POSTED IN Coronavaksiner

Pliktfølelse eller kunnskap som rettesnor?

C19-vaksinasjon og Dagen-redaktør Selbekks falske, forførende bruk av ordet kristenplikt

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Jarle Aarstad

Den 19. mars 2021 skrev Vebjørn Selbekk på lederplass i Dagen at å ta covid-19-vaksine, er en kristen­plikt i solidaritet med dem som er svakere enn en selv. Det begynner å bli en tid siden disse og tilsvarende ord fra tidligere biskop Halvor Nordhaug falt, men de er ikke mindre viktige å kommentere av den grunn.

Først: Hva er kristenplikt? Ordet er ikke direkte brukt i Bibelen, men Jakob (1,27) kommer nær når han skriver «En ren og usmittet gudsdyrkelse for Gud og Faderen er dette: å se til farløse og enker i deres nød, og å holde seg uplettet av verden.» Jeg tror Selbekk, biskopen og andre har rimelig god forståelse av dette og lignende skriftsteder hvor det selvsagt ikke står at vaksinasjon er noen kristenplikt. En åpenbar grunn er at Bibelens skrifter ble skrevet før vi hadde vaksiner, men hvor Ordet er taust hadde jeg håpet Selbekk og biskopen også hadde vett til å holde munn.

På et generelt grunnlag er det å ta vaksine et fritt, personlig medisinsk valg. Hva jeg velger – eller velger bort – å injisere i kroppen, har verken Selbekk, biskopen, helsemyndigheter eller hvem det måtte være noe som helst med. Spesielt alvorlig blir det når Selbekk kaller det en kristenplikt å ta vaksine siden han da assosierer en handling med noe som angivelig er Guds vilje. Imidlertid er ikke dette annet enn falske, forførende ord fra redaktøren, uten bibelsk forankring. Mindre alvorlig blir det ikke med Selbekk og biskopen som tydelige – og for mange autorative – stemmer i Kristen-Norge.

I etterpåklokskapens lys vil kanskje noen hevde at Selbekks uttalelse kan forsvares, siden vi i mars 2021 ikke hadde samme kunnskap om covid-19 og vaksinasjon som vi har nå.

Til det vil jeg svare at det ikke forrykker den prinsipielle siden av uttalelsen. Om vi mot formodning antar en vaksine uten bivirkninger som beskyttet mot smitte, alvorlig sykdom og død, er Selbekks ord fortsatt uforenlige med sann bibelsk kristenplikt. Grunnen er at vaksinasjon er og blir et personlig valg, og hvor Bibelen er taus, skal også Selbekk og kristenledere være tause.

Men hvis vi fortsatt holder oss til mars 2021, hvilken kunnskap hadde vi om vaksinen da? For alle – inkludert oss Selbekk karakteriserer som konspirasjonsteoretikere – hadde vi den viktige kunnskapen at vaksinen var hastegodkjent, teknologien den benyttet, hadde aldri før vært utprøvd på mennesker i stor skala, og ingen kjente til langtidsvirkninger. Mao. stirret vi inn i det store ukjente hvor utrullingen av tidenes største medisinske eksperiment – med Selbekk og biskopens bidrag av ordet kristenplikt som innpakningspapir – har resultert i død og helvete for mange, inkludert blant barn og unge.

Spør Karl-Erik Hordnes, unge menn med ødelagt helse og kraftig redusert forventet levealder grunnet irreversibel hjerteskade, de over 7000 med alvorlige bivirkninger i Norge, etterlatte etter de altfor mange som døde i 2022 – inkludert barn og unge – hvor vi ikke finner annen forklaring enn covid-19- vaksinasjon. Et annet moment er at Pfizers vaksine aldri var testet mot smitteoverføring, og beskyttelse mot alvorlig sykdom og død var i beste fall midlertidig. Det som nå imidlertid bekymrer mest, er hva som venter rundt neste sving i en befolkning med desimert immunforsvar grunnet en medisinsk intervensjon Selbekk og biskopen har karakterisert som en kristenplikt å la seg innordne under. Det vil bare fremtiden vise, og når vi igjen stirrer inn i det store ukjente, må jeg innrømme – med historien som bakteppe – at jeg ikke er optimistisk.

Den medisinske katastrofen covid-19-vaksinasjon har vært, illustrerer hvor galt ting kan gå når fagfolk ikke er føre var og anlegger en «do no harm»-tilnærming. I tillegg illustrerer den hvor galt det blir når tydelige stemmer i Kristen-Norge kommer med anbefalinger assosiert med kristenplikt, men uten bibelsk forankring. Dette er forførende vranglære som for noen kan ha medført ødelagt helse eller tidlig død.

