Steve Forbes: Slutt med lockdown
«Opprinnelig tenkt som en kortvarig løsning for å unngå at sykehusene skulle bli overveldet. Men den er allikevel fortsatt her.»



Av Steve Forbes
For mer enn et år siden ble det innført en gjennomgripende lockdown under verdens verste pandemi siden spanskesyken i 1918-20. Dette tiltaket var ment å være en kortvarig løsning for å unngå at sykehusene våre skulle bli overveldet. Allikevel befinner vi oss et år senere fortsatt i en situasjon med restriksjoner av varierende grad. Det jobbes med å lette på tiltakene, men dette skjer altfor sakte og fører til unødvendige negative innvirkninger spesielt for skolebarn og generelt hele økonomien.
Snart vil alle som ønsker vaksinen kunne få den. I tillegg har vi nå i flere måneder hatt høyst effektive behandlingsmetoder for pasientene som er innlagt med alvorlige tilfeller av Covid-19.
Derfor burde det være slutt på lockdown med en gang.
Allerede sent på våren i fjor ble det klart at den beste tilnærmingen var å fokusere på de mest sårbare i samfunnet, dvs. eldre og personene med underliggende sykdommer. Allikevel valgte altfor mange politikere og folk i helsevesen å ignorere vitenskapen og påla – og fortsetter å pålegge – svært inngripende restriksjoner som har vært nytteløse, uberegnelige eller kontraproduktive.
Landet har betalt og – dette er skandaløst – fortsetter å betale en skremmende pris. Hushold med lav inntekt har blitt truffet uforholdsmessig hardt, siden foreldre ikke har vært i stand til å jobbe fordi de måtte bli hjemme for å ta seg av barna sine som ikke kunne gå på skolen.
Den største skandalen har vært måten hvordan lærernes fagforeninger har sørget for å fortsette å holde skolene stengte eller å få dem til å bruke et hybridsystem, når alle fakta viste at barn var de minst sårbare for Covid-19 og det var veldig liten sannsynlighet for at de kunne overføre sykdommen. Private skoler har vært åpne i mange måneder, med passende forholdsregler, og det har nesten ikke skjedd noe.
Tallene for ulike former av depresjoner og avhengighet har økt veldig. Det samme har skjedd med selvmord og dødsfall fra overdoser.



Det er bare å sammenligne statistikkene fra delstater som valgte en opplyst, vitenskapelig tilnærming, f.eks. Florida, med dem som ikke gjorde det, f.eks. New York. Florida, som i dag er fullstendig åpen, har etter første lockdown hele tiden vært mindre restriktiv enn New York. Til tross for at det bor mange eldre mennesker der, har «Solstaten» en lavere dødsrate enn «Empire-staten» (Viser til staten med Empire State Building, red.). Floridas økonomi boomer mens New York fortsatt sliter.
Dette er den enkle sannheten: I de delstatene som er mer åpne går det bedre når det gjelder helse og økonomi enn i de delstatene som er mer restriktive.
Alt dette gjør at president Bidens kommentar under hans tale til nasjonen i mars høres helt fjern ut. Han sa at det kanskje var trygt å ha små samlinger med familien den 4. juli – det er mange måneder til. Kom igjen, herr president: Det er trygt – i dag!
Presidenten burde presse guvernørene i delstatene til å avslutte disse unødvendige restriksjonene og gjenåpne alle skolene og økonomien. Dette ville ha ført til en kolossal forbedring av den generelle helsen i hele nasjonen.
Oversatt av Maria Neumann
Forsidebilde: Asael PeñaHire
Kilde: Forbes
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 214 ganger.