POSTED IN Latin-Amerika

Bolivia etter kuppet:

Vil ikke lenger ha kubansk helsepersonell.

0
Print Friendly, PDF & Email

Cuba er en helsepolitisk stormakt. De har blant verdens laveste barnedødelighet og har sikret hele befolkningen gratis helsetjenester fra vugge til grav – i motsetning til den store naboen i Nord – USA. En av de viktigste grunnene til Bernie Sanders fremmarsj i primærvalgene til demokratene er nettopp helsespørsmålet som i USA er gjort avhengig av rådyre private forsikringer.

Cuba har brukt helsetjenester både som en solidartitetshandling og som en vare i forhold til andre Latin-Amerikanske land. Språket er en minimal hindring (spansk i alle land unntatt Brasil) Blant annet har Cuba tusenvis av helsepersonell i Venezuela i bytte mot olje. Og som artikkelen under forteller har det også vært cubansk helsepersonell i Bolivia. Kuppet har gjort slutt på dette og det rammer landet fattige.

Knut Lindtner

Den første gruppen med kubansk medisinsk brigade vender tilbake fra Bolivia

HAVANA, Cuba, 17. november (ACN)

Med tilfredsheten over å ha bidratt til velferd for tusenvis av borgere i den flernasjonale staten Bolivia, returnerte 224 samarbeidspartnere til Cuba. De hadde bidratt med gratis helsetjenester som ledd i en bilateral avtale mellom de to nasjonene.

______________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Cuba-Nytt nr. 20, 2020
______________________________________________________________________________

Denne første gruppen fagfolk som kom tilbake til hjemlandet etter statskuppet mot president Evo Morales, besto av personell som gjennom flere år gjennomførte 1 529 331 kirurgiske operasjoner i og mer enn 73.330.400 medisinske konsultasjoner i det andinske landet.

Roberto Morales Ojeda, visepresident for Ministerrådet og utenriksminister Bruno Rodríguez Parrilla, ledet mottakelsen på den internasjonale flyplassen José Martí. José Ángel Portal Miranda, folkehelseminister, sa til legene i terminal 3 på flyplassen at denne returen ikke er slutten, men en ny begynnelse. Han påpekte at de vil være i stand til å vende tilbake til jobbene sine, påta seg nye oppgaver i sin profesjon eller velge et nytt oppdrag i utlandet, «der deres tilstedeværelse er påkrevd og dere er velkomne og akseptert».

Han la til at kubanske leger har alltid vært på pliktoppfyllende, selv under de mest sammensatte forhold, jordskjelv, orkaner, fryktelige epidemier som ebola og på de mest utsatte stedene på planeten. Grunnlaget har alltid vært respekt og anerkjennelse for nasjonen de kom til og med et grunnleggende humanistisk kall. Han fremhevet også bidraget i utdanninga av mennesker, siden 5 184 bolivianere er uteksaminert fra kubanske klasserom og for tiden studerer mer enn 300 på Cuba.

Helsepersonell på Cuba er opplært til å verdsette pasienters liv høyt, uten å blande seg inn i den interne politikken i noen av landene der de tilbyr sine tjenester, sier Portal Miranda. Han la til, at med deres støtte vil vi fortsette å hedre arven fra våre helter og ideene til den evige lederen Fidel Castro Ruz. I 2005 sendte Bolivia de første pasientene innafor Operasjon Mirakel til Cuba. Et år senere ble de første oftalmologiske sentrene åpnet i hjemlandet.

Oversatt av Svein Mortensen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rettssaken mot Julian Assange, dag 2:

Rapport fra rettssalen.

Forrige innlegg

Rettssaken mot Julian Assange:

Rapport fra rettssalen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.