I lederartikkelen hevder også Selbekk at vi angivelige konspirasjonsteoretikere undervurderte covid-19-virusets farlighet. Til dét er å si at internasjonal forskning har vist dødelighet på 0,07 % for aldersgruppen 0 til 69 år før vaksinasjon, og Folkehelseinstituttet estimerte i begynnelsen av desember 2020 norsk dødelighet til å være 0,12 %, omtrent på nivå med influensa. Ett år senere opplevde Norge at en del eldre døde av omikron, men det var etter at flere vaksinedoser hadde blitt injisert i den delen av befolkningen.

Som tilleggsargument for at det er en kristenplikt å ta vaksinen, hevder Selbekk også at det kunne bidra til en gjenåpning av samfunnet. Til det er å si at det ikke var covid-19 som stengte samfunnet, men myndighetenes knefall for feilaktige datasimuleringer – ikke empiri – hvor de kastet eksisterende beredskapsplaner over bord. I lys av dette er det interessant å notere at i USAs største Amish-samfunn, med over 45.000 innbyggere – hvor de ikke fulgte tiltak under pandemien og heller ikke vaksinerte seg –, knapt har vært mulig å identifisere covid-19-assosierte dødsfall. En mulig implikasjon kan være at tiltak og feilbehandling forklarer mange dødsfall og ikke selve covid-19-viruset.

Uansett covid-19-virusets farlighet eller ikke, covid-19-vaksinens tilsiktede virkning eller bivirkninger, Selbekk og biskopen har ingen autoritet til å fortelle andre hva som er kristenplikt på områder hvor Bibelen er taus. Historien har nå lært oss hvor galt slike uttalelser kan føre av sted. Etter min mening er Selbekk heller ikke spesielt treffsikker i sin karakterisering av konspirasjonsteoretikere, men slike merkelapper må han få lov til å bruke, med eller uten Bibelen i hånden.


Refusert i Dagen uten spesifikk begrunnelse.

Jarle Aarstad er dr.oecon. og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Bergen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • Pravdamedia
  23 juli 2023 9:17

  Matteus 7.15 i det nye testamentet,står det i bibelen: Vokt dere for de falske profeter,for de kommer til dere,som får.men innvendig er de glupske ,som ulver.

  Matt 7,15-20 Jesus sa: Vokt dere for de falske profeter! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver. På fruktene skal dere kjenne dem. Høster en kanskje druer av tornebusker eller fiken av tistler? Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt.

  Desverre er kristen Norge full av disse ledere,for å si det pent.

  Svar
  • Asbjørn Rygge
   23 juli 2023 10:00

   Jeg sier meg helt enig i det som her skrives. Valgte ikke å ta vaksinen og har vært frisk hele perioden.

   Svar
   • wasan Totland
    23 juli 2023 22:12

    Jeg også. Flere må snart komme til samme erkjennelse som Yeadon. Testene er ikke brukbare til noe som helst. Jeg fikk to ganger utslag på en appelsin. Selve kopimaskina, rtPCR testen er ikke noen diagnosesetter. Influensa forsvant i to år etter å ha vært årlig i titusener av år. Kort sagt: Viruset eksisterer ikke. Djupstaten vil selvsagt prøve å diskreditere Kina for alt det er verdt. Men det er bare en avledning.

 • Asbjørn Rygge
  23 juli 2023 9:59

  Jeg sier meg helt enig i det som her skrives. Valgte ikke å ta vaksinen og har vært frisk hele perioden.

  Svar
 • De er sikkert «fullvaksinerte» og «oppfriskningsdoserte» begge to, som er selvforskyldt straff nok i seg selv. Samt skammen, som også er dem vel forunt.
  Dette er Alvor, Biskop Halvor, og tenk man må belære ypperstepresten om «Pharmakeia» som er synonymt med «BigPharma» og er nevnt bl.a. i åpenbaringene.
  Jeg vendte ryggen til kirken rett etter at konfirmasjonsgavene var cashet inn, men sluttet ikke å like Jesus av den grunn, langt ifra.

