POSTED IN Norge
Boligmarket for pengefolk? Bolig-gribber i farta?
7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

(4. mars 2021) NRK gjør et dårlig forsøk på å forklare boligmarkedet i Oslo som er på vei til himmelen. «Det er for få boliger til salgs», sier de. NRK har halvveis rett. Ja, det er for få boliger til salgs til alle de som vil og kan spekulere i prisvekst. Hvorfor de vil spekulere, er helt åpenbart:

 • I februar har boligprisene steget 3,5 prosent
 • På ett år har boligprisene steget over 15 prosent
 • De siste 5 årene har boligprisene steget 45 prosent
 • De siste 10 årene har boligprisene steget 110 prosent

__________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene
__________________________________________________________________________

Ja, det er alltid kjekt å leke seg med lånte penger i et stigende marked. Og når de rikeste eller de med sikkerhet i allerede innkjøpt eiendom får låne penger til null-rente mens vanlige folk ikke får lån i det hele tatt, og når de rikeste får fradrag for alle rentene de betaler, ikke bare for rente til primærbolig inntil en viss verdi, da belønner vi spekulantene med 10 milliarder i rentefradrag. Eiendomsskatten er jo mer designet for å ramme «vanlige folk» enn de som eier mange eiendommer.

Forsidebilde: Edson Maciel

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • » «Det er for få boliger til salgs», sier de. NRK har halvveis rett.»

  Hvis en nasjon vil ha boliger til alle innbyggere ( spesielt nødvendig i et vinterland), så må man bygge boligene.
  Man kan godt trikse med renter og eiendomsskatt og gjøre boligpolitikken så kapitalistisk og uforutsigbar som man vil. Men folk kan ikke bo i boliger som ikke er bygget. – eller som folk ikke tør å bygge fordi rentene eller boligskatten gjøres uforutsigbar av myndighetene.
  Hvor vil Norge ha boliger ( Og eventuelt arbeidsplasser/industri?), nå og i framtida? Hvor mange mennesker vil vi ha, eller kan ha, i forhold til matproduksjon og fornybar energi i Norge?
  Det er dette vi har myndigheter til. De er betalt , av oss, for å holde oversikt, og dele denne oversikten med oss/sine arbeidsgivere.
  Så kunne man, myndigheter og innbyggere i fellesskap, legge ut offentlig eide områder gjennom det ganske land, og bygge infrastruktur til disse områdene. Og gi signaler til den nye generasjonen; – de neste 50 (?) årene trenger vi x bygningsarbeidere, x veibyggere, osv.
  Rentene på lån for å bygge selve boligene, er lik lønn og prisindeks. ALLTID. De som utsetter eget forbruk og låner til f.eks. boligbyggere i eget land skal få trygghet for at de får tilbake samme beløp, indeksregulert. Hverken mer eller mindre.
  ( Ikke skattelagt av «overskuddet» eller annet merkantilistisk tullball.)

  Slik blir all spekulasjon borte. Slik bygger vi (bolig- ) frihet og forutsigbarhet for nasjonens innbyggere i generasjoner.
  Og fjerner dermed «spekulasjon» pga. myndighetenes kapitalistiske mentalitet.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  5 mars 2021 19:41

  «Rentene på lån for å bygge selve boligene, er lik lønn og prisindeks. ALLTID»
  Nå er det noe som heter «kontrakt-salg», nemlig at boligprosjekter selger kontrakter for leiligheter til investors som deretter selger dem til de som skal bo der når boligen er ferdig for rundt 1 million mer. Du har altså glemt en viktig faktor: Profitt.

  Spekulasjon får du når du tilrettelegger for det, enten det er kaffe, leiligheter, dopapir eller medisiner. Spekulasjon betyr at en person eier to eller flere leiliigheter for å tjene penger på utleie eller verdistigning eller begge deler, samt skattefordeler og rentefradrag. Dette er elementer som kan politisk styres.

