POSTED IN Helse, Korrupsjon

Bukken og havresekken.

Hvilke helsemyndigheter er uavhengige av legemiddel-gigantene?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Habilitet er i vinden, men WHO og medisinske tilsynsmyndigheter går klar

Av Julia Schreiner Benito

Habilitet: I dag offentliggjør Stortinget sin innstilling om berørte politikere. Hva om de også kikket til internasjonale tilsynsorganer for legemidler og til WHO?

Innlegget er hentet fra Hemali

Kan du huske en offentlig debatt om medisinske enheter og habilitet? Erindrer du at våre stortingspolitikere krevde den samme habilitet av slike som av maktorganer forøvrig?

Har du minner om at politikerne sa “et kontrollorgan kan ikke både føre tilsyn med en industri og samtidig finansieres av den samme industrien”?
Hørte du noen gang fra våre politikere at et legemiddelselskap ikke selv bør få designe, utføre, hemmeligholde, tolke og presentere forskningen på egne legemidler?
At Faktisk.no ikke kan eies av de medier den er satt til å faktasjekke?

Ikke jeg heller.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har konkludert i habilitetsakene til Erna Solberg, Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe, og Anniken Huitfeldt. Komiteen har jobbet siden i fjor sommer med saken, og innstillingen i sakene bli offentliggjort i dag. Tenk om de så kunne brukt sine ressurser til å vurdere habilitet i et større bilde.

Vi flagger habilitet… til en grense

I “verdens beste demokrati” flagger vi habilitet som en kjerneverdi, så hvorfor gjelder ikke denne verdien for maktorganer som direkte griper inn i vår hverdag? Så og si all medisinsk forskning finansieres av industrien selv og tidsskriftene som publiserer studiene er finansiert av denne. Legg til at finansieringen til WHO og tilsynsmyndigheter i største grad er privat.

Hvordan kan et kontrollorgan være finansiert av de som skal kontrolleres, f.eks. Faktisk.no som er finansiert av de store mediene de skal kontrollere? (Foto: iStock)

Havresekken er så tung at bukken knapt kan bære den!

Et røre av private og offentlige penger

CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovations  ble grunnlagt i 2016 i Davos av World Economic Forum, Gates Foundation, den norske og indiske regjering og fondet Wellcome. Erna Solberg er CEPIs “gudmor”, og dets hovedkontor ligger i Oslo. Norge er det medlemslandet som har sponset CEPI mest, i 2023 med over 400 millioner dollar.

Gode vaksiner redder liv, men det kan ikke være opptil produsenten av vaksinen å vurdere om den er god nok.

Det uttalte målet med arbeidet i CEPI – WHO, WEF og Gates Foundation er å utvikle vaksiner. CEPIs forretningsplanen fra 2016 er altså et samarbeid mellom regjeringer og private fond. Kort sagt er modellen å overføre milliarder av offentlige penger når smittsomme sykdommer rammer menneskeheten.

Gode vaksiner redder liv, men det kan ikke være opptil produsenten av vaksinen å vurdere om den er god nok. Vaksiner er storindustri.

Donasjoner ikledd filantropi

Når legemiddelindustri ikler seg filantropisk kappe og skal “redde menneskene”, bør politikere som flagger habilitet våkne. Eller stoler de på at legemiddelselskapet GlaxoSmithKline utelukkende hadde helse for øyet da de i 1995 kjøpte seg inn i fondet Wellcome?

De bør spørre hva milliardene til den private, ikke-folkevalgte klubben World Economic Forum WEF har med forskning på helse å gjøre. Og hvor er de edle stemmene når FN inngår partnerskap med rikmannsklubben WEF?

Den som betaler middagen påvirker selvfølgelig menyen.

Habilitet er ikke hokus pokus

I rettslig forstand betyr «inhabilitet» at det finnes omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til en persons eller institusjons objektivitet.

Hvis slike forhold foreligger, forutsetter reglene om habilitet at vedkommende person eller enhet ikke skal delta i behandlingen og i avgjørelsen av den konkrete saken.

