Kunnskap er makt. Men det er også posisjoner og titler.
Er det slik at eksperter gjennomfører sine studier, leverer sine doktoravhandlinger, blir professorer og så slutter de å ta til seg ny kunnskap? Etter å ha sett Anne Spurklands Aarebrot-forelesning om immunforsvaret, undrer jeg på om det kan være sant.
Dette innlegget er hentet fra Mer D-vitamin
– Vi har oppdaget de senere årene at det er T-celler som har som sin eneste oppgave å passe på at de andre ikke overreagerer, sa Anne Spurkland under sin Aarebrot-forelesning om immunforsvaret ved Universitetet i Bergen den 22. januar 2023. Dette er oppsiktsvekkende.
Anne Spurkland forklarer regulatoriske T-celler under Aarebrot-forelesningen om immunforsvaret.
Spurkland snakker om regulatoriske T-celler. At det finnes regulatoriske T-celler (populært kalt Tregs), det er ikke oppsiktsvekkende. Regulatoriske T-celler ble beskrevet i detalj av den japanske forskeren Shimon Sakaguchi allerede i 1995, bare to år etter at Anne Spurkland avsluttet sine studier.
Det som er oppsiktsvekkende, er at at Anne Spurkland (og trolig resten av de norske immunologene) tydeligvis ikke har fått med seg at det finnes regulatoriske T-celler før «de senere årene».
Les historien bak oppdagelsen av regulatoriske T-celler i forskningsmagasinet «Nature».
Null entusiasme
Nå skulle vi kanskje tro at en immunolog ville bli entusiasitisk når hun lærer at det finnes spesialiserte immunceller som regulerer aktiviteten i immunforsvaret. Hurra! Immunforsvaret kan styre seg selv! Den entusiasmen ser vi lite til, du.
Tvert imot bagatelliserer Spurkland under Aarebrot-foredraget regulatoriske T-cellene og beskriver dem som «politi-celler» som patruljerer rundt i kroppen og passer på at de andre immuncellene ikke finner på noe bøll.
Hva med forskningen som viser at mangel på regulatoriske T-celler er årsak til at immunforsvaret går bananas og dreper folk?
I 2012 beskrev en gruppe forskere i det immunologiske fagtidsskriftet «Journal of Interferon Cytokine Research» hva regulatoriske T-celler betyr for utviklingen av den dødelige sykdommen sepsis (blodforgiftning):
Sitat:
Sepsis er betegnet som et komplekst syndrom som skyldes en alvorlig infeksjon etterfulgt av forsterket og dysregulert inflammatorisk respons. Den komplekse immunresponsen assosiert med sepsis resulterer i høy morbiditet og dødelighet, til tross for betydelig grunnleggende vitenskap og kliniske fremskritt. Nylig har akkumulerende bevis vist at regulatoriske T-celler (Tregs) spiller viktige roller i undertrykkelse av immunrespons, som demonstrert ved økning i antall og funksjonell forbedring etter utbruddet av alvorlig sepsis eller septisk sjokk.Kilde
Regulatoriske T-celler (Tregs) har altså en AKTIV rolle for å undertrykke betennelsesreaksjoner. Tregs er ikke «politi-celler» som passer på, slik Anne Spurkland beskriver dem. Tregs er immunforsvarets offiserer. De STYRER immunforsvarets betennelsesreaksjoner.
Immunforsvaret har altså spesialiserte T-celler som regulerer betennelsesaktivitet. Det var ifølge artikkelen i «Journal of Interferon Cytokine Research» kjent og beskrevet allerede da Anne Spurkland ble uteksaminert fra medisinstudiet i 1986 og i god tid før hun leverte sin doktoravhandling.
