POSTED IN Ytringsfrihet

Den russiske filosofen Alexandr Dugin:

Woke-ismen erstatter nå de klassiske liberale verdiene i vesten.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er vanskelig å definere «woke» og «wokeisme». Noen definerer det som kritisk årvåkenhet (våken, oppvåknet) mens andre definerer det som en del av en kansellerings-kultur og sensur-kultur hvor en skal slå ned på visse meninger og oppfatninger. I dette intervjuet oppfatter nok Dugin woke i den siste betydningen av ordet.

Min egen erfaring er at det som skjer i vesten er at woke nå brukes til å begrense ytringsfriheten. Folk med visse meninger skal ikke få ytre seg eller få lokaler/plattformer/medier til å ytre seg. Hva vi kaller det er uvesentlig. Det er prosessen mot knebling av annerledes-tenkende som er det viktige.

Uten at Dugin sier det direkte spiller vi nå et av vestens beste trumfkort, ytringsfriheten, opp i hendene til Putin. Men det gjøres naturligvis ikke ut fra fri vilje men fordi en er nødt. Vesten presses, ikke minst av Kina/Russland, til stadig mer desperate utspill. Vesten er på den politiske defensiven.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland forsvarer tradisjonelle verdier som Vesten har forlatt – sier Dugin til Carlson.

Den vestlige verden har forlatt den klassiske liberalismen til fordel for en ny versjon som skal være  minoritetsstyrt og med woke-isme, forklarer den russiske filosofen. 

Den stadig økende anti-russiske tendensen i Vesten stammer fra det faktum at Russland holder fast på tradisjonelle verdier, verdier  som det «progressive» Vesten prøver å ødelegge.

Alexandr Dugin

Det sier filosofen og den politiske kommentatoren Aleksandr Dugin i et intervju med journalisten Tucker Carlson som ble lagt ut på journalistens YouTube-kanal på mandag. I intervjuet kommer Dugin med sitt syn på samtidens vestlige verden, og det han ser som opprinnelsen til Vestens nåværende ideologi.

Han forklarer at Vesten har beveget seg fra «klassisk liberalisme» – som bekjente seg til individuell frihet og demokrati, der de forsto dette med flertallsstyre. Nå rår det «en ny liberalisme», definert med minoritets-styre og woke-isme. I stedet for å legge vekt på frihet for individene foreskriver man binding til visse progressive verdier, verdier  som er totalt i motsetning til de tradisjonelle verdiene. Faktisk prøver man å avskaffe disse.

Carlson spurte Dugin hvorfor så mange i Vesten, til og med de som tidligere støttet Sovjet-Unionen, nå har vendt seg mot Russland, etter at Vladimir Putin kom til makten tidlig på 2000-tallet. I stedet har vi fått disse russo-fobiske ideene. 

Filosofen svarer at «Putin er en tradisjonell leder» som forsvarer tradisjonelle verdier, verdier som er forkastet i Vesten, til fordel for det som nå er på moten der. 

«Da Putin kom til makten startet han helt fra begynnelsen å  trekke Russland ut av global innflytelse. Han startet med å motsi den globale progressive agendaen..han prøvde, med suksess, å gjenopprette tradisjonelle verdier – eget lands suverenitet, kristendom, tradisjonelle familieverdier», sa han.

Han forklarte at de progressive i Vesten betraktet dette som en utvikling på tvers  av deres verdier.

Dette hatet mot Russland er ikke tilfeldig – det er metafysisk. Dersom din viktigste oppgave og ditt viktigste mål er å ødelegge tradisjonelle verdier – tradisjonelle familier, en tradisjonell stat, tradisjonelle mellommenneskelige forhold, tradisjonell tro –  og de som fôrvarer dem  har atomvåpen…og står opp og på det sterkeste forsvarer tradisjonelle verdier som du vil avskaffe – da har du en av grunnene til denne russo-fobien og hatet mot Putin.

I 2022 ble Dugins datter drept av en bilbombe i Moskva. Russiske myndigheter påstår at dette var utført av ukrainske agenter, en versjon som også USAs regjering sluttet seg til. Darja, som var journalist og politisk aktivist, støttet selv Russlands militære operasjoner mot Kiev. 

Mange vestlige ledere har påstått at Moskva vil angripe Europa dersom de kan sikre en seier i Ukraina.  Russland har gjentatte ganger sagt at de ikke han noen slike planer. I den siste måneden har Putin avvist slike påstander som «nonsens». 

Kremls talsmann, Dmitry Peskov, kalte  i forrige uke slike ideer som «skrekkhistorier» som er diktet opp for å avlede oppmerksomheten fra hjemlige problemer i Vesten.

Oversatt og noe forkortet av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/russia/596797-philosopher-cause-west-russophobia

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Tommy Olstad
  7 mai 2024 15:22

  Grunnen til at makthaverne i Vesten begrenser ytringsfriheten, er at «det politisk korrekte»/»wokeisme» er så vanvittig idiotisk/ulogisk at det er umulig å argumentere for. Motargumenter kan altså ikke tillates, fordi med de vil enhver diskusjon vinnes.

  Når det gjelder påstanden om at Russland ikke vil stanse med Ukraina hvis de lykkes der, er det selvfølgelig feil, men Putin har muligheten for på en meget vellykket måte å bevise at det ikke stemmer.

  Han burde ta et diplomatisk initiativ overfor Japan og tilby dem at hvis de hever sanksjonene mot Russland (de har jo blitt med på de vestlige) vil Russland innlede forhandlinger med dem om betingelsene for å tilbakeføre Kurilene/«De nordlige territoriene» til keiserdømmet.

  Dette vil jo være et tilbud Tokyo rett og slett ikke vil kunne si nei til.

  Samtidig kan han gi uttrykk for at han håper at ved at dette såret etter den annen verdenskrig i Asia blir leget, vil det fremskynde at også de to andre sårene blir det samme. Disse sårene er selvsagt det delte Korea og det delvis delte Kina.

  Med dette ville Russland vise at de ønsker historisk/geografisk rettferdighet for alle. For det må innrømmes: Kurilene er ikke noe mindre japanske enn Krim er russisk.

  Etter et slikt initiativ ville Putins renomme i Øst-Asia bli helt fantastisk.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  7 mai 2024 17:35

  Lat oss vona Lavrov og Putin les Derimot.no.

  Svært interessant kommentar frå Tommy Olstad. Storsinn er for lite brukt i politikken?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det har de fått i Ukraina.

Vesten er ikke forberedt på utmattingskrig.

Forrige innlegg

Russisk media:

Den 20. mai er ikke Zelensky lenger president i Ukraina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.