POSTED IN Endring av politikken, Krig-fred, Olje-Energi

Den viktigste enkeltsaken i Europa akkurat nå.

USA vil Stanse North Stream 2 med alle midler.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Navalny, Novitsjok, Nord Stream 2: 

Etter at Tysklands regjering har anklaget Russland, forsterker transatlantiske krefter presset mot Nord Stream

Fracking-lobbyen på høygir. Kan Nord Stream 2 fortsatt stanses?  

«Transantlatikere», tilhengere av konfrontasjon mot Russland, Kina og resten av verden om USA ønsker det,  værer morgenluft. 

Aleksej Anatolievitsj Navalnyj født 4. juni 1976 er en russisk politiker og politisk aktivist.  (Fra Wikipedia)

 

Den russiske bloggeren og høyreorienterte opposisjonspolitikeren Alexej Navalny forgiftes i slutten av august 2020 med et nervemiddel av «Novitsjok-gruppen». Den tyske regjering går under henvisning til resultat av en undersøkelse i spesial-lab for det tyske militæret ut med en erklæring 2/9. Der ber tyskerne den russiske regjering om å forklare seg og samarbeide fullt ut i saken. De er også innstilt på «felles tilnærming med NATO og EU».

De endelige resultatene skal så kommuniseres til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Russlands regjering og justis avventer offisiell tysk henvendelse. Det tyder på at russerne ikke vil følge en tysk appell om å stå skolerett.  

«Transatlantikere» i Berlin er på stram linje. Regjerings-medlemmer og ledere i De grønne og FDP utenfor regjering, knytter saken åpent til enkel trekant-logikk: Navalny, Novitsjok, Nord Stream 2. De mener det betyr stans av energi-prosjektet i Østersjøen. Og de roper stadig mer: Utenriksminister Heiko Maas (SPD), forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), helseminister Jens Spahn (CDU), men også De grønnes leder Annalena Baerbock, og gruppe-leder Katrin Göring-Eckardt, samt gruppeleder i FDP («liberal») Alexander Graf Lambsdorff.

I tyske nrk, ARD, viser Norbert Röttgen i CDU-ledelsen spesiell interesse for å stanse Nord Stream 2: «Vi må tale et språk Putin forstår. Det dreier seg om penger, gass og makt». Han er samtidig nestleder i «Atlanterhavsbroen», en lobby-organisasjonen for US-interesser.

Michael Kretschmer

 

Like før avviser CDUs Michael Kretschmer, statsminister i Sachsen, krav om byggestopp i samme ARD-program: «Et fullstendig feilsteg. Selv under den kalde krigen på frysepunktet, opprettholdt vi råstoffleveranser». Slik argumenterer også krefter i Berlin som er involvert med russerne. Michael Harms, direktør i Eastern Committee of German Business, sier det slik: «Energi-leveranser fra Russland/ ex-Sovjetunionen har vært pålitelige i 50 år. Selv i tøffe politiske faser fulgte russerne opp. Jeg anbefaler det også nå», sier Harms og avviser motstanden mot rørledningen.

Å koble Navalny til Nord Stream 2 er vann på møllen for US-fracking. Utover økonomiske fordeler for den industrien, presser Trump for å stanse rørledningen. Det tvinger Tyskland til å kjøpe dyrere og mer miljøskadelig petroleum utenlands, som må fraktes Atlanteren. Vi har alt sett ensidige trusler mot selskap involvert i prosjektet, i strid med internasjonal lov. I et brev fra august 2020 truer US-senatorer Sassnitz -og Rügen-innbyggerne med økonomisk ruin om havnen fortsetter å tillate ankring og lagring for fartøy i ferd med å ferdigstille Nord Stream 2. 

Sevim Dagdelen

I Venstrepartiet «Linke» er partisjef Bernd Riexinger, Gregor Gysi og gruppeleder Dietmar Bartsch, tross alt enig om å avvise nye anti-russiske sanksjoner, men Linkes Sevim Dagdelen advarer åpent: «Med en rørledningsstopp skyter vi oss selv i beina og støtter direkte Trumps valgkamp. Det er skremmende å se hvor ettergivende utenriksminister Maas er overfor US-presidentens krav om å stanse pågående utbygging av rørledninger for energi til Tyskland». 

Rüdiger Göbel, Unsere Zeit (UZ), 11/9-2020. Oversettelse, Per Lothar Lindtner.  

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

I Canada:

Interneringsleir på hemmelige sted for de som bryter karantenereglene.

Forrige innlegg

Assangesaken:

Bananhandel i Old Bailey.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.