POSTED IN Norsk politikk

Plagiat-sakene:

Borch og Kjerkol-sakene er ille, men det store plagiatet er verre!

12 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Redaksjonen

Sist fredag kveld trakk Sandra Borch seg som statsråd etter at det hadde blitt offentlig kjent at hun hadde plagiert store deler av hennes masteroppgave.

Lørdag formiddag sprakk en annen nyhetssak: Ingvild Kjerkol sin masteroppgave, som er skrevet sammen med en annen student, har også flere plagierte avsnitt.

Sandra Borch innkalte fredag kveld til en pressekonferanse og som vi alle vet, så annonserte hun der at hun trakk seg som statsråd. Hun kom med løgn til oss under hennes tale. Hun kalte jukset for «feil». Men dette er lett å forstå. Vi skal ikke dømme henne for denne språklige forskjønnelsen, siden dette er naturlige menneskelige beskyttelsesmekanismer vi alle kan ty til. Hun hadde, heldigvis for henne, vett nok til å skjønne at det smarteste var å trekke seg med en gang fremfor å bli kjørt fra skanse til skanse i media, før endelig avgang ville tvinge seg frem. Det er nok av tidligere saker hvor vi husker at andre politikere burde ha trukket seg langt tidligere enn det som de gjorde.

Ingvild Kjerkol valgte en annen strategi enn Sandra Borch. På Dagsrevyen sist lørdag kveld valgte Kjerkol å lyve i beste sendetid til det norske folk. Hun hevdet at hun ikke hadde kopiert fra andre tekster. Andre medier, som blant annet VG, har avslørt at det er uten tvil plagiat i masteroppgaven til Kjerkol og den studenten hun skrev oppgaven sammen med.

Hovedstrømsmedier har søndag publisert flere bevis på plagiat, så vi trenger ikke gjenta det som alt er kjent, men vi kommer med kun disse to bildene som eksempler på plagieringen.


Ingvild Kjerkol forsøkte i intervjuet på Dagsrevyen lørdag kveld å lyve seg unna plagiering – og snakket seg rett inn noe som trolig er enda verre: Forskningsjuks.

Det var for å si det mildt, ikke særlig gjennomtenkt. Kjerkol og hennes medstudent har intervjuet noen i forbindelse med deres masteroppgave. Problemet er at det som deres ‘informanter’ er sitert på i masteroppgaven er ordrett avskrift fra tidligere masteroppgaver. Og det er dermed ikke bare snakk om kopiering, men om forfalskning av forskningsdata!

Visste hun ikke?

Ingvild Kjerkol skrev masteroppgaven sammen med en annen student. Vi vet ikke hvor mye eller hvor lite Kjerkol var involvert i arbeidet med å skrive masteropgaven. Kanskje Kjerkol stod for – la oss si – 20 prosent av innholdet? Det kan jo være unnskyldningen til den skandaliserte ministeren. At hun var ikke klar over at deler av teksten i hennes oppgave var kopiert fra andre kilder, uten kildehenvisninger. Da masteroppgaven ble levert var Kjerkol en travelt opptatt politiker med andre gjøremål. Hun tok en master i noe som heter «Kunnskapsledelse» i august 2021. September samme året var det som kjent Stortingsvalg. Hun var stortingspolitiker og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet da hun tok mastergraden. Hun hadde sikker plass på Stortinget også etter valget. Likevel fant hun tid til å legge seg i selen ved siden av alt det andre for å fullføre en mastergrad om bruk av helseteknologi.

Dette kan åpne døren for spekulasjonen om at Ingvild Kjerkol var en «baksetepassasjer» i mastergradsoppgave-skrivingen. Og at det er derfor hun var så standhaftig under intervjuet på Dagsrevyen lørdag kveld, fordi hun var i god tro. Om denne spekulasjonen har noe for seg, så forklarer det litt av det som skjedde men fritar ikke Kjerkol fra å oppgaven med å være ærlig på «Live-intervjuer» på tv. Hun nektet for at det var kopiert tekst. Men det er kopiert tekst! Og hun kom med en frase som sikkert er ment å frikjenne henne fra plagiat-stemplet, men det hun sa mangler fullstendig kobling til det logiske. Hun sa til Dagsrevyen at «Jeg mener den oppgaven vi har levert for sensur, den er basert på en unik problemstilling, unike data og jeg står inne for det jeg har levert».