Sitat:
Det har blitt dokumentert at Tregs har en essensiell rolle i å kontrollere både adaptive og medfødte immunresponser. Disse cellene, typisk hyporesponsive på antigen-stimulering in vitro (i laboratorium), kan proliferere (formere seg) in vivo (i virkeligheten) og nedregulere effektoraktiviteter mediert av CD4+ T- og CD8+ T-celler og også naturlige dreperceller (NK) (Nishijima og andre 1986; Hoyt og andre 1988; Lin og andre 1993)Kilde
Forskerne avslutter artikkelen om regulatoriske T-celler og sepsis med følgende konklusjon:
Sitat:
Vi tror at en bedre forståelse med hensyn til mekanismen for reguleringsfunksjonen til Tregs, som viser seg å ha en så dyp effekt på immunresponsen, kan bidra til å forbedre vår kliniske evne, ikke bare i diagnose, men også i behandling av kritisk syke septikere.Kilde
Vi kan bare spørre: Hvorfor er det ingen som har fulgt opp forskningen som ble presentert i «Journal of Interferon Cytokine Research», for å finne ut mer om hva som styrer regulatoriske T-celler?



Etterlyser kjent kunnskap
Kunnskapen forskerne etterspør har vært beskrevet i vitenskapelig litteratur siden 1983: T-celler ikke kan formere seg uten tilgang til D-vitamin. Det er D-vitamin som styrer produksjonen av regulatoriske T-celler.
Her finner du rikelig med vitenskapelig litteratur publisert de siste 40 årene, som viser at immunforsvaret ikke fungerer uten D-vitamin.
For en journalist er dette smått utrolig. Hvordan er det mulig å være sprenglært på regulatoriske T-celler uten å ha fått med seg at regulatoriske T-celler må ha tilgang til vitamin D for å formere seg? Snakker ikke forskere sammen? Eller er immunologer bare enige om at D-vitamin på død og liv IKKE skal inn i regnestykket?
Immune mot ny kunnskap
At regulatoriske T-celler (som immunolog Anne Spurkland har oppdaget de senere årene) styrer immunforsvaret har vært godt beskrevet i mer enn 30 år. At mennesker ikke kan produsere T-celler uten D-vitamin har vært kjent enda lenger.
Immunologene, som er ekspertene på dette, de ser av en eller annen grunn helt bort fra denne kunnskapen. Anne Spurkland har tydeligvis jobbet store deler av sin karriere uten engang å ha «oppdaget» regulatoriske T-celler.
Hvordan hadde Anne Spurklands prisbelønte bøker om immunforsvaret sett ut hvis hun hadde tatt med kunnskapen om D-vitamin og regulatoriske T-celler?
Skylapper og enøyd fokus på legemidler
Forskerne bak artikkelen om regulatoriske T-celler i «Journal of Interferon Cytokine Research» sier det rett ut i sin konklusjon: Nå må vi finne ut hvordan vi kan manipulere regulatoriske T-celler. Kan vi finne opp legemidler som utnytter denne effekten, mon tro?
Kan det være så enkelt at regulatoriske T-celler ikke lar seg manipulere? Kan det være at immunforsvaret normalt «manipulerer» de regulatoriske T-cellene helt utmerket uten hjelp av legemidler? Da er det jo liten vits i å forske mer for å finne legemidler som kan overta den jobben.
Vitenskapen som beskriver hvordan immunforsvaret bruker D-vitamin og regulatoriske T-celler som styringsredskap er muligens problematisk for immunologer. Hvis de skal akseptere at hormonet kalsitriol (som immuncellene produserer av D-vitamin) styrer immunforsvaret og produksjon av regulatoriske T-celler, må de også akseptere solas rolle: Kroppen produserer normalt alt D-vitamin den trenger til å regulere immunforsvaret ved hjelp av sola. Kan det virkelig være sola som bestemmer om immunforsvaret fungerer eller ikke? Den motbydelige stanken av naturmedisin river nok i nesen lenge før immunologen kommer så langt i tankerekka.