Så hvor er habilitetsspørsmålet når private millioner strømmer til offentlige aktører? Den som betaler middagen påvirker selvfølgelig menyen. Hvordan kan tilsynsmyndigheter som CDC, FDA og EMA finansieres av industri generelt og den industri de er satt til å kontrollere spesielt?

Bill og Melinda Gates Foundation (BMGF) har donert $ 187.8 millioner til Centers for Disease Control Foundation (CDC) fra år 2000. BMGF har egeninteresser i vaksineindustrien og har donert over $ 17 millioner til Pfizer, som fondet har aksjer i. Så vel som andre farmasøytiske selskaper, som BioNTech, Pfizers partner for deres Covid-19-vaksine.

CDC har også patenter, hvorav mange i teknologi som utvikler eller produserer vaksiner. Bedrifter kan lisensiere denne teknologien og betale royalties til CDC. CDC tilsvarer FHI i Norge.

Royalties til NIH – National Institutes of Health, CDC og FDA – Food and Drug Administration – i 2021 var på ca. 120 millioner dollar, omtrent dobbelt så mye som året før.

Statens legemiddelverk er underlagt internasjonale kontrollmyndigheter

Her hjemme arbeider Statens legemiddelverk i henhold til slike internasjonale “kontrollmyndigheter”. Praksis hos CDC, EMA og FDA er i stor grad praksis her hjemme. De fleste legemiddel godkjennes i det europeiske legemiddelsamarbeidet, som Legemiddelverket er en del av. Svært få legemidler godkjennes nasjonalt:

I 2021 ble det godkjent 92 legemidler til mennesker i sentral prosedyre. Legemiddelverket utredet cirka 6,5 prosent av disse.

Legemiddelverket er i hovedsak finansiert over statsbudsjettet, men kan beholde merinntekter utover inntektskravet. Merinntektene utgjør cirka 10 prosent av finansieringen og kommer fra oppdrag som legemiddelverket gjør for det europeiske legemiddelsamarbeidet (EMA), legemiddelindustrien og de regionale helseforetakene. Legemiddelverket krever også inn gebyrer og sektoravgifter fra legemiddelleverandører, grossister, apotek med flere.

Legemiddelindustrien står for ca. 85 prosent av finansieringen til EMA – European Medicines Agency, finner den uavhengige gravejournalisten Sonja Elijah. Elijah har avslørt en rekke av koblinger mellom EMA og industri og om dennes usannheter til publikum.

Når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er ferdige, bør den jobbe videre med dette:

 • Åpenhet må være kjernen i alle beslutninger om anskaffelser, også i kriser.
 • Lag lovmessige kontrakter som regulerer pengestrømmer, og gjør dem offentlige.
 • Lag et offentlig register for all lobbyvirksomhet.
 • Kliniske tester for legemidler må offentliggjøres i sin helhet. De må tolkes og presenteres av uavhengige forskere.
 • Forby at kontrollorganer kan motta midler fra industrier den er satt til å kontrollere.
 • Brems svingdøren mellom farmasøytisk industri og tilsynsmyndigheter med karantenetid.
 • Gjør våre statsstøttede medier uavhengige av kapitalinteresser.
 • Skill eierskapet mellom media og faktasjekkerne – tilsyn for fakta bør ikke eies av mediene de sjekker.

Er jeg naiv i håpet om at habilitet er mer enn en verdi å flagge på en godværsdag?

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «Gjør våre statsstøttede medier uavhengige av kapitalinteresser.
  Skill eierskapet mellom media og faktasjekkerne – tilsyn for fakta bør ikke eies av mediene de sjekker.»

  Dette burde være selvfølgeligheter. Og noe som våre politikere og deres media beskylder andre nasjoner ( f.eks. Russland og Kina ) for å bedrive.

  Så får vi (heller) rydde opp i eget reir.
  Eller regnes dobbeltmoral som dobbelt så god som ærlig moral i Norge?
  I så fall trist.
  – Og selvfølgelig farlig for hele vår nasjon.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigsprofitørene har gode tider.

Våpenindustrien går så det suser.

Forrige innlegg

Hvordan dekkes klima i de store mediene?

Rekordlave temperaturer rundt om i verden blir ikke rapportert av hovedstrømpresse og media.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.