POSTED IN Kina, USA

Det går dårlig for USA i Ukraina.

Det går heller ikke bra i Sørkinahavet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

USA forsøker å smi en anti-kinesisk allianse

Av pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

Blinken har vært i Manila med samme gamle leksa, sitat sluttkommunike i utdrag:

Forholdet USA-Filippinene ‘are more than rock solid’. Dette er et prioritert område i Bidens utenrikspolitikk. Våre to land har et meget sterkt forhold, med de samme syn på arbeid for 

– økonomisk fremgang

– klimaforandringer

– matvaresikkerhet

– og selvsagt forholdet til internasjonal lov og rettsoppfatning.

Kinas virksomhet i Sør-Kinahavet har utløst en større internasjonal reaksjon. USA driver en intens diplomatisk virksomhet for å sikre internasjonal lov der.

En av Kinas 11 baser med fullt utbygget flyplass på Spratly-øyene.

  

Kommentar:

‘Sikre internasjonal lov’ i Sør-Kinahavet betyr helst at USA prøver å presse landene i ASEAN til å gi opp arbeidet med å lage en Code of Conduct (COC), for å rettferdiggjøre Filppinenes krav på EEZ. Da forsøkene på å landsette tropper i Spratly har mislyktes, hvor Kina nå har 30 utbygde posisjoner inkl. minst elleve komplette flystasjoner, har muligens USAs politikere innsett at med militære operasjoner kan ikke Spratly erobres.

Fordi dominans over Sør-Kinahavet er blitt gitt opp, er USA blitt tvunget tilbake til et forsvar av Filippinene, som med stor styrkeoppbygging fortsatt kan brukes som utgangsområde i en krig om både Taiwan og mot Kina.

   —-

President Marcos meddelte 19. mars at han skal delta i et møte i Whitehouse 11. april hvor også Japans statsminister Kishida skal møte president Biden. Samtaleemner er økonomi og situasjonen i Indo-Pacific Region.

Kommentar:

USA har prøvd å trekke Australia og Japan inn for å presse Kina i Sør-Kinahavet uten å lykkes. Filippinene har inneværende år inngått forsvarsavtaler med de to nevnte land, men begge har avslått å danne maritime patruljer sammen med den filippinske marine.

Kinas UD melder: USA har ingen rettigheter i Sør-Kinahavet.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Northern Light.
  21 mars 2024 17:01

  En uhørt provokasjon fra USA: Amerikanske tropper på Taiwans Kinmen-øyer bare to km fra Kina.

  Av Karsten Riise.
  Kinmen er en håndfull små øyer med totalt under 130 000 mennesker under Taiwans styre. Kinmen ligger 150 km fra Taiwan, kun 2 km fra fastlands-Kina. Det tar bare en rask titt på kartet for å forstå at Kinmen ikke kan forsvares militært av Taiwan. Kina kan med letthet kan ta Kinmen med lite eller ingen blodsutgytelse når som helst.

  Kinmen tjener allerede stort på turister fra Kina. Kinmen har bedt Kina bygge en bro for å øke antallet turister, og bygge en rørledning for å forsyne Kinmen med ferskvann fra fastlandet. Det har også vært samtaler om å gjøre Kinmen til en frihandelssone for Kina. Forholdet mellom menneskene på Kinmen og på fastlands-Kina er svært fruktbare. Ingen grunn for Beijing til å la Taipei administrere Kinmen i fremtiden.

  For noen måneder siden stasjonerte USA tropper på Kinmen, tilsynelatende «ikke-stridende» tropper for å trene de taiwanske styrkene. Taiwan har nå offisielt erkjent tilstedeværelsen av amerikanske tropper på Kinmen. I tillegg til amerikanske tropper på Kinmen, øker spenningen Kina-Taiwan i farvannet rundt Kinmen. Det startet med en «hendelse» der fastlandsfiskere døde. Siden den gang har Kina trappet opp maritime styrkers og luftvåpenets nærvær rundt Kinmen.

