjor. Den har falt med 10 prosent siden 2017. 

Når det blåser blir det kraft, men det gjør det ikke hele tiden

Underlig i et land som planlegger svære elektrifiseringsprosjekter som vil kreve en anslått vekst i strømproduksjonen på ca. 30 prosent innen 2030. Landets siste 4 atomreaktorer skal nedlegges innen utgangen av 2022, to i år, to til neste år. Utfasingen av kullkraft fortsetter.

Til de kraftkrevende prosjektene hører visjoner om massiv produksjon av hydrogen til energiformål. Energimessig vil det gå med omtrent tre deler strøm for å få ut en del hydrogen, et sløseri som krever en helt annen energisituasjon enn den Tyskland har rotet seg inn i.

Utbyggingen av ny vindkraft er sterkt redusert, ikke minst på grunn av økende folkelig motstand. Samtidig trådte en ny energilov i kraft ved årsskiftet. Med denne forsvant subsidiene til eldre vindkraftverk over 20 år. De har ingen mulighet til å overleve på markedspriser.

Det betyr at nedleggingen av gamle vindkraftverk begynner for alvor. Utbyggingen økte ganske jevnt i begynnelsen av dette hundreåret, slik at årskontingentene som tas ut vil bli stadig større. Hvis ingenting endres, kan det bli netto nedbygging av vindkraft i Tyskland om noen år.

Trolig klokt av tyske politikere å legge kriseplaner for matforsyningen. Spørs om det rekker.

Forsidebilde: Matthew Henry

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det høres ut som Tyskland og EU er i ferd med å av-industrialiseres seg selv og at dette også kan sette selve matproduksjonen i fare. Tyskland har i lange perioder historisk sett hatt store problemer med tilgangen på både slikt som jernmalm, mat og energi. Og nå setter man seg selv altså frivillig i en lignende alvorlig situasjon. Hvilke naboland skal dette denne gangen gå utover?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere presidentkandidat skal redde klimaet:

Sykler til jobben med følgebil.

Forrige innlegg

Norges tette militære forhold til USA.

Vil kunne trekke Norge direkte i krig med Russland.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.