POSTED IN Coronavaksiner, Helse

Costa Rica dropper masker og vaksinekrav:

«kontrakter om vaksineinnkjøp vil bli etterforsket».

0
Print Friendly, PDF & Email

Costa Rica snur i vaksinepolitikken.

Ikke lenger krav om vaksinering og maskebruk.

Onsdag bekreftet Costa Ricas nye president Rodrigo Chaves og helseminister Jocelyn Chacón at vaksinen mot covid-19 ikke vil være obligatorisk i Costa Rica.

Chaves hadde lovet at når hans periode begynte 8. mai, ville han avslutte den obligatoriske Covid-injeksjonspolitikken. I sitt første dekret etter å ha tiltrådt, droppet Chaves landets maskemandat og kravet om at offentlig ansatte skal vaksineres.

Rodrigo Chaves Robles - Wikipedia
Rodrigo Chaves

I november 2021 ble Costa Rica det første landet i verden som kunngjorde at det ville gjøre Covid-injeksjoner obligatorisk for barn. Costa Rica har lenge pålagt vaksiner, og slike krav støttes av landets lover. Imidlertid, tre måneder etter kunngjøringen, var costaricanerne fortsatt bittert splittet over obligatoriske Covid-injeksjoner for barn.

«I dag [3. august] er vaksiner ikke lenger obligatoriske, og enhver handling mot noen som ikke ønsker å bli vaksinert er et brudd på loven,» understreket presidenten.

Kunngjøringen kom etter at nesten 93 % av costaricanerne hadde fått sin første dose, 87 % hadde en andre, 51 % en tredje og 10 % en fjerde dose, ifølge Caja Costarricense de Seguro Social – Costa Rica Social Security Fund som er i ansvarlig for det meste av landets offentlige helsesektor.

I tillegg til umiddelbar slutt på obligatorisk vaksinering sa Chaves at det vil bli en etterforskning av kontraktene som ble signert av den forrige regjeringen, da han mener at det ble kjøpt for store mengder doser.

I følge Verdens helseorganisasjon var det per 29. juli 2022 administrert totalt 11 504 591 vaksinedoser i et land med en estimert befolkning på 5,2 millioner. Den forrige regjeringen til Carlos Alvarado signerte kontrakter med Pfizer og AstraZeneca.

«Vi skal undersøke hvorfor de kjøpte så mange vaksiner når informasjonen var at markedet var mettet,» sa Chaves på sin ukentlige pressekonferanse etter regjeringsrådet.

I følge Chacón var det en intensjon fra kommisjonen om å «tvinge folk til å vaksinere seg for å bruke vaksinene», noe hun først ikke ønsket å tro på, men sa at nå «ser jeg det annerledes».

Fra og med onsdag hadde AstraZeneca fullført levering i henhold til deres kontrakt, men Pfizer hadde ikke. Med Chaves’ beslutning ble leveranser av vaksiner som ventet i Pfizer-kontrakten suspendert inntil videre.

Maskinoversatt av redaksjonen 

Forsidebilde av Zdeněk Macháček fra Cost Rica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oppdeling?

Ukraina kan risikere å bli mindre enn hva det er nå!

Forrige innlegg

Spartakus faktasjekker Jens Stoltenbergs tale på Utøya.

Hvor er de kritiske spørsmålene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.