Jeg er en «D-vitamin-entusiast»
Da jeg høsten 2021 påsto i en Facebook-kommentar at det er mulig å kickstarte immunforsvaret med D-vitamin, fikk jeg respons fra nettopp Anne Spurkland. Hun skrev den gang (og har bekreftet at kommentaren er hennes):
Sitat:
Uff da, dette var ikke bra. Vedkommende som har skrevet dette, er stor vitamin D entusiast, men det vedkommende skriver er stort sett feil eller alt for lettvint. Immunceller går ikke tom for vitamin D, trenger ikke vitamin D for kickstart og fungerer helt adekvat med de vitamin D nivåene vi går rundt med alle sammen.Anne Spurkland
«Stort sett feil eller alt for lettvint.» Feit melding! Det liker jeg. Men ikke riktig alt jeg skriver er feil heller, for hun skriver videre i den samme kommentaren:
Sitat:
Vedkommende har rett i at vitamin D regulerer mange gener og at T-celler kan lage aktivt vitamin D selv. Det stemmer også at vitamin D påvirker T regulatoriske celler.Anne Spurkland
Jøss. Anne Spurkland visste i 2021 at D-vitamin påvirker regulatoriske T-celler. Hun gikk kanskje glipp av hvordan den påvirkningen foregår da? Neida. Immunologer har bare ikke oppdaget sammenhengen mellom immunforsvaret og D-vitamin riktig ennå. Sånn er det. Kanskje det først må komme en professor som har med seg denne kunnskapen fra studiene sine?



Hva betyr dette i praksis?
Jeg er journalist. Jeg er ikke ekspert på verken D-vitamin eller immunforsvar. Min ekspertise ligger i å samle informasjon og analysere data for å finne konsekvens for leseren min: Hva betyr dette i praksis?
Som journalist anser jeg det som bekreftet hinsides enhver tvil at regulatoriske T-celler finnes og at jobben deres er å regulere immunresponser. Hvis vi får mangel på regulatoriske T-celler, vil immunforsvaret bli dysregulert og kan potensielt gå amok og drepe oss. Dette handler ikke om cherrypicking av vitenskapelige studier. Forskningen som sier det er både verdensomspennende og entydig.
Artikkelen jeg henviste til i «Journal of Interferon Cytokine Research» fra 2012 har 76 henvisninger til vitenskapelig litteratur som beskriver regulatoriske T-celler. Går du løs på referanselistene i disse 76 henvisningene, finner du raskt et par tusen fagfellevurderte og publiserte vitenskapelige artikler som leder deg videre i studiet av regulatoriske T-celler. Alt ligger åpent tilgjengelig, bare noen tastetrykk unna.
Jeg har også hundrevis av ekspertkilder som bekrefter unisont at T-celler produserer hormonet kalsitriol av D-vitamin og bruker hormonet til å utløse celledeling (altså produksjon av nye T-celler). Jeg har det til og med skriftlig og de som har signert papirene er leger, cellebiologer og biokjemikere med både professorat og doktorgrader på sine fagfelt. For en journalist er dette fakta. Immunologer ser annerledes på det. (Se nederst i teksten for dokumentasjon.)
Neste mål for meg som journalist er å få klarhet i hva dette betyr i praksis.
– Hva betyr det i praksis for leseren min at vi ikke kan produsere T-celler uten tilgang til D-vitamin?
– Hva er konsekvensen for leseren min når D-vitaminnivået blir for lavt og hun får problemer med å produsere nok regulatoriske T-celler?
Ifølge Anne Spurkland er svaret «ingenting». Det stemmer ikke, rett og slett. Jeg kjenner svaret. Det er bare umulig å få en ekspert til å stå fram offentlig med navn og bilde og si det høyt, sånn at det blir troverdig. Jeg er bare en D-vitamin-entusiast og her holder det ikke med anonyme kilder.
Leseren min krever svar og jobben min som journalist er å finne minst tre uavhengige kilder som vil gi svar. Den jobben har jeg holdt på med i tre år og jeg ser ingen grunn til å gi meg med det første.
