POSTED IN Korrupsjon

Clinton-fondet:

Våpeneksport og korrupsjon.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det kan være greit å gjenta det vi unngikk ved USA-valget. Det var ikke bare slik at vi fikk Trump som uønsket president, men vi slapp den gjennomkorrupte Hillary Clinton. Det er i det minste noe vi kan glede oss over. Denne artikkelen har tidligere vært offentliggjort på derimot.no.

Vi merker oss at Hillary Clinton møtte ledere i DNA på kvinnedagen. Det  forteller alt om forståelsen i Arbeiderpartiets ledelse av hvem hun er og hva hun representerer.

Nå er Hillary Clinton på farten igjen og kanskje snuser på muligheten til å kunne bli demokratenes visepresidentkandidat. Et slikt scenario er ikke på noen måte umulig i dagens situasjon.

Dette er den første av tre artikler om fondet. De har vært offentliggjort tidligere på Derimot.no.

Knut Lindtner

Clinton-fondet: Våpen og bidrag.

Bidragsytere til Clinton Foundation fikk våpen-avtaler da Hillary Clinton styrte USAs UD.

David Sirota og Andrew Perez, 26/5-15, IBT (International Business Times) avslører:

Under Hillary godkjente USAs UD salg av våpen til 20 land, som samtidig ga millioner av dollars til Clinton-fondet. Prisen var $165 milliarder; Over 1 billion norske kroner. Også i forhold til nivået på våpenavtaler mellom USA og Saudi Arabia, er beløpet enormt.

En gruppe amerikanske krigs-kontraktører, ledet av Boeing, skulle levere avanserte kampfly til $ 29 milliarder til USAs oljerike nabo i Midtøsten. Det ble meldt at Israel klaget til Obama-administrasjonen fordi den faktisk styrket det saudiske fly-våpen. Det ble en trussel mot et allerede skjørt regionalt styrkeforhold. Avtalen så ut til å kollidere med UDs dokumenterte bekymring for den aggressive politikken til den saudi-arabiske kongefamilien.

Men sent i år 2011, klarerte Hillarys UD salget ved å si at det var i nasjonens interesser. På pressekonferanser i Washington sa assisterende statssekretær for politisk-militære kontakter, Andrew Shapiro, at avtalen for Hillary personlig hadde høyeste prioritet. Shapiro, som var Hillarys rådgiver fra hun ble valgt inn i senatet, la til at US Air Force og Army har særdeles gode forbindelser i Saudi-Arabia.

Andrew Shapiro en tidligere Hillary Clinton-rådgiver

Det er ikke det eneste som knyttet sammen lederne for USA og Saudi-Arabia. I årene før Hillary ble utenriksminister, ga kongeriket Saudi-Arabia minst $ 10 millioner til Clinton-fondet, den filantropiske bedriften hun driver med sin ektemann, ex-president Bill Clinton. Bare 2 måneder før denne avtalen ga Boeing i følge en pressemelding $ 900,000 til Clinton-fondet. Boeing er storprodusent av innen flyvåpen og står bak jagerflyet F-15, som saudiene svært gjerne ville ha.

IBT-undersøkelsen viser at avtalen med Saudi-Arabia er en av dusinvis våpensalg-avtaler, som ble godkjent av Hillarys UD. De sikret våpen til regjeringer som også hadde gitt penger til Clinton-familiens filantropiske imperium. Under hennes ledelse godkjente UD våpensalg i et kommersielt marked til 20 stater, verdt $165 milliarder. De samme statene sendte penger til Clinton-fondet ifølge IBTs gjennomgang av data fra UD og Clinton-fondet.

Tallet er fra de 3 skatteårene da Hillary var utenriksminister, oktober 2010 – september 2012. I verdi utgjør det nesten det doble av US-våpensalg til de samme land, godkjent av USAs UD i 2. periode under president George W. Bush, 2004-2008.

Er det en sammenheng mellom våpenlisenser, våpensalg og bidrag til fondet mens Hillary var utenriksminister?

UD under Hillarys ledelse godkjente også $151 milliarder i Pentagon-arrangerte avtaler med 16 av landene som hadde gitt til Clinton-fondet. Det førte til en økning i våpensalg til samme land over samme tidsperiode på 143 % i forhold til Bush-perioden. Ekstra-omsetningen var del av økningen i amerikansk militær-eksport etter at Obama kom i det hvite hus. En økning på 143 %-økning til Clinton-fondets giverland kan sammenliknes med 80 % økning av all våpeneksport i samme periode.

