POSTED IN Terrorisme, USA

De første 3 dagene som president i USA ville jeg bedt om unnskyldning til alle ofre for vår politikk.

På den 4 dagen ville jeg blitt drept.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kjent sitat fra ukjent mann:

«Hvis jeg var president, ville jeg klare å sette en stopper for terroristers angrep mot vårt land i løpet av noen ganske få dager. For alltid. Først ville jeg be om unnskyldning til alle som er blitt enker, foreldreløse, eller redusert til tiggere pga vår imperialisme. Jeg ville ha bedt om unnskylding til alle våre torturofre, og til de mangfoldige millionene som vi på annet vis har rammet. Så ville jeg gjøre kjent, i alle verdensdeler, at det heretter blir slutt på USAs innblanding i andre lands anliggender, og forresten – ville jeg ha tilføyd – Israel er ikke lenger den 51. staten i USA, men en fremmed stat.  Jeg ville deretter ha redusert militærbudsjettet med 90%, og brukt de sparte midlene til å betale kompensasjon til ofrene. Det ville ha rukket i massevis, siden ett års militærbudsjett på 330 milliarder tilsvarer mer enn 18 000 USD per time siden Jesus ble født. 

Det er slik jeg ville ha brukt mine første tre dager i det Hvite Hus. På den fjerde dagen ville jeg ha blitt drept.»

William Henry Blum var en amerikansk forfatter og journalist og kritiker av USAs utenrikspolitikk. Wikipedia

Dette er min oversettelse av et berømt avsnitt skrevet av den USAnske forfatteren William Blum. Sitatet er hentet fra forordet «I anledning 11. September 2001» som han skrev til den siste utgaven av boka Rogue State – a Guide to the World’s only Superpower

Forfatteren er det ikke mange som kjenner til i vesten. I den grad han er kjent, er det ikke minst fordi avsnittet skal ha blitt sitert av Osama bin Laden, som visstnok anbefalte folk å lese boka.

William Blum (1933-2018) er ikke en mann vestlige media ønsker å flagge. Skal man dømme ut fra den korte artikkelen om ham i Wikipedia, vokste han opp under enkle kår og fikk en beskjeden formell utdanning. Men han må ha vært ganske glup fordi han fikk jobb som programvareutvikler hos IBM og senere i Utenriksdepartementet (State Department) hvor han ønsket å bidra til å hindre spredningen av kommunisme. 

Problemene hans begynte under Vietnamkrigen. Han deltok i protester mot krigen, og i 1967 ble han «presset til å si opp sin stilling i utenriksdepartementet.» Hvordan han livnærte seg umiddelbart etterpå er ikke klart, men det vi kan se, er at han har viet mesteparten av resten av livet til å forske på, skrive om og holde foredrag om USAs utilbørlige innblanding i andre lands saker. Mot slutten av livet skrev han en blogg. I søkefeltet der anbefaler jeg å skrive: NED. Den norske Helsingforskomiteen skal langt på vei være finansiert av NED. Blum har mye på hjertet om NED.

Flere av bøkene hans ligger på Amazon. Det gjør derimot ikke Killing Hope som Chomsky roste som «far and away the best book on the topic». (Emnet var CIA og deres operasjoner i et stort antall land. Boka kan lastes ned herfra.) Jeg merket meg med interesse bokas siste kapitel, som omhandler opptakten til kuppet i Chile. William Blum oppholdt seg nemlig i et års tid i Chile og kunne ved selvsyn studere propagandakrigen som ble ført der under USAnsk veiledning. Det vi ser i media i dag om Ukraina minner til forveksling om løgnene man fabrikkerte den gang.

 

Boka The Rogue State finnes på Amazon, men ikke som e-bok, så jeg lastet også den ned som pdf fra, av alle steder, «The CIA website»

Det er sant at den siste utgaven er fra 2002. Det er gått mange år siden 2002, og noen vil hevde at landet USA har utviklet seg, blitt mer «humant» siden den gang. Men tatt i betraktning USAs vedvarende og massive våpenleveranser til Israel, er det vanskelig å selge den påstanden nå. Det er heller ikke særlig «humant» å kreve (senest på torsdag) at Ukraina blir med i NATO til tross for at det vil koste «liv og helse» for brorparten av landets mannlige befolkning. 

