POSTED IN NATO

De ser ikke bra ut for Nato.

Tyrkia nekter krigsskip fra et annet Nato-land tilgang til Svartehavet.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne historien er unik av to grunner. Den første er den begrunnelsen en USA-militær gir for å få krigsskip inn i Svartehavet til forsvar, men til forsvar av hva. Ingen Nato-land er truet, tvert imot fungerer Nato-land som Polen, Tsjekkia og Romania som oppmarsjområder mot Russland. De landene har har vært transittområder både for store våpenmengder og for leiesoldater til Ukraina, et land som ikke er Nato-medlem.

Den tyrkiske regjeringen har helt rett i at en slik gjennomfart ville kunne utløse en langt farligere krig.

Det andre som er svært viktig forteller det som blir klart for stadig flere som følger med. Nato henger ikke lenger sammen men er i konflikt med seg selv. Tyrkia er Natos viktigste europeiske Nato-medlem og følger overhode ikke med på hverken sanksjoner eller fordømmelser. Her har vi et Nato-land som motarbeider sjefen i alliansen, USA.

Dette har pågått en stund nå og spørsmålet er hvor lenge en slik giftig konflikt kan fortsette. Tyrkia er kandidatmedlem til den russisk-kinesiske globale økonomiske organisasjonen BRICS som har som fremste mål, om ikke offisielt, å undergrave USA og dollarens globale dominans og få innført nye relasjoner mellom stater når det gjelder handel og økonomisk utveksling.

Jeg tenker det er mange tenner som gnisses ned i USA og Nato-hovedkvarteret over Nato-landet Tyrkia sin politikk. Å nekte et britisk krigsskip tilgang til Svartehavet er bare den siste av en serie av tyrkiske beinkroker overfor Nato. Men det er også et takk for sist til USA da de 2016 prøvde å fjerne Tyrkias valgte president Erdogan gjennom en statskupp som Putin reddet han fra.

Knut Lindtner
Redaktør

Tyrkia må slippe «forsvars»-krigsskip inn i Svartehavet  – mener tidligere NATO- kommandør.

James Stavridis sier Ankara må handle i oversensstemmelse med sin rolle som medlem av den USA-ledede militære blokken.

Tidligere øverste allierte sjef i NATO, James Stavridis, påstår at Tyrkia ikke har noen god grunn til å hindre at Storbritannia, også medlem av den USA-ledede militære blokken, å gi krigsskip til Ukraina. Den tyrkiske regjeringen sa på tirsdag at de ikke vil tillate minesveiper-fartøy som Storbritannia har lovet Ukraina å passere gjennom Bosporus.

De begrunner det med Montreux-konvensjonen av 1936. Det er Ankara som kontrollerer stredet som forbinder Svartehavet med Middelhavet. Det ble stengt for utenlandske krigsskip da Ukraina-konflikten eskalerte i 2022.

Men Stavridis påstår at «det finnes  tilstrekkelig unntak» etter Montreux-konvensjonen til å tillate britiske krigsskip seile inn i Svartehavet.Ankara  bør bruke et smutthull for å slippe inn skip «som kun skal være til forsvar».

«Dette er en åpenbar NATO-posisjon, det må Tyrkia være enig i på grunn av sin rolle i NATO», sier den avgåtte USA-admiralen til Politico«Ankara må forholde seg til sin rolle som NATO-medlem», insisterer han , istedenfor å «tviholde på sin balansekunst» mellom Moskva og Vesten.

James George Stavridis er en pensjonert amerikansk marineadmiral, for tiden visepresident, globale anliggender og administrerende direktør for det globale investeringsselskapet Carlyle Group, og styreleder for Rockefeller Foundation. Wikipedia

Tyrkia, som jo er NATO-medlem, stengte adgangen til Svartehavet gjennom Bosporus og Dardanellene kort tid etter at Russland satte i gang sin militære operasjon for nesten to år siden. Samtidig som de besluttet å forby vestlige land å sende krigsskip til Ukraina, blokkerte de også Russlands mulighet til å forsterke sin Svartehavsflåte som er basert i Sevastopol på Krimhalvøya.

En tidligere tyrkisk marinesjef, admiral Cem Gurdeniz, sier i en post på X (tidligere twitter) at Ankara aldri har brutt Montreux-konvensjonen, «ikke en gang under de blodigste periodene under andre verdenskrig». «USA har alltid hatet Montreux-konvensjonen, for sin del. Det er fordi de ikke kan sende krigsskip inn i Svartehavet slik de ønsker», argumenterer Gurdeniz med.