Også USAs våpenprodusenter ga til Clinton-fondet under Hillary i UD, og noen ganger var det tale-honorar for Bill Clinton. Firmaer og supportere fikk kontrakter på $163 milliarder dollar via avtaler, forhandlet fram av Pentagon og godkjent av Clintons UD mellom 2009 og 2012. UD godkjente våpensalgene formelt, selv om mange av avtalene økte militær styrke i land med autoritære regimer, som også var blitt kritisert av departementet for å undertrykke menneskerettighetene: Algerie, Saudi-Arabia, Kuwait, De forente Arabiske Emiratene, Oman og Qatar ga alle gaver til Clinton-fondet og fikk klarering fra UD til å kjøpe inn mengder av US-produserte våpen, samtidig som UD pekte på kritikkverdige forhold som korrupsjon, mangel på sivile rettigheter og brutale reaksjoner mot politiske motstandere.

Hillary i Saudi-Arabia. Er det en gave det vi ser på bordet mellom dem?

Som utenriksminister kritiserte Hillary noen av landene for ikke å ha en seriøs og vedvarende kampanje mot terrorisme. En Wikileaks-melding i desember 2009 viser at Hillary klaget på vedvarende problemer med å få saudi-myndighetene til å innse at finansiering av terrorisme via kilder i Saudi-Arabia må ha høyeste strategiske prioritet. Hun sa at `Qatars samlete nivå i business-samarbeid med USA er det dårligst i regionen og at regjeringen i Kuwait er mindre innstilt på å sette iverk tiltak mot Kuwait-baserte pengefolk som planlegger terrorangrep. Hun sa også at givere i Emiratene hadde støttet flere terrorgrupper økonomisk. Alle disse landene ga til Clinton-fondet og fikk tillatelser til økt våpen-eksport under Hillarys UD.

Hillary Clintons valg-kampanje og Clinton-fondet svarte ikke på spørsmål fra IBTimes. Totalt ga regjeringer og selskap, involvert i våpen-avtaler, godkjent av Hillarys UD, mellom $54 og $141 til Clinton-fondet. Så kom hundre-tusener dollar i betaling til Clinton-familien i følge oppgaver fra Clinton-fondet og UD. Fondet gir kun et røft anslag over individuelle givere. En mer nøyaktig er ikke mulig.

Bill Clinton har også vært i Saudi-Arabia. Det er ikke koseprat samtalene rundt bordet dreier om, men viktigere ting som f.eks. våpen og penger.

Å få venner og innflytelse via Clintons: Føderal lov forbyr utenlandske regjeringer som vil ha UD-klarering for kjøp av amerikanske våpen, å bruke bidrag som virkemiddel. Forbudet skal hindre utenlandske interesser i å påvirke USAs sikkerhetspolitikk. Men ikke noe hindrer dem i å gi til en filantropisk stiftelse, styrt av politikere. Like før Hillary ble utenriksminister inngikk Clinton-fondet en avtale som generelt forpliktet til å melde fra til UD om økning i gaver fra utenlandske regjeringer og alle nye offentlige utenlandske givere. Slike økninger måtte sjekkes av ansatt i UD og etter behov en rådgiver i det hvite hus. Ifølge informasjonen vi har, tok ingen i UD eller det hvite hus opp potensielle interesse-konflikter rundt våpensalg.
Under senatshøringer av Hillary som utenriksminister i 2009, ba den republikanske senatoren fra Indiana, Richard Lugar, Clinton-fondet si nei til penger fra utenlandske regjeringer og firmaer: De kan se Clinton-fondet som åpning for innflytelse i USAs UD. Hillary og Bill fulgte ikke rådet fra Lugar. I lys av våpen-avtaler som fløt til Clinton-fondets givere, ser de som vil sette grenser for bruk av penger for å påvirke vedtak i US-administrasjonen at Lugars bekymringer var svært forutseende.

Oversatt av Per Lothar Lindtner, for derimot.no 30/5-2016. Kilde: International Business Times- Investigations: Clinton Foundation Donors Got Weapons Deals from Hillary Clinton’s State Department, David Sirota og Andrew Perez, 26/5-2015:

Bilder/tekst: Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Reidar Kaarbø
    29 mai 2020 8:27

    Jeg er ikke i tvil om at det er våpenindustrien som styrer USA. Det åpner, dessverre, for ganske triste fremtidsutsikter. Og det ser ut som at norske politikere hiver seg på alt det USA finner på …

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

KrF:

Ofra bioteknologi for IS-dama.

Forrige innlegg

Er du enig i dette:

Vi trenger ny kald krig! Vi trenger opprustning!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.