POSTED IN Israel

Blir Israels løsning:

«Orden ut av kaos», altså total krig.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kaos kommer

Av Jan Hårstad

Den israelske historikeren Israel Shahak har naturligvis gjort en bragd med sine bøker om jødisk historie og særlig « Jewish Fundamentalism in Israel» fra 1999.

Shahak polemiserer mot romantiseringen av jødisk historie og påpeker at de jødiske samfunnnene før modernismen var autoritære styrt av fanatiske rabbinere som overvåket at Halacha-lovene ble strikt opprettholdt. De som på noe vis brøt disse ble straffet hardt. Også med dødsstraff.

Og Når Zionismen skjøt fart på 1900-tallet oppsto det en ny type borgerkrig inni det jødiske verdenssamfunnet. NasjonalZionister som støttet seg til  rabbinerne og Assimillasjonister som mente jøder skulle slå rot og integrere seg i de samfunn hvor de levde.

Det som nå skjer inni Israel er at disse gamle konfliktene tyter opp igjen og Ronen Bar som sjefer innlandsetterretningen Shin Bet, uttrykker den aller dypeste bekymring: Israel er iferd med å komme ut av all kontroll. Kaos truer.

De jødiske fundamentalistene nekter militærtjeneste og truer med migrasjon. Det er en halv million av dem og de er aktivister av det fanatiske slaget.

Voldelige scener utspant seg både i Knesset og på gatene. Et voksende antall vil ha bort Netanyahu-regjeringen og lage et nyvalg i september. Familiene til de 130 gislene som holdes på Gaza holder på å miste vettet.

Det er nå store spenninger innad i Israel

De israelske bosetterne i Jordan-dalen, i Arava, melder at den neste krigsscenen for Israel kommer fra Jordan. Her smugles våpen og krigere over grensen i økt omfang.

Når en får tenkt litt over Israels angrep på det iranske konsulatet i Damaskus, demrer det at dette kanskje er løsningen Israel har funnet for å berge seg selv.  Å igangsette en full Midtøsten krig hvor de lykkes å dra inn Nato og USA som krigspartnere. For Israel betrakter seg selv som et uoffisielt medlem av Nato og alle sofistikerte våpen som brukes i slakten kommer fra Nato-stater som USA, Tyskland og UK.

Som USA og Israel ble enig om i en videosamtale 1 april: Hamas må militært knuses i Rafah. Ingen dissens om det.

Samtidig som dette skjer kommer PA (Abbas) med det ene etter det andre utspillet om hvordan det gjenfødte PA skal ordne livet på Gaza. Og alle forslagene er slik at Hamas raser: I Gaza skal det kun være palestinere som bestemmer og ingen andre. PA tar til gjenmæle og jamrer seg over at Iran «skaper kaos» på Vestbredden med innsmugling av avanserte våpen. Hatske ord utveksles.

I øyeblikket ser det faktisk slik ut at både Israel og Palestina går svangre med ulike typer for borgerkrig. Ja, selv inni Fatah er det dype uenigheter og det meldes at Fatah’s politi kjemper sammen med Hamas på Vestbredden. Åpenbart er det lite kontroll både i Israel og Palestina og kaos ser ut til å forestå.

Velger Israel å følge det gamle ordet: Orden ut av kaos? Total krig?

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Og våpen kommer indirekte fra Norge:
  nrk.no
  «Nammo: kan ikke gjøre noe for å hindre at våpnene blir sendt til Israel.»
  «Konsernsjef Morten Brandtsæg sier han er ille berørt….»
  Jeg måtte google «å toe sine hender»; tror det passer Brandtsæg.

  Svar
  • Snufs, det er bra at Morten tar et kraftig oppgjør med seg selv e. Jens gjorde det med ordene: «Vi måtte bombe/drepe dere for å redde demokratiet!» Logikken er på topp blandt disse….(fyll inn selv).

   Svar
  • Torfinn Slettebø
   7 april 2024 21:04

   Norske M 72 ser ut til å vera mykje brukt. Fagfolk som kjenner til andre norske våpen på avvegar i Israel?

