POSTED IN Olje-Energi, Ukraina

Det er av sine egne en skal ha det.

Ukraina stanser en tredjedel av gassen til Europa.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er alltid fristende å bringe frem saker som setter saker i et annet lys enn det ønskelige. Dette er en slik sak. Ukraina som er i ferd med å tape krigen mot Russland (mer og mer tyder på det) er naturligvis desperate og ønsker å legge press på EU-landene for å øke støtten.

Flere av disse statene sine ledere har tidligere ikke skjønt hvor avhengige de er av russisk energi og har gitt etter for USAs sanksjonskrav – til stor skade for eget land. Det begynner nå langsomt å gå opp for noen av dem, stigende energipriser og ikke minst økning i matvareprisene skaper folkelig og dermed politisk uro.

Ursula von der Leyen – Wikipedia
Ursula Gertrud von der Leyen (født Albrecht) er en av lederne for EU som befinner seg i en helt annen virkelighet en den befolkningen hun sier hun representerer. Hun er ikke folkevalgt men utnevnt. Det sier også sitt. Ektemannen hennes er direktør i et legemiddelfirma.

De befinner seg dermed i en situasjon hvor de er klemt mellom USAs krav og behovet for en helt annen politikk. De uttrykker støtte til den ukrainske regjeringen, men hjelpen bli i praksis halvhjertet. De kvitter seg f.eks. med gamle og egentlig ubrukelige våpen. Mange havner på det illegale våpenmarkedet fordi Ukraina er gjennomkorrupt og lederne sørger først å berike seg selv.

At også USA og UK har bedrevet med denne praksisen med å sende ubrukelige våpen til Ukraina gjør ikke saken bedre.

Ukrainas regjering er presset i et hjørne og for å få mer direkte militær hjelp setter de nå tommeskruene på: Skrur av den livgivende russiske gassen som skal vestover.

Men det foreligger enda en forklaringsmulighet som andre antyder. Dette er det USA som står bak for å presse sine europeiske allierte til ytterligere underkastelse og for mer avhengighet av USAs dyre LNG-energi.

Uansett er det av sine egne en skal ha det. Dette blir nok en spiker i en bestemt kiste i en viss region (kalt Vest-Europa) sin økonomi.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina skrur av gass til Europa

Kiev siterer «force majeure» for å stoppe en tredjedel av russisk transportert gassstrøm til Europa, mens Gazprom sier at det ikke har vært noen problemer som kan rettferdiggjøre flyttingen

Det russiske gasskonglomeratet Gazprom har ikke mottatt noen bekreftelse på force majeure eller noen hindringer for fortsatt transitt av gass gjennom et veikryss i Lugansk-regionen, sa selskapet tirsdag, etter at Ukrainas operatør OGTSU kunngjorde at de ville stoppe ytterligere leveranser fra og med 11. mai, på grunn av tilstedeværelsen av «russiske okkupanter».

________________________________________________________

Force majeure: Under internasjonal lov refererer force majeure til uimotståelige eller uforutsette hendelser utenfor kontrollen til staten som setter staten ute av stand til å gjennomføre internasjonale forpliktelser.
________________________________________________________

Gas Transit Services of Ukraine (OGTSU) erklærte force majeure tirsdag, og sa at det var umulig å fortsette transporten av gass gjennom et tilkoblingspunkt og en kompressorstasjon i Lugansk-området. Siden OGTSU-personell “ikke kan utføre operasjonell og teknologisk kontroll” over Sokhranovka-koblingspunktet og Novopskov-kompressorstasjonen, kan ikke selskapet fortsette å oppfylle sine kontraktsforpliktelser, heter det.

Gass fra denne forbindelsen vil ikke bli akseptert i transittsystemet i Ukraina fra klokken 07.00 onsdag, sa OGTSU. Sokhrankovka står for nesten en tredjedel av den russiske gassen som passerer gjennom Ukraina til Europa – opptil 32,6 millioner kubikkmeter per dag – ifølge operatørene.

Russian gas transit to Europe via Poland halted as transit deal expires - Kafkadesk

Gazprom har ikke mottatt noen bekreftelse på force majeure eller driftsavbrudd ved Sokhranovka eller Novopskov, sa selskapets talsmann Sergey Kupriyanov tirsdag. Han la til at ukrainske spesialister har hatt full tilgang til begge fasilitetene hele tiden, og det hadde ikke vært noen klager på det tidligere.

Kupriyanov sa også at Gazprom har blitt varslet av Ukrainas gasselskap Naftogaz om at hvis Russland fortsetter å levere gass gjennom Sokhranovka, vil Kiev redusere volumet ved utgangspunktet med samme mengde, og effektivt konfiskere gassen.

Mens OGTSU har foreslått å omdirigere gassen til Sudzha, en kobling som ligger i Sumy-regionen og kontrollert av den ukrainske regjeringen, sa Kupriyanov at dette var «teknologisk umulig».

«Distribusjonen av mengder er tydelig presisert i samarbeidsavtalen datert 30. desember 2019, og ukrainsk side er godt klar over dette,» sa han.

Gazprom oppfyller alle sine forpliktelser overfor sine europeiske kunder, med alle transitttjenester i samsvar med vilkårene i kontrakten og betalt i sin helhet, påpekte Kupriyanov. Moskva har fortsatt gassleveranser til Europa, inkludert transitt gjennom Ukraina, uavhengig av den pågående militæroperasjonen og embargoene mot Russland innført av USA og dets allierte i EU.

https://www.rt.com/russia/555265-gazprom-gas-ukraine-europe/

Forsidebilde: Aubrey Odom-Mabey

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Ifølge Palki Sharma, Gravitas, forbruker Vest-Europa nå dobbelt så mye russisk gass som før krigen begynte. BoJo og Ursula besøker India for å få India på sin side mot Russland og overtaler uten hell til å sanksjonere, selv om Indias gasimport fra Russland er bagatellmessig i forhold til Vestens.

  youtube.com/?v=asXuB8PKOwM

  Svar
 • Det er nå stopp i gassleveranser til EU via to forskjellige rørledninger som går gjennom Ukraina og Polen.
  Hvem prøver å oppnå hva med dette?
  Ukraina ønsker å fremtvinge mer militær støtte fra NATO og EU (både mer materiell og evt også soldater?) ved å strupe den gassrørledningen som går gjennom Ukraina slik som referert her..
  Men hva med rørledningen gjennom Polen? Ønsker noen å fremprovosere en konflikt mellom USA og Tyskland eller internt i EU ved at Tyskland nå kan bli tvunget til å åpne Nord Stream2 mellom Tyskland og Russland. Meget mulig at det er Russland som ønsker dette ved å ha stoppet forsendelse av gass via Polen (eller er det derimot egentlig Polen som ønsker en slik konflikt?)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kunnskap vi ikke skal glemme

Ukraina-krigen, landets nazisme-problem

Forrige innlegg

Boris Johnsen bekrefter at vesten ønsker forlenget krig i Ukraina.

Vi trenger krigen for å svekke Russland!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.