POSTED IN EU

Dere må bøye dere for våre bestemmelser!

Polen får bot fra EU.

0
Print Friendly, PDF & Email

Kampen om makten innad i EU tilspisser seg. EU gir Polen bot fordi de ikke bøyer seg for kommisjonen (ikke-folkevalgt organ) sin vedtak. Statsministeren som sitter med valgfullmakt fra Polens befolkning må altså bøye seg for et ikke-folkevalgt overordnet EU-organ. I motsatt fall utløses en maktkamp i unionen. Og den dreier seg i virkeligheten om unionen skal bli et overordnet organ for alle deltagende statene eller om det skal være et økonomisk og politisk samarbeidsorgan for uavhengige og selvstendige stater.

Som jeg har presisert tidligere er dette en kamp om EUs fremtid. Vi som har vært imot EU i alle år har hevdet at dette er EUs fremtidige mål: Europas Forente Stater. Men tilhengerne har hevdet at dette ikke har vært korrekt. Jeg må med beklagelse konstatere av vi fikk rett enda en gang.

Kommisjonen har bestemt at her må det hard lut til og setter nå hardt mot hardt.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Der det smerter mest: Polen må betale en million euro hver dag i bot til EU. De har den europeiske domstolen bestemt.

Den europeiske domstolen vedtok på onsdag at Polen må betale en bot på 1 million euro (rundt 10 millioner kroner) hver dag til de ikke tilpasser sitt retts-system til Europa-Unionens standarder.

Denne harde straffen er «nødvendig for å unngå alvorlige og uopprettelige skader på Europa-Unionens rettssystemer og verdier som Unionen er grunnlagt på, spesielt når det gjelder Unionens  rettssikkerhet», sier den Luxembourg-baserte domstolen i en avgjørelse.

Disse dagsbøtene kommer som svar på den kontroversielle avgjørelsen i Polens grunnlovstribunal tidligere denne måneden. De vil prioritere nasjonale lover framfor bestemmelsene til Europa-domstolen (ECJ).

Warszawa og Brüssel har vært i tottene på hverandre siden Lov og Orden-partiet kom til makten i Polen i 2015. De har på det sterkeste gått mot EUs politikk om migrasjon, om LGBT-rettigheter og klimaendringer, blant annet.

EU-blokken beskylder det nåværende lederskapet i Polen for å underminere sjekker og tilskudd til dett øst-europeiske landet på 38 millioner, samtidig som de prøver å få sitt eget retts-system under politisk kontroll.

blue and brown flag on brown building
De er vi som skal bestemme, ikke nasjonale folkevalgte forsamlinger. Våre bestemmelser står over nasjonale grunnlover

Europakommisjonen har allerede holdt tilbake et tilskudd på 36 milliarder euro som skulle brukes til gjenoppbygging etter koronapandemien.

Europadomstolen nye dagbøter er nok et forsøk fra Brüssels side på å få Warszawa til å gi etter.

Alexander De Croo, statsministeren i Belgia – et av landene som grunnla EU – blandet seg på onsdag inn i disputten med Polen. Han sier: «Dere kan ikke innkassere alle pengene men nekte å gå med på hva de står for».

Han har også kommet med svar til den polske statsministeren Mateusz Morawieckis kommentar om at EU er i ferd med å starte «en tredje verdenskrig» over uenighetene med Polen. Og han sverger på at hans land vil forsvare sine rettigheter «med alle våpen de har til disposisjon» om det skjer.

Ifølge De Croo så driver hans polske motpart «en lek med ilden når han truer med krig mot sine europeiske kolleger av indre politiske årsaker».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Knut Lindtner har lagt til bilde m/tekst

Forsidebilde: Tingey Injury Law Firm

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Under de store ordene og flagrende gevantene:

Det er ingenting av substans.

Forrige innlegg

«Uvitenhet er styrke, krig er fred osv.»

Agder Argument har kåret norges beste språkvrenger i 2021.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.