  Svar
 • religion er djevelens verk.. sannhet er antitesen til religion. guds ord har vært misbrukt av maktsjuke individer uttallige ganger opp gjennom historien.. bibelen sier hele verden ligger i den ondes vold.. inkludert who FN og alle de andre såkalte humanitære organisasjoner.. med unntak av noen få ortodoxe østeuropeiske prester og amishfolket har alle geistlige og religiøse lederskikkelser i så og si alle trossamfunn så vidt jeg har sett omfavnet mrnagenterapi som en guds velsignelse.. et ytterst blasfemisk utsagn. tro hva motivasjonen deres var..
  https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/08/03/898753550/religious-groups-received-6-10-billion-in-covid-19-relief-funds-hope-for-more
  og som et apropos.. kan noe av grunnen til at det har blitt slik det er være 501c tax exemption? dette er i amerika men vi har samme ordningen i norge for registrert trossamfunn.
  Jesus sa jeg er veien sannheten og livet.. og at vi alle skulle være brødre og ingen stå over noen andre.. så hvorfor har alle trossamfunn og religioner en hierarkisk maktstruktur med paver, fader biskoper og alle slags opphøyde titler? jesus sa den som vil stå over andre skal være de andres tjener og at den som opphøyer seg selv skal bli ydmyket.
  på deres frukter skal dere kjenne dem…

  Svar
 • Felles for de (utpreget) kristne som jeg kjenner til, er en stor tillit til disse «vaksinene», og stor frykt for viruset. De kan umulig ha lest bibelen særlig nøye for der står det da faktisk «frykt ikke!». Uten å generalisere virker det som de fleste uttalt kristne har store vanskeligheter med å se hvordan mørket her gir seg ut for å være lys….

  Svar
 • Ellen Camilla Borgenheim
  23 juli 2023 15:50

  Ja, Selbekk, der bommet du STYGT! Tenk å ikle seg rollen sammen allviter fordi du er redaktør i en kristenavis. Som om vi øvrige personer som hadde satt oss inn i corona vaksineens mystiske opphav og status ikke skulle få lov til å tenke selv? I dag vet vi at denne såkalte vaksinen har tatt flere liv enn det selve denne såkalte pandemien har tatt. Så der sank du veldig ned i kjelleren i min aktelse. Ellers synes jeg du er en skvær og real redaktør er en Frimodig og kristenavis, som jeg har abonnert på. Inntil jeg så din totalitære holdning på at din mening var det som var Kristendommens påbud til oss som eventuelt hadde andre tanker om denne såkalte vaksinen.

  Inntil du ydmykt ber om unnskyldning for å ha tatt særdeles feil, kommer jeg aldri til å abonnere på din avis.

  Svar
 • Gudelig eller ugudelig, ett fett er det for meg hvis de bruker ordet «konspirasjonsteoretiker» som hersketeknikk, da har de vist seg som makthavernes tanketomme og velvillige redskap, og jeg har renset ut mye verdiløs dritt jeg ikke vil ha som venner på det grunnlaget; sånn sett har koronakrisen vært svært effektiv til å skille klinten fra hveten. En ganske opprivende tid har det vært, og ved å advare familie og få til svar, i en overbærende tone, at «her er vi alle fullvaksinerte», altså inkludert familiens mindreårige, det har sannelig vært krevende å takle. Jeg blir mer sint enn såra. Det er min natur.
  Å få høre fra en nå eks-venn, som jeg hilser på, ikke uvennlig: «du bør utvises fra landet», eksempelvis, det er sånt som vi som har klart oss har fått midt i fleisen.
  I den senere tid er tonen forandret, og har blitt kledelig ydmyk. Pipen har fått en helt annen lyd.

  Svar
 • Man mener at dette var indirekte en intelligenstest. De intelligente lot seg ikke «vaksinere». Det forteller jo litt. I tillegg, var dette en kynisk utrensing av våre pensjonister fra våre politiske myndigheter. Vi var på vei til å få en eldrebølge av store dimensjoner, og pensjons fondene i den vestlige verden, for det meste er rotet bort av udugelige politikere/byråkrater. Pensjonistene blir jo bare sett på som «usless esters» som Harari ville ha sagt. Vårt pensjonsfond, kommer aldri til utbetaling for våre pensjonister noengang. Det skal være et fond for fremtidige pensjoner. Når er «fremtidig» Jeg har spurt, aldri fått noe svar. Nei, det er nok bare en kassekreditt for Wall Street. Derimot, hvis de kan benytte seg av «nyttige idioter» som Selbekk og andre geistlige om å gjøre helsebyråkratene sin jobb, så forteller dette mer om intelligensen til disse og til kynismen til våre folkevalgte. Her er det ingen som jobber for individ og fedreland. La dette få konsekvenser. Still de ansvarlig for sine uttalelser, og heng dem ut offentlig. Dette fortjener de.

  Svar
 • Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA vil tydeligvis ha konflikt

USAs bevæpning av Taiwan er en vanvittig provokasjon mot Kina!

Forrige innlegg

Kolleger vil ikke forholde seg til problemet.

Svensk kreftlege beskriver økning i kreft etter vaksineringen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.