Krigen i Jemen ble utløst av Saud-Arabia i 2015 da «deres mann» i nabolandet mistet makten til Houthi-opprørere. Det er vanskelig å hevde at Saudi-Arabia kjemper for demokrati i landet. De er selv et svært diktatorisk kongedømme hvor kongen eier hele landet som sin personlige eiendom. Landet er en oljeterminal og et gigantisk våpenlager.
Tradisjonelt styres landet ut fra gamle ørken-tradisjoner med religionen som det sentrale åndelige styringsverktøyet i en ekstrem form: Tyveri straffes med avhugging av armer og verre forbrytelser med avhuggingen av andre og mer sentrale kroppsdeler.



I praksis har makten vært delt mellom tre greiner av kongefamilien, men i 2018 tilranet kronprinsen seg mye av sine slektningers eiendom og makt i en kupp-lignende aksjon. Khashoggi-drapet i det saudiske konsulatet må forståes i denne sammenhengen.
Men situasjonen med de store indre konfliktene har gjort landet politisk ustabilt og det er helt sikkert konspirasjoner i deler av prinsefamiliene som er degradert og fratatt ære, makt og eiendommer. Siden staten bygger sin makt på to fundamenter, olje og våpen, vil trusler mot den sentrale av disse bæresøylene – oljen – være en fundamental trussel mot hele landet.
Krigen i Jemen går nå dårlig for saudiene. De risikerer nå å miste den militære kontrollen den oljerike provinsen Marib-provinsen i Jemen og styrker fra Jemen angriper når oljeterminalene deres. Det er en fundamental trussel mot landet og de som styrer det.
Saudi-Arabia, USA og Israels hovedallierte i Midt-Østen, risikerer å falle fra hverandre som følge av indre og ytre konflikter. Jemen-konflikten er i ferd med å bli en global brikke som kan velte hele spillet om Midt-Østen for USA.
Knut Lindtner
Angrep på en saudisk oljeterminal fører til en drivstofftank i full fyr etter at en bølge med Houthi-droner siktet mot byer i nærheten.
En angrep på en oljeterminal på Saudi-Arabias Rødehavskyst førte til at en drivstofftank står i full fyr.
Dette forteller landets oljeminister, etter at flere Houti-droner ble siktet inn mot to byer ikke langt fra grensen mot Jemen.
Et prosjektil traff en oljeterminal i Jizan, en havneby ved Rødehavet like nord for den saudisk-jemenittiske grensen på fredag.-



Det førte til brann, men ikke noen tap av menneskeliv ifølge en uttalelse fra det saudiske oljedepartementet.
«Kongedømmet fordømmer dette feige angrepet rettet direkte mot vitale installasjoner. Det treffer ikke bare kongedømmet men også sikkerheten ved petroleums-eksporten, stabiliteten til energiforsyninger til hele verden, og friheten i global handel», sa ministeren.
Uverifirserte videoer som har sirkulert på nettet viser brannen.
Mens den saudiske ministeren var forsiktig med å tilskrive angrepet på en bestemt skyldig, så har De Forente Arabiske emirater fordømt Jemens Houthi-opprørere for angrepet. De kaller angrepet terrorisme.
The Gulf Cooperation Council – en regional blokk som består av seks arabiske stater – fulgte snart etter, og mente i en pressemeling at Houtiene var ansvarlige for angrepet.
Angrepet beskrives som at flere droner siktet mot andre mål i Saudi-Arabia. Den saudisk-ledete militære koalisjonen påstår at de avskar minst syv av dronene, inkludert én over Khamis Mushait og en annen over Najran.
Koalisjonen har senere frigitt bilder av noen av prosjektilene som de sa de hadde skutt ned,
Al-MasirahTv, en Houthi-tilknyttet fjernsynskanal, rapporterte også at to droner ble skutt ut ved King Khalid Air Base i Khamish Mushait ifølge en Houthi-talsmann.
Houthi-opprørerne påstår at de har sendt ut flere drone-angrep de siste dagene, inkludert to forskjellige forsøk på å treffe Abha Internasjonale flyplass forrige uke.



Tidligere denne måneden sier gruppen at de hadde fyrt av 14 droner og åtte ballistiske missiler mot olje-instalasjoner ved den saudiske havnebyen Ras Tanura og militære mål i tre andre saudiske byer.
Dette fikk Riyadh til å komme med motangrep.
Denne opptrappingen kommer fordi Houthiene har satt i gang en bakkeoffensiv for å kunne ta den ressurs-rike Marib-regionen. Dette er det siste området i Nord-Jemen som er kontrollert av de saudi-støttede styrkene, og av den internasjonalt anerkjente regjeringen.
Siden 2015 har en koalisjon, ledet av Saudi-Arabia, prøvd å få gjeninnsatt den avsatte jemenittiske presidenten Mansour Hadi til makten etter at han ble styrtet i et Houthi-kupp.
Dette har ført til en årelang bombe-kampanje som viden om er fordømt fordi den helt vilkårlig har gått ut over sivile og ikke-stridende.
Houthiene har også havnet under ild for rettighetsbrudd. De har styrt Jemens hovedstad Saana siden 2015. Derfra har de i perioder slått til mot saudiske områder.
Riyadh har foreslått en nasjonal våpenhvile tidligere denne uken. De har tilbudt seg å tillate åpning av Saanas flyplass og tillate at drivstoff og mat kan komme inn i Houthienes området gjennom havnebyen Hodeidah.
Houthiene har avslått en slik avtale. De insisterer på at enhver våpenhvile må inkludere en fullstendig slutt på saudiske blokader.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Adli Wahid (her overholdes ikke en-meter regelen)
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 293 ganger.