POSTED IN Europa, Krig-fred

Det er naurligvis irriterende for politiske ledere.

Ifølge meningsmåling er europeererne for fred og fredsforhandlinger.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

KRIGEN I UKRAINA. ØKENDE STØTTE FOR FREDSFORHANDLINGER BLANT EUROPEERE.

Av Daniel Ducrocq 

»Et flertall av europeere tror ikke på en ukrainsk militær seier, og håper på en rask diplomatisk løsning på konflikten» skriver mediekanalen L’obs.

Mediekanalen refererer til en meningsmåling foretatt i tolv europeiske land og som ble publisert 21 februar av Det europeiske rådet for internasjonale relasjoner (en paneuropeisk tankesmie med 300 medlemmer med mål om å bidra til debatt om »utvikling av en effektiv utenrikspolitikk som målbærer europeiske verdier»).

I følge meningsmålingen tror 10% av de spurt på en ukrainsk militær seier, mens 20% tror på en russisk militær seier. 37% mener at en sannsynlig utfall av konflikten er et forhandlet kompromiss.

 

Det er store variasjoner mellom landene i måten opinionen ser for seg en løsning: 50% av dem som ble spurt i Sverige, Portugal og Polen svarer at en må hjelpe Ukraina til å gjenvinne sitt territoriet.

I Østerrike, Romania og Italia er det det motsatt. Der svarer halvparten av de spurt at ukrainske myndigheter må oppfordres til å undertegne en fredsavtale. En fredsavtale har også preferanse i Ungarn (64% av de spurt) og i Hellas (59% av de spurt). Opinionen er mer splittet i Frankrike, Tyskland, Spania og Nederland, viser meningsmålingen.

I gjennomsnitt mener 31% av de spurt at de europeiske land må hjelpe Ukraina til å gjenvinne sitt territoriet mens 41% mener at europeiske land må presse ukrainske myndigheter til en forhandlingsløsning med Russland.   

Hvorfor håper en økende andel av opinion i Europa på en diplomatisk løsning?

Det er i følge firmaet som har gjennomført meningsmålingen flere årsaker til dette.

Mens befolkningene i Ukrainas nærmeste naboer var tidligere de mest ivrige til å støtte Kiev, viser nå Rumenere, Ungarere og Polakker »en økende irritasjon ovenfor situasjon i Ukraina, spesielt knyttet til import av ukrainske landbruksprodukter. 40% av Polakker, 37% av Ungarere og 35% av Rumenere vurderer ukrainske flyktninger som en trussel», avdekker meningsmålingen.

En mulig seier for Trump i det kommende presidentvalget påvirker også opinion om utfall av krigen.

43% av de spurt mener at en tilbakekomst av milliardæren i Det hvite hus gjør en ukrainsk seier på slagmarken mindre sannsynlig. 9% mener det motsatt.Om USA skulle slutte å finansiere krigen, mener et gjennomsnitt på 20%  at europeiske land burde kompensere for det (fra 7% i Hellas til 43% i Sverige). 

Det finnes minst to momenter til som meningsmålingen ikke nevner som årsaker til at opinionen i Europa i økende grad ønsker en diplomatisk løsning i Ukraina.

Det første er den sosiale provokasjonen som oppleves, når milliarder ruller til opprustning i en tid hvor det mangler midler for helse- og skolesektoren (for å nevne noen). Det andre er situasjonen i Gaza som kan ha vært en vekkelse for mange som tidligere så på USA og Europa som verdens forsvarere av »høyere moralske verdier».

Selv om meningsmålingene ikke er absolutt vitenskap, viser de allikevel tendenser i opinion.

Meningsmålingen om hvordan folkene i Europa forholder seg til krigen i Ukraina, viser at i gjennomsnitt finnes ingen krigsentusiasme (tross for den massive mediapropagandaen). Dette har falt tungt for brystet til Det europeiske rådet for internasjonale relasjoner som er målingens oppdragsgiver. Derfor gir de anbefalinger om hvordan opprettholde støtten til Ukraina i den europeiske befolkningen.

For fredsbevegelsen som står for våpenhvile og diplomatiske forhandlinger, er den laber krigsentusiasmen blant europeere en oppmuntring til å fortsette sitt arbeid.

Forsidebilde: Miltiadis Fragkidis

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • 43 % i Sverige vil fortsette å finansiere Ukraina. Da dør enda flere unødig. Smarte ukrainere innser nå at NATO har ødelagt deres land og folk. Stedfortrederkrig med ukrainere som kanonføde. Bittert. henrymakow.com

  Svar
  • Ukrainerne har skjønt hva Putin driver med. Å denazifisere landet deres. Akkurat i dag fikk jeg høre Presidenten i El Salvador Nayib Bukele’s tale på CPAC konferansen nå nylig. Den bør dere unne dere. En slik leder ønsker jeg meg i Norge. Han har vekket sitt folk. Soros er kastet ut av landet. Han vekker amerikanerne ut av søvnen. Han påpeker hvordan Soros og hans følge manipulerer og legger seg opp i land etter land’s indre anliggender. Hva gir denne manne retten til å gjøre det. Han er ikke valgt av noen?

   https://youtube.com/watch?v=u0e_grWEcB0&si=VenXsddeZPRUoKEv

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  27 februar 2024 20:59

  Ukraina skal inn i Nato, same kor lang tid og kor mange liv det tek:

  «Ukraine will join NATO.
  It is not a question of if, but of when.» Stoltenberg 24.2.2024

  Ikkje snev av forhandlingvilje der i garden. Nato-imperiet skal utvidast. Prisen interesserer ikkje Stoltenberg.

  Den russiske føderasjonen har heldigvis halde døra si open for det plaga folket på Krim, i Donbas, Kherson og Zaporizha.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  27 februar 2024 21:06

  Med særleg helsing til alle skinheilage leiarar og utøvarar i norsk idrott:

  https://www.rt.com/africa/593200-sahel-states-russia-hold-vladimir-putin-sambo-games/

  Svar
  • Takk, Torfinn! Afrikanerne vil ha PUTIN med i navnet! Se hvem som øker i popularitet i verden, kanskje en som vil handle og ikke plyndre. Sahel-beltet prøver å bli kvitt Frankrike en gang for alle, har jeg inntrykk av.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

U-sving fra USA i Midt-Østen?

Stokkes kortene på nytt?

Forrige innlegg

Tatt med blod på hendene:

Bevis for at Fauci, Gates & Moderna er ansvarlige for covid-pandemien

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.