Eksempler på forskning som viser at immunforsvaret ikke fungerer uten D-vitamin:
Ángel Gil 2018: Vitamin D: Classic and Novel Actions
«Moreover, calcitriol inhibits the proliferation of monocytes, and promotes the differentiation of monocytes to macrophages, these effects being mediated by the upregulation of Fc surface cell receptors and by an increase in cell respiration. In addition, calcitriol inhibits DC proliferation, maturation, as well as their immunostimulatory properties leading to the induction of T-reg cells. Consequently, vitamin D deficiency results in a less tolerogenic status to foreign antigens.»
https://www.karger.com/Article/Pdf/486536
Qiang Zhou 2017: 1,25(OH)2D3 induces regulatory T cell differentiation by influencing the VDR/PLC-γ1/TGF-β1/pathway
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28926770/
Lucas Ferreira de Almeida 2017: Vitamin D Actions on Cell Differentiation, Proliferation and Inflammation
https://www.researchgate.net/publication/316744570_Vitamin_D_Actions_on_Cell_Differentiation_Proliferation_and_Inflammation
Margherita T. Cantorna 2015: Vitamin D and 1,25(OH)2D Regulation of T cells
https://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/3011/htm
Geisler 2013: The vitamin D receptor and T cell function
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2013.00148/full
(Bygger videre på Geislers studie fra 2010. Se neste studie.)
Carsten Geisler 2010: Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells
https://www.nature.com/articles/ni.1851.epdf?no_publisher_access=1&r3_referer=nature
Omtale av Geislers studie fra 2010 (se over)
https://blogs.scientificamerican.com/observations/another-reason-vitamin-d-is-important-it-gets-t-cells-going/
https://www.reuters.com/article/idUSTRE6261IX20100307
Jae-Hoon Chang 2010: 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Inhibits the Differentiation and Migration of TH17 Cells to Protect against Experimental Autoimmune Encephalomyelitis
https://www.semanticscholar.org/paper/1%2C25-Dihydroxyvitamin-D3-Inhibits-the-and-Migration-Chang-Cha/49553b4e66f08160c41c78e65f291fcb1dc2949a
F. Baeke 2010: Human T lymphocytes are direct targets of 1,25-dihydroxyvitamin D3 in the immune system
https://www.semanticscholar.org/paper/Human-T-lymphocytes-are-direct-targets-of-D3-in-the-Baeke-Korf/41e9711532e78a13452b312c9a7265a77268fc34
Sylvia Christakos 2010: Vitamin D: Metabolism
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879391/
Sif Hansdottir 2008: Respiratory Epithelial Cells Convert Inactive Vitamin D to Its Active Form: Potential Effects on Host Defense
https://www.jimmunol.org/content/181/10/7090.long
Sam Samuel 2008: Vitamin D’s role in cell proliferation and differentiation
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/66/suppl_2/S116/1854987
F. Merino 1989: Regulation of natural killer cytotoxicity by 1,25-dihydroxyvitamin D3.
https://www.semanticscholar.org/paper/Regulation-of-natural-killer-cytotoxicity-by-D3.-Merino-%C3%81lvarez-Mon/8075c322ae33e2bcdc0664a21db1ae6ff35543ba
T. Matsui, R. Takahashi 1986: 1,25-Dihydroxyvitamin D3-regulated expression of genes involved in human T-lymphocyte proliferation and differentiation.
https://cancerres.aacrjournals.org/content/46/11/5827.long
C D Tsoukas 1984: 1,25-dihydroxyvitamin D3: a novel immunoregulatory hormone
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6427926/
W F Rigby 1984: Inhibition of T lymphocyte mitogenesis by 1,25-dihydroxyvitamin D3 (calcitriol).
https://dm5migu4zj3pb.cloudfront.net/manuscripts/111000/111557/cache/111557.1-20201218131443-covered-e0fd13ba177f913fd3156f593ead4cfd.pdf
D M Provvedini 1983: 1,25-dihydroxyvitamin D3 receptors in human leukocytes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6310748/
Forsidebilde: iStock
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 728 ganger.
1 kommentar. Leave new
Du har informert meg til å innta meir D-vitamin. Mine observasjonar av A. Spurkeland i media er at ho framstår som sjukleg narsissistisk.