POSTED IN Overvåkning, Økonomi

Den kontantløse verden kommer nærmere: Nå tester India ut digital sentralbankvaluta

War on Cash

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Schiffgold.com


Sentralbankene er sentrale for makt og kontroll ettersom de alle øker bruken av digitale valuta for å erstatte kontanter. Dette er orkestrert av Bank for International Settlement [i Basel] som sitter på toppen av den globale bankpyramiden. Vi rapporterte nylig at Federal Reserve [den amerikanske sentralbanken] planlegger å lansere et 12-ukers pilotprogram i samarbeid med flere store kommersielle banker, for å teste gjennomførbarheten av en sentralbanks digital valuta (CBDC).

USA er ikke alene om å eksperimentere med digital valuta.

India er i gang med å utvikle en digital rupi og annonserte nylig den andre testfasen. Etter å ha kjørt et pilotprogram for å teste sin digitale valuta på grossistnivå, har Reserve Bank of India (RBI) annonsert at den vil teste den digitale rupien i detaljhandelen. I følge RBI er sentralbankens digitale valuta «et lovlig betalingsmiddel utstedt av en sentralbank i digital form. Det er det samme som en fiat-valuta og kan byttes en-til-en med fiat-valutaen. Bare formen er annerledes». Digital valuta ligner på bitcoin og annen kryptovaluta. De eksisterer som virtuelle sedler eller mynter i en digital lommebok på datamaskinen eller smarttelefonen. Forskjellen mellom en statlig digital valuta og bitcoin, er at verdien av den digitale valutaen er støttet og kontrollert av staten, akkurat som tradisjonell fiat-valuta. Som RBI sa det, «i motsetning til kryptovalutaer, er en CBDC ikke en vare eller krav på varer eller digitale eiendeler. Kryptovalutaer har ingen utsteder. De er ikke penger, absolutt ikke valuta, slik ordet har blitt forstått historisk.»

I følge en rapport i Economic Times of India, vil National Payments Corporation of India være vert for plattformen for det digitale rupi-betalingssystemet under testfasen. Reserve Bank of India ønsker at hver forretningsbank i pilotprogrammet skal teste detaljbruken av den digitale rupien med 10 000 til 50 000 brukere. State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank og IDFC First Bank vil delta i pilotprogrammet. Hvis dette er vellykket, vil RBI rulle ut programmet til hele det indiske banksystemet.

«E-rupien vil bli lagret i en lommebok, valørene vil være tilgjengelige etter kundens forespørsel, akkurat som du ber om kontanter fra en minibank. Bankene lanserer dette kun i utvalgte byer, sa en person involvert i programmet til Times. I et notat pekte RBI på fordelene med digital valuta: «Det antas at detaljhandel-CBDC kan gi tilgang til trygge penger for betaling og oppgjør, da det er et direkte ansvar for sentralbanken. Engros-CBDC har potensial til å gjøre om oppgjørssystemer for finansielle transaksjoner og gjøre dem mer effektive og sikre. Ut fra potensialet som tilbys av hver av dem, kan det være fordelaktig å introdusere begge». Offentlig utstedt digital valuta selges inn på løftet om å tilby et trygt, praktisk og sikrere alternativ til fysiske kontanter. Vi blir også fortalt at det vil hjelpe til med å stoppe farlige kriminelle som liker kontanter.

Men det er en mørkere side – kontroll.

Roten til bevegelsen mot statlig digital valuta er «krigen mot kontanter.» Eliminering av kontanter skaper potensialet for regjeringen til å spore og til og med kontrollere forbruk, og det vil gjøre det enda enklere for sentralbanker å engasjere seg i manipulerende pengepolitikk som negative renter. Det blir også umulig å skjule selv den minste transaksjon. Noe så enkelt som morgenturen din til Starbucks ville ikke være en hemmelighet for regimet. Som Bloomberg sa det i en artikkel da Kina lanserte sitt digitale yuan-pilotprogram, gir digital valuta «Kinas myndigheter en grad av kontroll som aldri er mulig med fysiske penger». Regimet kan til og med «slå av» en persons mulighet til å kjøpe. Bloomberg beskrev hvor mye kontroll en digital valuta kan gi regimet.

PBOC har også antydet at de kan sette begrensninger på størrelsen på enkelte transaksjoner, eller til og med kreve en avtale for store transaksjoner. Noen observatører lurer på om betalinger kan knyttes til det nye sosiale kredittsystemet, der borgere med eksemplarisk oppførsel er «hvitelistet» for privilegier, mens de med anmerkninger blir holdt utenfor. «Kinas mål er ikke å gjøre betaling mer praktisk, men å erstatte kontanter, slik at det kan kontrollere folk mer enn det allerede gjør,» argumenterer Aaron Brown, en krypto-investor som skriver for Bloomberg Opinion.

Kina lanserte sitt digitale yuan-pilotprogram i fjor. Kinesisk statlig støttet digital valuta fikk et løft, da landets største nettforhandler annonserte den første virtuelle plattformen for å akseptere den kinesiske digitale valutaen.

Fra Schiffgold, publisert 23 november 2022. Skrevet av Schiffgold.com.
Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: War on Cash: India Rolling Out Retail Pilot Program for Digital Rupee

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «E-rupien vil bli lagret i en lommebok, valørene vil være tilgjengelige etter kundens forespørsel, akkurat som du ber om kontanter fra en minibank. »

  Og om en tid vil vi nok få ’tilbud’ om en liten chip som kan gjøre at vi kan betale uten å ha med annet enn eget håndledd.
  Giiid så smart. Kanskje vi kan åpne opp dørlåsen hjemme med samme chipen etterhvert, og ha hele sykejournalen chipet inn? ( Froskene skal kokes uten at de skjønner det.)
  Brave New World, – fantastisk. ;-)

  Svar
  • Yes. Total overvåking og fascisme. Og vi har ein fot innafor allereie. Sakte froskekok.
   Cash i bankboks! Og dagleg bruk av kontantar!!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EUs Ursula Von der Leyen er utstyrt med frekkhetens nådegave.

Skylder på Russland for noe de sjøl gjør

Forrige innlegg

Koronapolitikken i EU:

Hele grunnlaget for den svikter. Den var bygget på en stor løgn.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.