POSTED IN Endring av politikken, Konspirasjoner / Sammensvergelser

Det foregår mye på bakrommene.

Forsøkte CIA å skape splittelse mellom Russland og Hviterussland?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

CIA-involvering i mislykket spesialoperasjon i Hviterussland

Skrevet  av Bjørn Ditlef Nistad

Nylig viste den amerikanske tv-kanalen CNN en reportasje der to anonyme ukrainske etterretningsoffiserer forteller om en mislykket amerikansk-ukrainsk spesialoperasjon i Hviterussland der hensikten var å bortføre 33 russiske statsborgere.

I korthet gikk operasjonen ut på å lokke de russiske statsborgerne – som alle var tilknyttet leiesoldatfirmaet Wagnergruppen, som ukrainske myndigheter anklager for involvering i krigen i Donbass – til Hviterussland under påskudd av at de var tilbudt oppdrag i Venezuela og Syria og sette dem på et fly som angivelig skulle ta dem til Tyrkia, men som skulle føre dem til Ukraina.

Medlemmer av Wagnergruppen pågripes i Hviterussland – og unngår dermed å havne i Ukraina.

Operasjonen, som fant sted like i forkant av det hviterussiske presidentvalget 9. august 2020, mislyktes ved at hviterussiske myndigheter pågrep de russiske statsborgerne og senere utleverte dem til Russland.

Se CNN-reportasjen om den mislykkede spesialoperasjonen her.

Denne historien er interessant. For det første viser den hvor tett ukrainske spesialtjenester samarbeider med tilsvarende amerikanske tjenester. For det andre viser den hvordan ukrainske spesialtjenester lar seg bruke i operasjoner som neppe tjener Ukrainas interesser, men som tvert imot påfører landet betydelig skade.

At ukrainske spesialtjenester ønsket å lokke medlemmer av Wagnergruppen i en felle og pågripe dem, og at de derfor gjennomførte en spesialoperasjon er knapt overraskende. Men ved å gjennomføre operasjonen på hviterussisk territorium, og det endatil bare noen dager før det hviterussiske presidentvalget, risikerte Kiev å fremprovosere en konflikt med Hviterussland som Ukraina umulig kunne være interessert i og med skadevirkninger som ville overskygge det man kunne oppnå propagandamessig ved en rettssak mot de russiske leiesoldatene.
____________________________________________________________________________________
Artikkelen er hentet fra Kaleidoskop
____________________________________________________________________________________

Det er grunn til å spørre hvorfor spesialoperasjonen mot Wagnergruppe-medlemmene mislyktes. Etter den mislykkede spesialoperasjonen anklaget ukrainske spesialtjenester administrasjonen til dagens ukrainske president, Vladimir Zelenskij, for å ha forpurret operasjonen for ved å lekke opplysninger om den til Russland. En annen – og kanskje mer sannsynlig – forklaring er at amerikanerne valgte å tipse hviterussiske myndigheter om spesialoperasjonen for dermed å tvinge Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, til å velge mellom Vesten og Russland, samt å fremtvinge en konflikt mellom Hviterussland og Russland.

Faktisk utviklet historien med Wagnergruppe-folkene seg i samsvar med det som kan ha vært en amerikansk plan for å fremtvinge et brudd mellom Hviterussland og Russland.

Pøbelopptøyer i Hviterussland i tilknytning til presidentvalget i 2020. Et improvisert forsøk på «fargerevolusjon» iscenesatt av vestlige etterretningstjenester som var dømt til å mislykkes

Pøbelopptøyer i Hviterussland i tilknytning til presidentvalget i 2020. Et improvisert forsøk på «fargerevolusjon» iscenesatt av vestlige etterretningstjenester som var dømt til å mislykkes.

Men så skjedde det noe som kullkastet det som kan ha vært en amerikansk plan for å frembringe et brudd mellom Hviterussland og Russland. Til tross for at Lukasjenko helt siden statskuppet i Ukraina i 2014 tydelig hadde signalisert at han ønsket å knytte seg tettere til de vestlige landene, og til tross for at det hadde vært flere konflikter mellom Hviterussland og Russland, valgte Lukasjenko å utlevere de pågrepne Wagner-folkene til Russland. Og i denne situasjonen – da både spesialoperasjonen for å kidnappe Wagner-folkene og det som kan ha vært en plan for å frembringe et brudd mellom Hviterussland og Russland hadde mislyktes – valgte vestlige etterretningstjenester tilsynelatende å utløse det som trolig var plan B, reserveplanen, nemlig å avsette Lukasjenko ved hjelp av en ”fargerevolusjon” og å innsette et vestvennlig regime. Kuppforsøket, som vitnet om hastverk om improvisasjon, mislyktes og gjorde at Lukasjenko, som Vesten nå stemplet som diktator, ble tvunget til å knytte sitt regime og Hviterussland til Russland.

Mye er uklart i denne historien. Det som er åpenbart, er at dagens ukrainske regime umulig kan ha tjent på utviklingen i Hviterussland siden affæren med Wagner-folkene og det mislykkede kuppforsøket i tilknytning til presidentvalget i 2020. Et Hviterussland som er drevet i armene på Putin, og som må underordne seg Russland, er det siste Ukraina trenger i konflikten med Russland.

USA, derimot, har alt å vinne på et brudd mellom Hviterussland og Russland. Eller på en politisk krise i Hviterussland og allianse mellom Lukasjenko og Putin som driver Europa og Russland fra hverandre.

Hvem arbeider ukrainske spesialtjenester for når de til tross for skadene dette kan påføre forholdet mellom Ukraina og Hviterussland, involverer seg i en politisk betent spesialoperasjon i Hviterussland bare noen dager før presidentvalget i landet? Egne nasjonale interesser eller USA? Og har ukrainske myndigheter kontroll med sine egne spesial- og sikkerhetstjenester?

Les om forsøket på ”fargerevolusjon” i Hviterussland i 2020 her.

Les om hvordan Putin ved å love Lukasjenko militærhjelp gjorde at forsøket på ”fargerevolusjon” i Hviterussland mislyktes her.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det eneste som egentlig er interessant i denne forbindelse er hva «klovnen» i Ukraina tror vil hende hvis han får satt i gang krig mot Russland? Tror han virkelig at Usrael vil komme ham til unnsetning og starte ww3, mot en hva som nå ser ut til å være en overlegen miltitærmakt, og tape siste rest av ansikt og hegemoni til? Ukraina må kastes under bussen (slik som Afghanistan) blir nok den nye parolen der. Tror at selv om Usrael er «ledet» av en imbesil president, er det (for hele verdens skyld) å håpe at det finnes noen smartere der (selv om man må lete lenge etter dem?).

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Insider i USA som er lei alle løgnene:

Vi invaderte Afghanistan for å få i gang heroinproduksjonen.

Forrige innlegg

Stortingsvalget

Den politiske retninga er ikke på valg, men vi kan sende et hint

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.