POSTED IN Økonomi

BRICS-valutaen kommer:

Hvorfor bør faktisk dollaren bekymre seg?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Luc Jose A.

BRICS-landene jobber aktivt med å skape en felles valuta, et prosjekt nylig bekreftet av Kazem Jalali, Irans ambassadør i Russland. Dette initiativet tar sikte på å redusere den globale avhengigheten av amerikanske dollar og lover å forstyrre den globale økonomien hvis den blir realisert. Denne valutaen kan omstokke kortene til global økonomisk makt, men også ha en dyp innvirkning på dollaren. Her er tre konkrete måter BRICS-valutaen vil påvirke amerikanske dollar på.

Tre alarmerende effekter av BRICS-valutaen på dollaren

Opprettelsen av en BRICS-valuta vil ha flere betydelige innvirkninger på dollaren. Ved å ta i bruk en felles valuta kan medlemmene i BRICS-blokken gjennomføre handelstransaksjoner uten å ty til amerikanske dollar. Dette vil føre til en nedgang i tilbud og etterspørsel etter dollar på den internasjonale scenen, og potensielt svekke verdien på dollaren.

BRICS-valutaen kan også erodere posisjonen til den amerikanske dollaren som verdens primære reservevaluta. Mange land har dollarreserver for å stabilisere økonomiene sine, men å ta i bruk en alternativ valuta kan oppmuntre til diversifisering av disse reservene. En slik diversifisering vil svekke dollarens dominans, og dermed redusere dens innflytelse på globale finansmarkeder.

Til slutt vil opprettelsen av en felles valuta tillate BRICS-land å styrke sine lokale valutaer. Ved å legge til rette for intern handel uten å stole på dollaren, kan disse økonomiene stabilisere og forbedre sine egne valutaer. Dette kan utfordre amerikanske dollar i valutamarkeder; tilby ny konkurranse og diversifisere alternativer for internasjonale transaksjoner.

Mot en ny økonomisk verdensorden?

BRICS-landene søker å frigjøre seg fra den amerikanske dollarens grep ved å ta i bruk en felles valuta. Dette initiativet tar sikte på å redusere deres avhengighet av dollar, en gang dominerende i internasjonale transaksjoner, men i økende grad unngått av disse fremvoksende økonomiene. Ved å fremme intern handel og vurdere en felles valuta, streber BRICS etter å styrke sin økonomiske suverenitet.

Suksessen til dette initiativet er imidlertid fortsatt usikker. Mens BRICS-valutaen representerer en utfordring for dollaren, har sistnevnte ennå ikke fått sitt siste ord. Dollaren nyter fortsatt global tillit og en etablert finansiell infrastruktur, noe som gjør den vanskelig å erstatte.

For at BRICS-alliansen skal nå sine mål, vil den måtte overvinne en rekke hindringer, spesielt å få tillit fra internasjonale investorer og bevise påliteligheten til valutaen på lang sikt. Noe som selvsagt er mulig.


Fra Kolozeg.org, publisert 28. mai 2024.
Oversatt av Southern Comfort fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: The BRICS Currency Is Coming: Why Тhe Dollar Should Worry?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «Ved å ta i bruk en felles valuta kan medlemmene i BRICS-blokken gjennomføre handelstransaksjoner uten å ty til amerikanske dollar. »

  Dette kan land også gjøre ved å ta i bruk sin egen valuta. ( Eller f.eks. kalorier?)
  Helst da en valuta som ikke bruker renter for å jukse, dvs. tjene på penger (tall av tall) uten forankring i realverdier. ( – som f.eks. dollar, – eller Bitcoin. )
  I handelstransaksjoner/bytte er det jo de VIRKELIGE verdiene som har verdi. Penger/gull/sølv er jo bare byttemidler, uten egenverdi.
  Vi bruker f.eks. litermål for å måle et bytte. Men de som produserer sine egne ‘liter’-mål for å jukse på mengden bør jo bli avslørt/bannlyst. Selv om de lager litermålet i gull.
  Og hvis en aktør eller nasjon eller politikere og deres penge-økonomer tar feil av litermålet og innholdet når de skal produsere, eller bytte/samle noe, så bør vi riste på hodet og holde oss unna.
  Likeså når noen prøver å innbille oss at en stein er et brød, – når vi er sultne.
  Barn kan jo innbilles mye rart. Men ikke så mye rart som man kan inbille infantile politikere?

  Svar
  • Men selvfølgelig. Vi kan ikke la de som styrer dollaren som valuta bombe andre nasjoner som vil bruke sin egen/en annen valuta. – Uten at vi dømmer og fratar disse all makt. Ihvertfall all makt over en reservevaluta.
   Som mot Libya og Irak da de ville selge oljen sin i annen valuta enn dollar.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tog i Norge:

Hindra av ideologisk pølsevev

Forrige innlegg

Gates støtter Biden.

Musk: «En forferdelig ide!»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.