  Det blir ikke flere boliger av å få redusert spekulasjonen, det har du helt rett i, men de blir rimeligere.

  En annen sak våre myndigheter har klart, er å gjøre det nærmest umulig å bygge sin egen bolig takket være morsomme regler og krav. Det fortjener en stor gratulasjon.

  Svar
  • » Du har altså glemt en viktig faktor: Profitt.»

   Har du utført en aktivitet før Kaarbø, enten det er å selge leiligheten din du har har pusset opp, eller å ta en jobb, uten å tenke profitt.?
   Kunne du tenke deg å bygge boliger og selge disse uten å tjene på det?
   Er dette «spekulasjon» eller er det en byggeaktivitet som kommer flere til gode, – og som du tar en sjanse ved å bygge , og tjene på?
   Ville du gjort dette hvis nasjonens ledere hadde lagt til rette for nødvendig boligbygging, slik at boligen du bygget vanskelig ville bli solgt?
   Boliger i Norge må koste det det koster i arbeidstid å bygge de. Noen er selfølgelig mer effektive enn andre, og får arbeidet lettere solgt, – eller til mer fortjeneste /»profitt».

   Uansett, hvis det er det boliger , eller tilrettelagte boligområder nok så folk kan bygge sjøl ved hjelp av egen hammer og/eller familie & venner, . så blir det færre boligbyggere som kan presse opp priser pga. boligmangel.

   Vi kan godt «stå på krava» og kreve gratis/billigere boliger .
   Men da blir det kun fordyrende administrasjons- politikk ut av det. Ikke boliger.

   Svar
   • Wasan Totland
    5 mars 2021 22:49

    Det har seg slik at flere store aktører passer på at det bygges akkurat nok til at prisene stiger. Dermed er markedet avstemt etter de som kontrollerer sin pipe.

   • Ja, og det er slik at myndighetene, som sitter med oversikt over behov og mangler i samfunnet, bør legge til rette for at samfunnets innbyggere kan sette i gang innsats for å dekke behovet.
    Administrasjonen bør ikke ha som oppgave/myndighet å stoppe /fordyre innsatsen/aktiviteten.
    Legges det til rette for byggeområder og bygging så ordner samfunnets innbyggere dette. Er det lagt til rette boligområder , på f.eks. samfunnets grunn, både for store og private akører, så regulerer tilbud og etterspørsel seg.
    Men myndighetene bør ikke komme i ettertid å skattelegge boligene eller heve rentene, og skape uforutsigbarhet og nød.

   • Reidar Kaarbø
    6 mars 2021 8:43

    Jeg tror det er anledning til å skille mellom vanlig prisutvikling og det at noen f.eks. støvsuger boligmarkedet i et område for å kunne få vesentlig høyere leie i området.

    Tilsvarende type gambling finner du f.eks. i råvaremarkedet og på børsen, bare med forskjell at den subsidieres med skattepenger og er ganske idiotsikker i et stigende marked.

    Nå har selskapene fått milliardmidler av koronapenger som de skal plassere i noe sikkert …….

 • Det jeg mener, prøver å si, er at det er ikke (burde ikke være) noe vanskelig for et samfunn å få bygge de boligene det trenger. Det er bare å legge ut tomteområder der samfunnet ønsker at folk skal bo. Offentlige tomteområder har vi nok av. Og infrastruktur, veier vann/kloakk og internettfiber/kommunikasjon er vi enige om er en offentlig oppgave.
  Når vi gjør dette om til partipolitikk og » boligproblemer» så er det noe som ikke henger på greip.
  Det blir bare konstruerte problemer og partipolitikk.
  ( for IKKE å løse problemet, – men for å skape politikk. ?)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ukrainske nasjonalister forsøker å fjerne seg fra alt russisk:

Definerer russisk som et steppespråk.

Forrige innlegg

USA i humanistisk toppslag:

Navalny-fengsel utløser sanksjoner mot Russland. Kashoggi-drapet (m/partering) ingenting.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.