Her prøvde hun å dreie saken over til noe annet enn kopiering av tekst uten kildehenvisninger. Det er ikke slik som Kjerkol prøvde å få oss til å tro, at bare fordi en masteroppgave er sensurert av et universitet så er den godkjent som plagiat-fri.

Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Men mye taler for at Kjerkol ikke sitter som statsråd særlig lenge. Spørsmålet blir heller hvor mye selvpining hun klarer, før hun trekker den samme konklusjonen som Sandra Borch var snar med å trekke.

Vi sliter med større plagiater

Det største problemet vi har med Støre-regjeringen er at de plagierer mye og skamløst det som de oppfatter som diktat fra EU og USA. De norske regjeringskontorene kan sies å være de reneste avskrivingsbyråene.

Det er ikke ett eneste EU og EØS-vedtak som Støre-regjeringen motsetter seg. Dette merker vi med blant annet strømpriser som nå blir i realiteten bestemt av Tyskland. Vi opplever høyere leveomkostninger; Vi har fått dyrere strømpriser, dyrere matvarer, høyere bankrenter og så videre, fordi de «ansvarlige» i regjeringen kopierer skamløst det som de får fra EU.

Situasjonen er ikke noe bedre når det kommer til å følge hva som Det Hvite Hus sender Støre-regjeringen av nye diktater. Norge er en av de lydigste guttene i NATO-klassen. Norge har sendt mest støtte av alle i Europa til Ukraina målt per innbygger. Da Biden-administrasjonen nylig ba Norge delta i en militær aksjon i Rødehavet så svarte regjeringen med å etterkomme dette med en gang. Norge har nå bidratt med 10 stabsoffiserer til «Prosperity Guardian» og «Combined Maritime Forces», fordi USA sa «hopp» og den norske regjeringen svarte «hvor høyt?».

Så ja, plagiat er ille. Men noen plagiater er verre enn andre. Støre-regjeringen sine plagiater er langt verre enn Borch og Kjerkol sine, men Jonas Gahr Støre sitter trygt i statsministerstolen – For hvem skal overta?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

12 kommentarer. Leave new

 • La endelig Kjerkol gjøre det pinefullt for seg selv; det kan bli underholdende. Solberg er hevet over loven, økokrim etterforsker ikke henne som definitivt burde gått av i skam, men neida, hun sitter like trygt, klar til å bli statsminister.
  Norge behøver noe nytt og bedre i styre og stell enn de moralsk forkastelige vi har å stemme på nå.

  Svar
  • «Norge behøver noe nytt og bedre i styre og stell enn de moralsk forkastelige vi har å stemme på nå.»

   Og en annen Ap-politiker, da statsminister, Stoltenberg jugde/jukset da han begrunnet bombingen av Libya. Og brøt norsk Grunnlov i tillegg da han brukte vårt forsvarsutstyr ( og innbyggernes penger) til dette, etter ordre fra andre ikke-norske makter.

   Svar
 • Null toleranse for feil oppførsel, Kjerkol; smak din egen medisin.

