POSTED IN Media, Sensur

Finnes det fremdeles uavhengig journalistikk?

CNN innrømmer at deres dekning av Gaza-krigen er forhåndsgodkjent av israelsk militærsensur.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Tyler Durden

CNN har lenge blitt kritisert av medieanalytikere for å underkaste seg den israelske regjeringen og Israel Defense Forces (IDF), i deres nyhetsdekning av de okkuperte palestinske områdene, og innrømmet at de følger en protokoll som gir Israel adgang til å sensurere artiklene deres.

En talsperson for CNN bekreftet overfor The Intercept at nyhetsdekningen om Israel og Palestina blir godkjent av CNNs Jerusalem-kontor – som er underlagt IDFs sensur. Sensuren begrenser utenlandske nyhetskanaler fra å rapportere om visse emner de har valgt, og sensurerer artikler eller deler av nyheter hvis de ikke oppfyller retningslinjene. Andre nyhetsorganisasjoner unngår ofte sensuren ved å rapportere om regionen gjennom sine nyhetsdesk utenfor Israel, skrev The Intercept.

En CNN-ansatt som snakket med The Intercept på betingelse av anonymitet, bekreftet at deres mangeårige forhold til sensuren har sikret at CNNs dekning av Israels bombardement av Gaza og angrep på Vestbredden siden 7 oktober favoriserer Israels fortellinger. «Alle Israel-Palestina-relaterte nyhetsrapporter må ha godkjenning fra kontoret i Jerusalem– eller når byrået ikke er bemannet, fra noen få utvalgte av kontoret og toppledelsen – som ofte redigerer artiklene», sa medarbeideren.

Sjefen for CNNs kontor i Jerusalem, Richard Greene, kunngjorde at de hadde utvidet sensurteamet til å inkludere redaktører utenfor Israel, og kalte den nye politikken «Jerusalem SecondEyes». Dette for å bringe «flere ekspertøyne» til CNNs rapportering, spesielt når nyhetsdesken i Jerusalem ikke er bemannet.

Den CNN ansatte sa til The Intercept, at «»krigsforbrytelse» og «folkemord» er tabuord. Israelske bombeangrep i Gaza blir rapportert som «eksplosjoner» som ikke tilskrives noen, inntil det israelske militæret enten bekrefter eller avkrefter det. Sitater og informasjon gitt av den israelske hæren og myndighetene godkjennes raskt, mens det som gis dem fra palestinerne har en tendens til å bli grundig gransket, og de bruker lang tid på å behandle dem».

CNNs hovedkvarter i Atlanta, GA. CNN er et av de største nyhetsnettverkene i USA.

I mellomtiden er journalister under økende press til å være tvilende til alt de mottar fra palestinske kilder, inkludert statistikk fra det palestinske helsedepartementet. FNs byrå for palestinske flyktninger sa i oktober, at USAs president Joe Biden offentlig stilte spørsmål ved nøyaktigheten av departementets rapportering om dødsfall og skader, men deres statistikker har «konsekvent vist seg å være troverdig tidligere».

Til tross for dette sa David Lindsey, CNNs seniordirektør for nyhetsstandarder, til sine journalister i et notat 2 november, at «representanter for Hamas driver med provoserende retorikk og propaganda, så vi bør være forsiktige med å gi dem en plattform».

En annen e-post sendt i oktober sa at CNN hadde som mål å presentere Gazas helsedepartements statistikk over antall døde som tvilsomme, med News Standards and Practices-avdelingen sa til ansatte: «Hamas kontrollerer regjeringen i Gaza, og vi bør beskrive helsedepartementet som «Hamas- kontrollert’, når vi refererer til statistikk over døde eller andre påstander relatert til konflikten». Ansatte i nyhetsdesk og studio ble bedt om å «minne våre seere om årsaken til konflikten, nemlig Hamas-angrepet og massemord og kidnapping av israelske sivile 7 oktober».

Minst 22 600 mennesker er bekreftet drept i Gaza og 57 910 er såret i israelske angrep på Gaza siden 7 oktober. Mange tusen flere er fryktet omkommet under ruinene etter luftangrep. I Israel er dødstallet fra Hamas’ angrep på 1.139.

Jim Naureckas, redaktør for Fairness and Accuracy In Reporting, bemerket at den israelske regjeringen kontrollerer journalisters rapportering om Gaza ettersom den har «med rette blitt anklaget for å peke ut journalister for å utsette dem for voldelige angrep. «Å gi israels regjering en økt rolle i å bestemme hva som er nyheter, og hva som ikke er nyheter er virkelig urovekkende», sa han til The Intercept.

I mellomtiden, påpekte forfatteren og akademikeren Sunny Singh, «hver eneste side av rapporteringen om Gaza i vestlige medier, har blitt tillagt ufortjent troverdighet som ikke er gitt palestinske reportere». «Vestlige medier – ikke bare CNN – har formidlet israelsk propaganda under Israels krigføring», sa Singh.

Fra ZeroHedge, publisert 14 januar 2024.
Oversatt fra engelsk og noe forkortet. Linker og x-meldinger i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: CNN Admits All Gaza Coverage Is Run Past Team Under Israeli Military Censor.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Språket radbrekkes for å kamuflere.

Noen eksempler på hva de egentlig sier.

Forrige innlegg

Den nye Polske statsministeren:

Ingen Anti-ukrainske meninger tolereres.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.