POSTED IN Cuba, Diverse

Cuba:

En stormakt innen helse. Hjepetitak i mange land, nå også Italia.

0
Print Friendly, PDF & Email

Denne artikkelen er ment å berolige cubanere hjemme som har familiemedlemmer (helsepersonell) i arbeid i utlandet og som oppskremmes som følge av alt oppstyret rund Koronavirus-saken.

Men det mest interessante denne artikkelen viser er hvilke stormakt innen helse Cuba i dag er. Til tross med 60 års økonomisk blokade av landet er de nå ledende på en rekke områder innen helse-spørsmål. De har sendt tusenvis av ulike grupper helsepersonell til ulike deler av verden for å hjelpe andre land som mangler tilgang til slike fag-grupper.

Cubansk helsepersonale forlater Bolivia etter at de var uønsket der av «kupp-regjeringen»

Etter kuppet i Bolivia i fjor høst ble flere tusen cubanere som arbeidet i fattigområdene i landet sendt hjem av kupp-regjeringen. Cubas eksempel ansees tydeligvis som en trussel og en ideologisk smittekilde gjennom sine hjelpetiltak og tilstedeværelse. Dessuten vil åpenbart ikke den sittende kuppregjeringen betale for helsehjelp til fattige i landet.

Nå har Cuba og Russland sendt hjelpeforsyninger til Nord-Italia for å avhjelpe de akutte helseproblemen som Korona-smitten har forårsaket i landet. Begge landene er utsatt for EUs straffetiltak. EU er fullstendig handlingslammet av flytningkrisen for Hellas og Koronaen som rammer Italia.

Ja, verden er virkelig satt på hodet når en ser hva som faktisk skjer. «Diktaturene» er de som trør til, mens «demokratene» sitter uten hjelpetiltak fullstendig tafatte.

Det er mange i USA uten helseforsikring.

I USA sitter 40% av befolkningen uten helseforsikring og ønsker seg cubanske tilstander. Det er dette som et et hovedpoeng: et offentlig, gratis og effektivt helsevesen for alle – slik som på Cuba. Men nevner noen Cuba blir vedkommende demonisert av de «rettferdige» (og rike). Vi skal ikke ha diktatur!

Hvordan et gratis, offentlig helsevesen kan være diktatur? Ikke vet jeg, men Cubas eksempel nevnes aldri i våre medier. Noen er åpenbart redd for at folk skal få andre tanker.

Knut Lindtner

Cubanske helse-brigader i utlandet er solidariske og viser omsorg med varsomhet og sikre rutiner

«Alle våre 28 268 medlemmer i 61. helse-brigade utenlands er corona-fri», melder Dr Jorge Hidalgo Bustillo, sjef for Cubas sentrale enhet for medisinsk samarbeid, 17/3-2020. 

Cubansk helsepersonell ankommer Jamaica under Korona-krisen

 Folk som er glad i familien og sine landsmenn bekymres av covid-19-pandemien og er opptatt av risikoen til over 28 000 cubanske helse-arbeidere på oppdrag rundt i verden.  

Men deres solidaritet og internasjonalistiske innsats er i full vigør. Ifølge Dr Bustillo i Cubas helse-sentral er 28 268, fordelt på 61 land i helse-brigader smittefrie. Havanna har kontakt med brigade-ledere med video. De får dags-rapporter om legenes og sykepersonalets helse:  «I flere land vi er aktive ser vi corona; Qatar, Algerie, Kina, Sør-Afrika og Kuwait, men våre folk er godt beskyttet og unngår nærkontakt med syke».  

I Guatemala forteller Dr Yuri Batista Varela, at 441 cubanere er friske og følger helse-forskrifter. Han understreker at 57 % er i høyrisiko i og med at de selv er over 59 år med kroniske sykdommer og tilføyer:   

Oppmerksomheten til 24 brigader i tjeneste ved landets grenser skjerpes. Han sier de er godt nok forsynt i hovedstaden Havannas laboratorier.

Cubanske leger jobber også på Haiti.

 

I Haiti beskriver Dr. Luis Olivero Serrano erfaringer i sitt karibiske naboland med dårlig utbygget helsevesen og felles grense til lands med Den dominikanske republikken som er lett å forsere, der det også rapporteres tilfeller av covid-19. Han nevner 345 profesjonelle helse-arbeidene fra Cuba, som står på i det sårbare landet med store helse-utfordringer og påpeker tiltak for å hindre smitte.  

I Zeekret vest for Doha i Qatar (2,8 millioner i den ex-britiske kolonien på Arabia-halvøya ut mot Persiabukta, øst for Afrika) drifter 499 cubanere «Cuban Hospital». Brigade-sjef Ernesto Lopez Cruz melder flere corona-tilfeller og bekymring og uro i naboland som Iran «Corona-pasienter er i karantene, der alt tilpasses deres behov. Sykehuset har alltid 5 rom til ekstra-ordinære infeksjons-sykdommer, som covid-19».  

Dr. Reynaldo Denis de Armas, ansvarlig for 216 cubanere i Sør-Afrika, kan melde om en corona-pasient, som behandles på et sykehus, der 3 cubanske leger jobber, men ingen av dem er i fare for å bli smittet. 

I Algerie, der Fidel Castros Cuba åpner sin internasjonale helse-innsats, sier brigadesjef Dr Reinaldo Menendez Garcia, at 891 cubanere jobber i 47 institusjoner.

Granma, Abel Reyes Montero: Cubanske helse-brigader i utlandet viser solidaritet og omsorg med stor sikkerhet, 17/3-20. Per Lothar Lindtner, oversettelse. Artikkelen er forkortet. 

Forsidebilde: En gruppe Cubanske leger ankommer Italia under Koronautbruddet der.  

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Korona viruset:

Tysk professor og virus-spesialist intervjues.

Forrige innlegg

Kriselova:

Skal den få oss inn i EU?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.