POSTED IN Cuba

Cuba:

Biden truer med nye sanksjoner.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Uroen som er rapportert i våre medier er langt mindre omfattende enn slik noen kanaler/aviser presenterer den. Er en nøktern skjønner de fleste at ikke hele befolkningen på Cuba er fornøyd med tingenes tilstand. Noen er svært misfornøyde, naturligvis. Akkurat nå er situasjonen spesielt vanskelig.

Men skal en forstå hvorfor det er slik det er er det ikke mulig å overse den ekstreme sanksjonspolitikken som landet har vært utsatt for fra USAs side. Siden USA og Cuba er nabostater har det historisk vært en nær økonomisk forbindelse mellom disse statene frem til den cubanske revolusjonen i 1959. Landet har vært økonomisk blokkert av USA i 60 år. Ikke bare er handelen mellom Cuba og USA stanset, men USA utsetter ethvert firma som handler med Cuba for sanksjoner.

EU har protestert mot denne innblandingen i internasjonal handel som i praksis er en innblanding i andre lands rett til handel og i strid med folkeretten. Men så lenge USA har vært den dominerende økonomiske kraften globalt har økonomiske interesser trumfet prinsipper. Med særlig Kinas økonomiske fremvekst svekkes USAs sanksjonspolitikk nesten daglig. USAs økonomisk/politiske makt smuldrer i møte med Kinas sterke økonomi.

pink convertible coupe
Cuba, særlig Havana, er full av disse gamle USA-«sledene». Et resultat av langvarige USA-sanksjoner.

Og for de som vil opptre litt nøkternt og uhildet kan en sammenligne styret på Cuba og sammenligne Cuba med en rekke av USAs «banan-republikker» i det øvrige Latin-Amerika. Til tross for de omfattende sanksjonene har Cuba utviklet seg til et av de beste landene på den vestlig halvkulen, ikke minst når det gjelder fundamentale rettigheter som utdanning og helse.

Når Biden nå truer med nye sanksjoner mot Cuba er dette siste kapittel i en fullstendig mislykket Cuba-politikk. Folket på Cuba betaler en høy pris for sin frihet, men flertallet tror jeg finner at det er verdt prisen. De kan bare se på hva som skjer på naboøya og staten Haiti så blir de grundig vaksinert mot USAs politiske frihet. Om den friheten kan du lese i denne artikkelen.

Jeg regner med at forsøket på sosial uro på Cuba var mislykket, derfor reageres det slik i etterkant gjennom en form for symbolske (tomme) straffetiltak.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Biden innfører sanksjoner mot Cuba. Han sier «Det vil komme mer».

Tiltakene er Bidens andre runde med sanksjoner mot Cuba.

Av Dave DeCamp

Biden-administrasjonen innførte nye sanksjoner mot Cuba på fredag. Denne gangen er målet landet politistyrke og landets lederskap. Tiltakene er andre runde med sanksjoner etter de protestene mot regjeringen som ble gjennomført  på Cuba tidligere i juli.

Tar man i betraktning at Cuba i flere tiår har hatt lidt under handelsforbud med USA så vil nok sanksjoner mot landets politistyrke vil neppe få stor betydning.

Da han kunngjorde disse sanksjonene ble president Biden spurt om det vill komme mer. «Det vil komme mer om det ikke skjer noen drastiske forandringer på Cuba, noe jeg ikke venter», sa han.

Han sier USA «utvider vår støtte til politiske fanger og dissidenter» på Cuba.

Biden-administrasjonen undersøker også måter å skaffe folk på Cuba adgang til internett. Det er ikke klart hvordan denne planen skal gjennomføres, siden den cubanske regjeringen vil være mot planen. Det er fordi USA har en historie med å bruke sosiale medier til å sette i gang uro i landene de vil hjelpe.

De sosiale mediene er ikke nøytrale nyhetsformidlere men et våpen mot uønskete tanker.

Én ting Biden ikke har gjort er å lette på handelsforbudet mot Cuba, og heller ikke på restriksjoner på pengeoverføringer til  landet. Det ville ha gjort det mye enklere for cubansk-amerikanerne å sende penger til sine familier. Western Union stanset tjenesten med overføringen av penger til Cuba forrige år på grunn av sanksjonene Trump.administrasjonen innførte.

Biden-administrasjonen har nedsatt en «arbeidsgruppe» når det gjelder pengeoverføringer. Og Biden sier han har «bedt Utenriksdepartementet og finansdepartementet forsyne meg , før det er gått en måned, med anbefalinger hvordan vi kan maksimere flommen av pengeoverføringer til det cubanske folket, uten at det cubanske militæret tar sin andel».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: tiago claro

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • wasan Totland
  2 august 2021 17:13

  For den som kan trekke de store linjene i geopolitikken vil det ikke ha noe å si hvem som styrer i USA. Ordrene kommer uansett før eller siden fra høyere hold.

  Svar
  • «Ordrene kommer uansett før eller siden fra høyere hold.»

   Ja, både når det gjelder valg ( -fusk), hva de fleste media skal berette om dette, og hvordan den sittende presidenten skal demoniseres eller hauses opp.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Varslere skal stanses.

Ytringsfriheten angripes nå i Storbritannia.

Forrige innlegg

Meldingene kommer fra land etter land, nå fra USA:

Vaksinerte smitter like mye som uvaksinerte.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.