En av feilene USA gjorde, for eks. i Vietnam helt fra 1952 (jf. Graham Green, the Quiet American) og som de har gjort gang på gang siden, senest nå i Ukraina, var å ikke kjenne, ikke forstå, ikke respektere motstanderen. Vi må ikke gjøre den feilen. Vi må kjenne, forstå, (om ikke respektere) USA. Det var derfor William Blum skrev sine bøker. Han var patriot, og ikke minst derfor måtte han analysere og avsløre sitt eget lands feilgrep. 

Innlegget er skrevet av Katjana Edwardsen

Forsidebilde: Mika Baumeister

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Takk Katja Ewardsen, for informativt innlegg.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  9 april 2024 18:18

  Blogg-adressa til W. Blum er notert. Mange takk til Katja Edwardsen for opplysande artikkel!

  Noreg har fått same uvane som USA: å blanda seg inn i mange land.

  Ein annan norsk uvane er at styresmaktene og Nato-offiserane får bruka NRK dagleg utan å møta kritiske spørsmål og motrøyster. Propaganda heiter slikt.

  Svar
 • «De første 3 dagene som president i USA ville jeg bedt om unnskyldning til alle ofre for vår politikk.
  På den 4 dagen ville jeg blitt drept. »

  Trump spiller høyt. Og blir selvfølgelig demonisert i norsk media:

  ‘ Vil du ha frihet, vær stolt av landet ditt. Hvis du vil ha demokrati, hold fast ved suvereniteten din. Vil du ha fred, elsk landet ditt, sier Trump. Fremtiden tilhører patrioter, ikke globalister. Fremtiden tilhører suverene, uavhengige nasjoner med ledere som beskytter deres borgeres interesser og respekterer sine naboer.

  …Trump har den siste tiden vært kritisk mot sentralbanksjef Jerome Powell, som Trump selv valgte som erstatter for Janet Yellen. Han skal også ha diskutert muligheten for å sparke Powell.
  e24.no/boers-og-finans/donald-trump/nytt-trump-angrep-mot-sentralbanken-skulle-gjort-noeyaktig-det-motsatte/24603197

  ‘ Powells endrede signaler har kommet samtidig som han har vært under massivt press fra president Donald Trump. Trump har gjentatte ganger sagt han er «skuffet» over Powells renteøkninger ‘
  e24.no/makro-og-politikk/rentemoete-den-amerikanske-sentralbank-fed/fed-sjefens-forvandlinger-fra-hauk-til-due-andre-gangen-han-snur-180-grader/24542461

  Tross latterliggjøring i mediene og trussel om foræderi ,fra bakmennene i USA, tilbaketrekking i Syria, Afghanistan og altså redusering av trussel i Nord- Korea.:
  ‘De store fellesøvelsene oppfattes som en provokasjon i nord, som mener de to arvefienden øver på å invadere Nord-Korea. Trump har kritisert øvelsen for å koste for mye og for å være provoserende overfor nordkoreanerne. ‘
  aftenposten.no/verden/i/vm4Qzl/USA-bekrefter-stans-i-militarovelser-med-Sor-Korea

  Når media demoniserer en leder slik det gjør overfor Kim/Nord-Korea, skal du ha baller for å si:

  ‘ – Han har en stor personlighet. Han er en morsom fyr. Han er veldig smart. Han er en stor forhandler. Han elsker sitt folk, ikke at det overrasker meg, sa Trump om mannen FN har utpekt som den som styrer det i særklasse verste og mest utspekulerte tyranniet i verden. «Han elsker sitt folk». ‘
  dagbladet.no/kultur/trumps-hjelp-til-kim/70636136

  ‘ Fredssamtalene i Qatar kom i stand etter at president Donald Trump før jul varslet at han ville hente hjem rundt halvparten av USAs 14.000 soldater i Afghanistan.’
  vg.no/nyheter/utenriks/i/bK0Gjg/reuters-usa-og-taliban-enige-om-utkast-til-fredsavtale?utm_content=row-13&utm_source=vgfront

  Våre tropper skal hjem, slår Trump fast.– Det burde ikke være USAs oppgave å erstatte regimer rundt om i verden. ‘
  aftenposten.no/verden/i/L0bzmR/Trump-Tyrkia-lover-a-utradere-IS

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ved å avslutte avtalene om reduksjon av atomvåpen har USA skaffet seg et nytt problem.

Et atomvåpen-kappløp som Russland vil vinne.

Forrige innlegg

Jan Herdal:

Det som ikke passer inn i den offisielle klima-fortellingen nevnes ikke.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.