  Kina bruker offisielt fortsatt «bare» sin kystvakt til å patruljere Kinmen. Men merk at Kinas «kystvakt» er sterkere enn de fleste marine styrker i verden. Det ledende kinesiske «kystvaktskipet» rundt Kinmen er faktisk en stor fregatt overført fra den kinesiske marinen til kystvakten. Det ville være ekstremt enkelt for Kina å invadere og ta kontroll over Kinmen. Kina ville ikke engang trenge å bruke sin marine eller militære styrker – Kina kunne ganske enkelt erklære «uro» på Kinmen, og bruke kystvakten og det kinesiske politiet for å «gjenopprette orden» under Beijings kontroll. I så fall ville amerikanske tropper på Kinmen selvfølgelig bli tatt til fange, ikke som krigsfanger, men som mistenkt for å ha hjulpet til et ulovlig opprør mot Beijing. Det er absolutt ingenting verken Taipei eller Washington kan gjøre for å holde på Kinmen i et slikt scenario.

  Vil USA skyte i sinne mot Kina for å ha tatt Kinmen? Glem det. Vil USA blokkere alle Kinas sjøruter, eller stoppe all kinesisk eksport til USA på grunn av Kinmen? Nei, kom igjen. Dessuten er Taiwan helt avhengig av fastlands-Kina for mat- og energiforsyninger. Noen få latterlige amerikanske sanksjoner, det ville være alt.

  Den kinesiske ledelsen i Beijing holder mye tilbake. Men sikkert, Beijing ble allerede rasende da det 7 oktober 2021 ble kjent at amerikanske tropper har vært til stede på Taiwan i over ett år. Beijing ble enda mer opprørt igjen, da Biden omtrent doblet det amerikanske antallet soldater på Taiwan. Så da USA for bare måneder siden flyttet noen av troppene sine fra Taiwan til Kinmen-øyene, bare et par kilometer fra Kinas kyst, er det ingen tvil om at dette ble sett på som en ekstrem provokasjon av Beijing.

  Amerikanske tropper på Kinmen tjener ingen militær hensikt, de representerer bare potensielle fanger som skal holdes av Kina i enhver situasjon. Amerikanske ledere er ikke de skarpeste i verden. Provokasjonen med at USA plasserer troppene sine på kinesisk jord (Kinmen som Taiwan er en del av Kina), kommer selvfølgelig på toppen av alt det andre USA har gjort, spesielt under Biden, for å irritere Beijing for en de-facto uavhengighet for Taiwan.

  Raseriet i Beijing til side et øyeblikk– ta en titt på det større bildet. Hvilke andre alternativer har Kina for å bevege seg mot en gjenforening med Taiwan? En direkte invasjon av Taiwan er mulig og ville lykkes, selv om USA gikk inn i en krig på Taiwans side. Men en krig er også kostbar i form av liv og verdier. Bedre å ta en oppskalering trinnvis. Mer sannsynlig er en kinesisk blokade av Taiwan, selv om det også er et stort skritt.

  Så hva med en rask invasjon av Kinmen som kan være svært fordelaktig for Beijing? Ved å ta Kinmen, vil Beijing vise at de er seriøse med en gjenforening – det signalet vil være et jordskjelv på Taiwan og i USA. Og tar Kina noen amerikanske tropper til fange på Kinmen og viser dem til verden, ville det ydmyke USA. Rasende på USA, må det å ta Kinmen være veldig fristende for Beijing.

  Fra Global Research, publisert 21 mars 2024.
  Oversatt fra engelsk og noe forkortet. Linker og kartutsnitt i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: US Troops on Taiwan’s. Kinmen: A Powder Keg.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Putin har fått et overveldende mandat å fortsette, men NRK underslår dette.

NRK-vinklingene om valget i Russland mer og mer parodiske.

Forrige innlegg

Pfizer vil at det skal vaksineres mer.

Men legemiddelgiganter lever av sykdom, altså uhelse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.