POSTED IN Norge

Den største landeieren i USA: Bill Gates.

Hvorfor kjøper rikfolk dyrkningsjord?

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Bill Gates er blitt USAs største private eier av jordbruksland

Av Jan Herdal

Microsofts grunnlegger og verdens fjerde rikeste mann Bill Gates har i all stillhet kjøpt seg opp til å bli USA største private eier av jordbruksland med 242 000 acres fordelt over 18 delstater.

242 000 acres utgjør snaut 98 000 hektar, eller nesten en million mål. Til sammenligning er Norges største privateide jordbrukseiendom Jarlsberg Hovedgård ved Tønsberg på 345 hektar.

Det har vært kjent at Gates over tid har kjøpt opp jordbruksland. Oppkjøpene har skjedd både direkte, og gjennom Bill og Melinda Gates investeringsselskap Cascade Investments

Omfanget har imidlertid vært ukjent, og det var The Land Report som i januar avslørte at Gates er blitt USAs største eier av jordbruksland. 

Han er ikke dermed USAs største landeier. Liberty Media-boss John Malone topper den lista med 2,2 mill. acres ranch- og skogsland. På andreplass er CCNs grunnlegger Ted Turner med 2 mill. acres. Amazone-sjefen Jeff Bezos er en smågutt med 420 000 acres.


Oversikt over Gates-ekteparets jordbrukseiendommer i USA. (The Land Report)

Redaktør Eric O`Kefee trodde knapt nok sine øyne da han nylig så at 14 500 acres høykvalitets jordbruksland i Horse Heaven Hills i Benton County, staten Washington, hadde skiftet eier til den nette sum av 171 millioner dollar, tilsvarende over 1,2 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

På kjøpersiden gikk historien i svart, som O`Keefe uttrykker det. Det ble oppgitt at kjøper var «en investor fra Lousiana» tilknyttet det lille investeringsselskapet Angelina Agriculture, med 2 ansatte og en årsomsetning tilsvarende 2,5 millioner norske kroner.

Det passerte ikke den drevne pressemannens «snusetest». Han tok i bruk både Dun & Bradsheet og Google maps, men måtte overlate saken til bladets research-team. Svaret kom fort: Hørt om Bill Gates? Cascade Investments nektet å kommentere.

Forsidebilde: Kai Pilger

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Hva er svaret på spørsmålet? Er det at man forventer økt sult i verden pga korona pandemien? Eller er det at man forventer mangel på olje fremover og skal bruke jordbruksareal til produksjon av biodrivstoff?

  Svar
  • Ola Nybølrt
   1 mars 2021 14:48

   Potato-Rich

   For those who would value gold and silver above all in the event of a financial collapse, keep in mind that you cannot eat either. Arable land was the best asset to own during the German hyperinflation.  If you’d financed the purchase of farmland at 100% just before inflation began to take off in the spring of 1921, you could have paid back the entire loan with profits from your first harvest of potatoes.

   All of the facts cited above are from Adam Fergusson’s extraordinary book, When Money Dies. The work is a must-read for anyone who believes it would be easy to hyperinflate a global-reserve currency. It is available in paperback for $15.

   Svar
   • Vær snill å skrive på norsk. Oversett hvis det ikke finnes norsk tekst som får frem poengene dine. Dette er en norsk blogg.

 • Olav Sæther
  1 mars 2021 12:53

  Skal vi ha tilbake det gamle føydalsystemet der bønder er leilendinger og betaler leie til føydalherren ? Eller blir det noe lignende som Sovjetunionens kollektivbruk ?

  Svar
 • Svaret er kanskje noe så trivielt som at disse landområdene blir fjernet fra vanlige menneskers mulighet til å skaffe seg ordentlig mat, og må ta til takke med B. Gates’ syntetiske kjøtt, syntetiske poteter, mais, og grønnsaker? Disse er allerede i prøveproduksjon, og en test viste at «kjøttet» inneholdt 15X forsvarlig nivå av et stoff ikke særlig bra for mennesker. (kan ikke finne igjen artikkelen dessverre, så intet navn på stoffet) Videre sier vitenskapsmenn at for å lage «kjøtt» i laboratoriet må man begynne med blod fra en ufødt kalv (stamceller), så hvorvidt dette er særlig moralsk bør kanskje diskuteres. Videre, når det gjelder B. Gates og hans meninger om å redusere verdens befolkning med <15% gjennom "vaksinasjoner" og "godt" helsevesen, tror jeg at jeg vil holde meg langt unna absolutt alt som kommer fra den karen for sikkerhets skyld. Bedre føre var, enn etter snar.

  Svar
  • Tor Larsen
   2 mars 2021 16:03

   Ja Per, hadde noen ymtet frampå om holocaust i 1940 eller 1944 så ville vedkommende blitt ansett som gal. Hvis noen i dag ymtet frampå om at holocaust ikke skjedde blir vedkommende ansett som gal. Ymter noen frampå om nytt holocaust så blir vedkommende ansett som gal, unntatt hvis trusselen hevdes å komme fra de få promillene befolkning som utgjør ytre høyre. Da skutter folk seg og sier samstemt at: «vi må sørge for at det aldri skjer igjen.» Hvem er gal?

   Svar
 • Akkurat point on. Hvis jeg nå erklærer at jorden er firkantet og «spretter» rundt i kosmos som en gummiball, vil de fleste mennesker si at jeg er sprøyte gal, og ikke kan «bevise» utsagnet mitt. Men hvis jeg allierte meg med «de galeste av de gale», de som styrer planeten, 1% og «vi» ble enige om å lovfeste denne «ideen» i alle land, hvor reaksjonen på et eneste spørsmål rundt «ideen» ville bli «belønnet» med 25 år i fengsel, hvor mange hadde stilt spørsmålet? Ergo er jeg da ikke nødt til å bevise noe som helst, «ideen» min er nok «bevis» i seg selv. Slik har også «Holocaust» ideen blitt tvunget på folk. Ingen beviser, men etterspørsel etter bevis koster deg opp til 15 års fengsel i europeiske land. I Auschwitch ble plaketten med 4 millioner «ofre» fjernet og erstattet med en plakett som angir ca. 1.5 millioner «ofre». Ingen av de andre «utryddelsesleirene» har blitt oppgradert med 2.5 millioner «manglende ofre» fra Auschwitch, hverken delvis eller helt. Men fortsatt lyder det at 6 millioner ble brent (Holocaustet) under ww2. Dårlige mattekunnskaper eller ren idioti? Hvem vet. Men ganske enkelt å si at hvis du «eier» verden og kan bestemme hva som er lov og hva som ikke er lov, kan du lyve og bedra som du vil, uten å få reaksjoner på løgnene ser det ut til.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Husbanken 1. mars 1946-2021:

En 75-åring på dødsleiet etter Aps dødsstøt

Forrige innlegg

Oppløsningsprosessen i Ukraina fortsetter.

Medier og meninger forbys nå.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.