POSTED IN Militære/våpen/teknologi

James Cameron, regissøren av Terminator-filmene om kunstig intelligens:

«Jeg advarte dere allerede i 1984!».

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Jan Sundstedt

– Jeg advarte dere om AI (kunstig intelligens), sier direktøren for The Terminator, James Cameron, i forbindelse med et nylig TV-intervju. Den ikoniske filmskaperen, refererte til sine to klassiske morderrobotfilmer i nær fremtid, og advarer mot et «atomvåpenkappløp» innen kunstig intelligens.

I den legendariske sci-fi-thrilleren The Terminator fra 1984 kommer en morderrobot, spilt av Arnold Schwarzenegger, fra fremtiden for å drepe moren til den fremtidige lederen av motstands-bevegelsen mot det kunstig intelligente Skynet og dens hær av maskiner.

Akkurat som det skjer nå, begynte Skynet med at mennesker begynte å eksperimentere med, og raskt utviklet Artificial Intelligence som forkortes til AI. I filmen får vi vite at AI-Skynet raskt ble for intelligent til menneskehetens beste, og til slutt utvikler en bevissthet som fører til tredje verdenskrig.

At spørsmål rundt AI og dens rolle i samfunnet er et av de viktigste debatt-tema som kan ikke mange kan ha unngått å ha hørt om. Talsmennene for AI er mange, men det er kritikerne også. Nå slutter The Terminator-regissøren seg til sistnevnte kategori.

James Cameron sier under tirsdagens intervju med CTW News at filmen og oppfølgeren T2: Judgement Day, burde ha fungert som en advarsel om farene ved AI, og at «militariseringen» av den nye teknologien kan få katastrofale konsekvenser.

«Menneskene får ikke tid til å reagere og handle».

I intervjuet blir Cameron spurt om han tror at kunstig intelligens en dag kan føre til utryddelse av menneskeslekten. Bekymringer som også flere industriledere gir uttrykk for. – Jeg deler absolutt bekymringene deres. Jeg advarte dere i 1984, og dere hørte ikke etter.

Han fortsetter med å advare om at «militariseringen av AI er den største faren», og legger til: – Jeg tror vi kommer til å ende opp i et atomvåpenkappløp med AI; hvis vi ikke bygger det, vil fienden sikkert bygge det, og så vil det til slutt eskalere.

Hvis kunstig intelligens brukes på slagmarken, kan datamaskiner utvikle seg så raskt at «mennesker ikke har tid til å reagere og handle», advarer James Cameron, og mener videre at slik teknologi «ikke ville gi noen tid til fredssamtaler eller våpenhviler».

En kunstig intelligens kan ha tatt over Jorden og menneskeheten og manipulert den, men vi vet ikke, fortsatte James Cameron, og spekulerer om at bevisste datamaskiner allerede kanskje «har total kontroll over alle medier og hele verden».


Fra Nya Dagbladet, publisert 21. juli 2023.
Oversatt av Northern Light fra svensk. Linker og tweet i originalartikkelen.
Cameron er elektro-ingeniør, Oscar-vinnende regissør, manusforfatter, filmprodusent, og rådgiver for NASA.
Originalartikkel: Terminator-regissören om AI: ”Jag varnade er redan 1984”.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Denne forklaring er sakset fra en utmerket programmerer :

  Både uttrykket «kunstig intelligens» og «maskinlæring» er villedende begreper. Begge forutsetter programmering. Alle beslutninger som tas «kunstig» er gjort på grunnlag av bedre – eller dårligere – algoritmer skrevet av programmerere – som igjen har fått grunnlag for sin programmering av fagspesialister. Alle råd og beslutninger kan derfor også dokumenteres. For 30 år siden snakket man om å lage kunstig intelligens med den betydning at datamaskinene skulle begynne å tenke selv – som et menneske. Den ambisjon er vel foreløpig lagt til side.

  Svar
 • At teknologi kan tenke som et menneske eller umenneske tror jeg neppe, bare programmeres.
  At et menneske uten implantat kan programmeres har lenge vært kjent, ved hjelp av traumatiserende mishandling som gir splitta personligheter, hvor den ene ikke vet om den andre, og den ene ikke husker den andres handlinger.
  Barbie-filmen som nettopp kom og blir sett av mange unge er full av programmering og sangtekster hvor Ken er ingenting uten Barbie. Menn degraderes og latterliggjøres i vilden sky. En overskrift på NRKs nettside lyder:
  «Inspirerende å se visse menn som er skitdårlige i jobben sin», skift ut ordet med «kvinner» så ville det blitt ramaskrik og anmeldelse etter paragraf 185. Så det virker. Predictive programming foregår i vilden sky i underholdningsindustrien, sånn at når grusomheter settes ut i livet har vi sett det før. På film.
  Elon Musk, som noen naive tror er en ålreit fyr, viste på en video jeg så hvordan en drone kan likvidere en person den peiler ut på ansiktsgjenkjennelse. På en annen video satt en microchippa sjimpanse og lekte med dataspill, så at for eksempel en supersoldat eller en sex-slave med implantat kan operere ut fra chippens impulser, det er mulig, og høyst sannsynlig en realitet.
  Men at en robot noensinne vil kunne tenke selv tror jeg neppe. Algoritmer kan trikses ut av et menneske ved å unngå triggerord den er programmert til å slå ned på ved å vri på språket, snakke litt i koder, bruke bevisst trykkleif, det har vi skjønt, for vi er overlegne på plan en maskin ikke er avansert nok til å operere. Tror jeg, og håper jeg har rett.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forsøket feilet.

En amerikansk trojansk hest ble forsøkt plassert i EU.

Forrige innlegg

Kronikk:

Kanskje det er mennesket som ikke hører hjemme på jorden?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.