  Svar
  • He,he, he, jeg har sagt det før og gjentar: Doktorgrad/Mastergrad er blitt en vits. (For ikke å snakke om fredspris/grammy you name it.) En bekjent opplyste meg for en god del år siden, om at han jobbet med en doktorgrad. Jeg spurte hva nytt han hadde å komme med. Oppriktig interessert. Nei, han forklarte meg at han tok kjent stoff og dreide litt på vinklingen . Så måtte han ha så og så mange artikler publisert i så og så mange anerkjente vitenskapelige tidskrifter. (Noe han fikk elevene sine til å skrive i sitt navn!?) Så er det duket for disputas. «Så får jeg bedre lønn og større anseelse.» Altså er det blitt en teknikk og skaffe seg en doktorgrad. Du plagierer i øst og vest og følger spilleregler, vips har du tittel. Du behøver ikke bidra med noe nytt! Prisværdig gitt.
   Det jeg synes er interessant er hvordan de «kvitter» seg med politikere/statsråder osv. De tre P’r virker å være sentrale i så måte: Pikk, Penger og Posisjon.

   Svar
   • «Så får jeg bedre lønn og større anseelse.» Altså er det blitt en teknikk og skaffe seg en doktorgrad. Du plagierer i øst og vest og følger spilleregler, vips har du tittel. Du behøver ikke bidra med noe nytt! Prisværdig gitt.»

    Ja, oppblåst tull. Bortkastede resurser. Dette er ikke utdannelse, juks eller ikke. Dette er papegøyeri.

   • Som Mark Twain sa: “Don’t let your boy’s schooling interfere with his education.”

 • Mye av dette minner om synspunkter jeg fremla i en særoppgave på ungdomsskolen for maange år siden ;)
  Jeg lurer rett og slett på om jeg kan ha blitt plagiert, hm!

  Svar
 • En sump av falskspillere og bløffmakere! Selv regjeringssjefen Støre som fremstilles som brilliant stjerne kom inn på prestisjeuniversitetet i Frankrike på en nasjonal kvote! Det var ikke hans plagiat-eksamener i Norge som gjorde det, men som kvotestudent!! Fy flate for et amoralskt bunnfall vårt storting og regjering består av. Ikke rart det går til helvete med disse narsisistiske psykopatene i landet ledelse. Den samme mennesketypen utgjør den permanente stat og domstoler.

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  23 januar 2024 9:44

  Det er dyp personlig fornærmelse, at disse menneskene ødelegger respekten for langvarig ærlig arbeid (ubetalt i mitt tilfelle).
  – For oss som har tatt hovedoppgave og doktorgrad på den riktige måten (særregne og viktige tema, med pinlig nøyaktig sitat med referanser: «bedre å overdrive enn å kopiere» tenkte jeg – jeg leverte henholdvis 250 sider og 800 sider).
  Min Dr. gr.: https://www.db-thueringen.de/receive/dbt_mods_00024133

  Svar
  • Respekt Arno. Takk for linken til din ærlige dr.grad. Skumleste litt : «Mental kapital er essensen av den intergenerasjonelle «Confederation of Labour»: Kunnskap, innovasjon, utdanning, moral, tillit, kreditt, sosiale nettverk, tradisjoner og institusjoner. Mental kapital er skjør og må pleies og beskyttes klokt mot vindkast fra verdensmarkedene, betalingsubalanse og økonomiske kriser. Fysisk kapital beveger seg og går mindre lett til grunne…….» (google oversatt fra engelsk)
   Meget interessant tema du tar opp. Hadde jeg ikke måttet ut å tjene penger for å dekke lønnen til de kommunale byråkrater(som snart teller mer enn oss arbeidsføre) hadde jeg lest mer….min mentale kapital konsumeres av den fysiske(?)

   Svar
 • Sandra Plagiata Borch var FORSKNINGS- og HØYERE UTDANNINGS-minister, det gjør det hele ekstra tåpelig.
  Ja ja, hun har skamvett til å gå av. Kledelig «lei seg», gjerne gråte litt og så sykmelde seg. Vanlig rutine.
  Kjerkol innrømme feil oppførsel? Er du morsom? Hun er ikke engang «lei seg».

  Svar
 • Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mislykket USA-landing på månen.

Var hele Apollo-programmet en stor bløff?

Forrige innlegg

Mye rart vi ikke får vite:

Mislykket Macron-møte med pressen. Franske fremmedlegionærer i Ukraina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.