POSTED IN Handelskrig

Den nordlige sjøruten:

Vil USA blokkere en gigantisk mulighet for Øst-Finnmark?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I Kina bygges det opp et enormt kommunikasjons- og transportnett mot store deler av verden: Den nye silkeveien. Kina vil vinne verden gjennom et gigantisk handelsprosjekt. I motsetning til slik USA satset (og slik England, Frankrike og Spania før dem), altså på militær dominans.

Det minner om fabelen om sola og nordavinden som kranglet om hvem som var sterkest: Hvem får frakken av mannen på veien? Nordavinden blåste, men jo sterkere den blåste desto kraftigere holdt mannen frakken rundt seg. Solas varme fikk frakken fort av han.

Kina planlegger en nordlig rute gjennom arktis nord for Russland. Med noe varmere klima er dette nå mulig og russerne har bygget noen nye og kraftigere isbrytere. Det vil forkorte leveringstiden for varer til vår del av verden vesentlig.

Halleluja kunne vi forvente at det kom som et gledelig utrop fra norske myndigheter med tanken på hvilke muligheter et slik prosjekt innebar for vår nordlige landsdel, særlig for Øst-Finnmark. Men det er helt tyst om prosjektet. I stedet har de satset på å forverre forholdet til Russland gjennom å verve spioner via Ølen Betong og gjennom Frode Berg-saken.

For denne utviklingen er ikke i USAs interesse. De anser silkevei-prosjektet som en direkte trussel mot deres verdensdominans. Er det derfor vi ikke hører noe mer enn tilfeldige drypp i mediene om saken? Ytringen til oberstløytnant Einar Magnus Ødegaard under er uttrykk for den uklarhet som råder. Men det er nødvendig å stille spørsmålet han stiller høyt: Prøver den norske regjeringen å blokkere denne prosessen?

Det kan ikke være i Norges interesser, men i USAs. Er vi blitt en fingerdukke til USA (også EU) slik at vi ikke lenger ser hva vi som nasjon er tjent med, men bare tjener andre herrer?

Knut Lindtner.

Hva gjør den norske regjeringen?

Nytt er at Norge har av Finland fått krav om svar på et spørsmål innen utgangen av februar: Vil Norge bygge de 50 km jernbane fra finskegrensen til Kirkenes, og bygge omlastingshavn skip/jernbane der?

Det siktes selvsagt til åpningen av Den Nordlige Sjørute. 

Tidligere har utenriksministeren uttalt at ‘vi vurderer de miljømessige forhold’ før avgjørelse kan tas. Selvsagt er det ren svada. Finnene kalkulerer å bruke 2 milliarder euro på 500 km bane, mens norske er 1 milliard euro for 50 km! Bare svada. 

Fordi Den Nordlige Sjørute ‘ikke er i USAs interesse’, blir svaret til Finland NEI, med tilhørende svadaretorikk. Deretter vil Finland samarbeide med Russland om å knytte det finske jernbanenettet til det russiske med omlastingshavn på Kola.

Miljø- og klima-argumentet kan brukes til nærmest alt i dag.

Finnmark vil miste muligheten til at Kirkenes kan bli Arktisk Rotterdam med stor virksomhet knyttet til skipsfart. Slik kjører fru Solberg norske interesser vekk for å tilfredsstille USA.  

Finnmarkbefolkningens interesser blir ikke ivaretatt. 

Ordkrigen er i gang: Først ut var Arne Treholt og en Diesen bosatt i Moskva, med en artikkel om ishavstrafikk. Den var meget balansert og treffende. 

Selvsagt ble den dømt nord og ned av en journalist i Aftenposten som heter Dragnes, en typisk CIA-betalt artikkel med oppgulp av Krim, Ukraina, Georgia og det umenneskelige Putinstyret. 

Deretter kom en annen artikkel som fokuserte på Putins angrep på dissidenter, også i rekken av CIA-artikler. 

Men Den Nordlige Sjørute er ikke nevnt av de to norske skribentene!

Oberstløytnant Einar Magnus Ødegaard

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA viser militære muskler overfor Kina.

Sender stadig flere fly mot Kinas grenser.

Forrige innlegg

Pompeo har nettopp gitt signalet.

USA til full konfrontasjon med Kina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.