POSTED IN Helse

D-vitaminet.

Er det en sammenheng mellom jernmangel og dette vitaminet?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kan legene kurere jernanemi med D-vitamin?

Av John 

​Folk med alvorlig jernmangel kan oppleve at jerntilskudd preller av som vann på gåsa. De kan spise jern til det tyter ut av ørene på dem, men i blodet havner det ikke. Hvorfor nevner ikke legene hormonet hepcidin når det er snakk om jernanemi?

Hepcidin er hormonet som styrer opptak og distribusjon av jern i kroppen. Hepcidin funker sånn at det blir produsert for å stanse opptaket av jern når lageret er fullt. Når lageret i kroppen begynner å tømmes, skal normalt nivået med hepcidin bli redusert, slik at kroppen igjen begynner å ta opp jern fra fordøyelsen.
____________________________________________________________
Innlegget er hetet fra Mer D-vitamin!
____________________________________________________________

Hvis kroppen ikke får gitt beskjed om å kutte produksjonen av hepcidin, begynner ikke kroppen å ta opp jern, selv om lageret er i ferd med å tømmes. Da kan du spise så mye jerntilskudd du bare vil, uten at det blir tatt opp i blodet.

Hvis du vil spørre legen din om sammenhengen mellom hepcidin og jernanemi, kan du f.eks. skrive ut denne studien og ta den med. Kanskje legen får ideer.

De 12 forskerne bak studien skriver:

«I en pilotstudie med friske frivillige økte tilskudd med en enkelt oral dose vitamin D (100 000 IE vitamin D2) blodnivået av 25D-hydroksyvitamin D fra 67 nmol/L før tilskudd til 110 nmol/L etter tilskudd. Denne responsen var assosiert med en 34 % reduksjon i sirkulerende nivåer av hepcidin innen 24 timer etter vitamin D-tilskudd. Disse dataene viser at vitamin D er en potent regulator av hepcidin-ferroportin-aksen hos mennesker og fremhever en potensiell ny strategi for håndtering av anemi hos pasienter med lavt vitamin D og/eller CKD.»

Om en enkeltdose på 100.000 IE vitamin D er nok til at jernnivået øker, er imidlertid forskerne usikre på.

red bloodcells on white surface
Photo by Roger Brown on Pexels.com

Leger som testet hvor mye D-vitamin som må til for å redusere hepcidin-nivået nok til å øke jernnivået i blodet raskt, fant ut at det må betydelig mer D-vitamin til enn 100.000 IE. De testet tilskudd med henholdsvis 250.000 IE og 500.000 IE vitamin D på pasienter med jernanemi og fant ut at pasientene ikke reagerte nevneverdig på tilskudd med 250.000 IE. Pasientene som fikk 500.000 IE vitamin D begynte derimot raskt å tilføre blodet jern fra fordøyelsen.

Betyr dette at det er bare å hive innpå 500.000 IE D-vitamin og problem solved? Det går absolutt an å prøve. Enkeltdoser på opptil 600.000 IE vitamin D har ikke vist negative bivirkninger.

Det går an å ta med studiene og spørre fastlegen om det kan være en ide å prøve. Det er i alle fall vist at det virker. Legen blir sikkert begeistret når hen får vite at det finnes behandling mot jernanemi som er nesten gratis og helt uten bivirkninger…

Forsidebilde: Adam Nieścioruk



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 361 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

  • «Legen blir sikkert begeistret når hen får vite» …. hen …? Det er et stykke mellom A,en og U,en på tastaturet … Hvorfor underkaste seg dette vrøvlet …? Vi har to kjønn. Han og Hun!

    Svar
    • Helt enig. Hvilken form ville du ha valgt?

      Svar
    • «Vi har to kjønn. Han og Hun!»

      Vi har jo ikke det, – hvis det er noen som ikke er sikker/passer inn i noen av kategoriene.
      Hvorfor har vi kjønnsbetegnelser; hvem er de til for? Myndigheter for at de kan kartlegge oss bedre?
      Andre grunner, – som ikke er til glede for individet? ( Toaletter m.m kan jo bygges for å brukes av begge kjønn, enkelt. )
      For religiøse, som ikke vil kaste myten om en Adam og Eva?

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Mat, vann, energi: Alt skal bli dyrere for oss

Maten er en del av spekulasjonsøkonomien

Previous Post

Nazister i Norge og i Ukraina

Hvorfor er det så mange nazister og fascister i Norge, mens de er ubetydelige i Ukraina?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.