Han fordømmer Stavridis, kaller han «de neokonservatives favoritt-admiral», som «»spilte en ledende rolle i innblandingen i Libya i 2011».«Denne admiralen, som nå er  styremedlem i Rockefeller Foundation, og i den globale investeringsgruppen Carlyle, ønsker helt tydelig at Tyrkia skal bli en av deltakerne i krigen i Svartehavet, og at Tyrkia skal være med på å ofre tyrkisk blod i denne krigen», sier Gurdeniz.

«Dersom Ukraina-krisen hadde skjedd under hans NATO-kommando hadde vi antakelig hatt krig i Svartehavet på vegne av USA og NATO».

Den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, beskriver Tyrkias posisjon i forhold til Ukraina-konflikten som «balansert». I tillegg var han jo vert for fredsforhandlingene i 2022. Tyrkia har meglet om initiativet til korn transporten på Svartehavet.

De har nektet å sanksjonere mot Russland. Derimot har de styrket sine forbindelser til Russland.

https://www.rt.com/news/590209-anakara-british-warships-ukraine/

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Hele flokken av fremtidige BRICS-medlemmer sitter nå bare på gjerdet og venter på det endelige utfallet av vestens proxy-krig mot Russland. Tyrkia har aldri vært noen naturlig komponent innen NATO-samarbeidet. Kun forsøkt kjøpt og betalt av den vestlige eliten. Samtidig som tyrkerne nektes tilgang til NATO’s mest sofistikerte militærutstyr.

  Men nå med russernes annektering av Krim, vil selvsagt Erdogan forsøke å sikre seg en nødutgang dersom/når hele den vestlige kapitalismen (les NATO) kollapser.

  Hans finansielle vanstyre på hjemmebane er imidlertid minst like dårlig som den vestlige. Tyrkia må derfor militært sett sees på som en svært usikker joker i det store spillet.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  11 januar 2024 9:55

  Splid i NATO gjev håp for verda. Tyrkisk beinkrok på Storbritannia er opplyftande.

  NATO-medlemTyrkia får ikkje kjøpa F-16.

  Ukraina, som ikkje er medlem i angreps-alliansen, får F-16 gratis.

  Svar
 • Enkel gjettekonkurranse: Hvilket år går Tyrkia ut av Satanic NATO? 2024 eller 2025?

  Svar
 • «Tyrkia må slippe «forsvars»-krigsskip inn i Svartehavet – mener tidligere NATO- kommandør.»

  Jo, det virker jo rimelig. Og Mexicogulfen bør tillates å bli øvingsområde for russiske og kinesiske militærøvelser. Noko for noko. ;-)

  ‘ Fordi russerne tok ikke bort Krim fra ukrainerne, – men amerikanerne. Hvis det ikke hadde kommet til en anneksjon fra russisk side, ville man nå ha bygget en amerikansk eller NATO-base der.
  Vet du at en slik base bygges i Mikolaj-området i byen Očakov?
  Ikke la deg overbevise om at amerikanerne synes synd på ukrainere fordi de mistet Krim.
  Amerikanerne er kun ergerlige fordi russerne kom dem i forkjøpet. ‘
  midtifleisen.wordpress.com/2019/04/02/russerne-tok-ikke-bort-krim-fra-ukrainerne-men-amerikanerne-mener-den-tidligere-ukrainske-parlamentarikeren-elena-bondarenkova/

  OG:

  ‘ USA, sammen med NATO, har utvidet sitt aktivitetsområde helt fram til Russlands grense. Vesten har vellykket omringet Russland. USA og Vesten fortsetter innsatsen for å inkludere Ukraina og Georgia i sitt imperium. ‘
  midtifleisen.wordpress.com/2019/04/18/ikke-snakk-om-usas-nedgang-snakk-heller-om-hvordan-vi-kan-frigjore-oss/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er en digital valuta, digital identitet sammen med «klimaendring» midlet til global kontroll?

Står vi overfor store «revolusjoner» fra kapitalmakten?

Forrige innlegg

Finner en sannheten kan det bli en politisk atombombe.

Polen prøvde å hindre etterforskningen av North Stream-sprengningene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.