   Svar
 • Abrahamsreligionene har alle tre den overtroiske og tilbakestående tro at en eller annen bibelen kaller gud blidgjøres eller påvirkes på noe vis ved et rituelt slakt av en helt rød, tre-fire år gammel kvige, brenne kadaveret til aske og rense seg ved det, for sså å jevne al-aqsa med jorden, virker det som, med litt forskjellig effekt i jødedom, kristendom og islam om det er en messias, en kristus eller en satan som kommer som et resultat av den rituelle dyreofringen. De samme israelere som nekter militærtjeneste starter gjerne krigen med noe forhistorisk, bibelsk dyre-ofring og hellig slakt, og amerikanske kristen-evangelister er helt md på den og snakker om «Jesu Blod»!!! Gærningene gjør alt de kan for å fremskynde oppfyllelse av deres hellige profetier. Om det så vil koste millioner livet.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  7 april 2024 10:31

  Kaos i Vest-Europa òg. Frankrike forsvarar no åtak på sivil infrastruktur i Russland. Den kan franskmennene fort få rett i fleisen:

  https://www.rt.com/news/595415-us-ukraine-attacks-russia/

  Konklusjon: Me er allierte med usiviliserte og krigs-fantastar.

  Svar
 • «Familiene til de 130 gislene som holdes på Gaza holder på å miste vettet.»

  Nå er vel ca. halvparten av disse gislene drept av det israelske militære allerede.
  Men: Var disse familiene bekymret over de mange tusen ungdommene/gislene som i årevis satt/sitter i israelske fengsler under fryktelige forhold? For de har empati tydligvis; – og skjønner sikkert at også palestinske familier kan gå fra vettet ?

  ‘Ayman blir plassert i en fangeleir med fanger kun fra Gaza. Høye vegger, piggtråd og væpnede soldater omringer han og mange hundre andre.
  Han beskriver en brutalt daglig rutine.
  – IDF misbrukte oss fra rundt 05.00 på morgenen til midnatt. Vi fikk kun lov til å sitte på knærne.
  Forsøkte de å bytte stilling eller å ta av bindene foran øynene, ble de straffet, forteller han.
  – Ofte innebar det å måtte holde hendene over hodet i tre timer.’
  vg.no/nyheter/utenriks/i/APokmq/avkledd-og-bortfoert-av-israel-en-manns-historie

  ‘Fleire stod i kø for å få hjelp ved ein lastebil i Gaza by torsdag, melder AFP. Ifølge Al Jazeera venta dei på å få utdelt mat.
  Då skaut israelske styrker mot dei.
  104 menneske blei drepne og minst 760 såra, ifølgje helsestyresmaktene. Av dei er fleire kvinner og born, stadfestar Amjad Aliwa, som er tilsett ved al-Shifa sjukehuset.
  Vidare skriv Al Jazeera at både levande og døde blei køyrt over.
  nrk.no/urix/barn-skal-ha-doydd-av-svolt-og-dehydrering-i-gaza-1.16782810

  Svar
 • Men disse ‘ekstra intelligente’ husker ihvertfall godt. 😉 :

  ‘Derfor har jøder religiøs rett på disse områdene, ifølge Weiss og hennes meningsfeller.
  – Jeg glemmer aldri at vi ble fordrevet fra vårt hjemland for 2000 år siden. Vi ble drevet på flukt, sier bosetterlederen.’
  https://www.nrk.no/urix/bosetterlederen-daniella-weiss-sier-hun-ikke-foler-noe-nar-hun-ser-bilder-fra-gaza-1.16709117

  Om ‘GUDEN’ :
  ‘For snart 3.000 år siden lå to små kongeriker der Israel og Palestina er i dag. De var verken store eller viktige, men hadde god beliggenhet i en viktig handelsrute.
  Det førte til at andre riker stadig var ute etter dem. De ble beleiret og erobret. I år 722 f.Kr. faller Israel, det ene kongeriket. 130 år etter faller Juda, det andre. Folkene flykter.
  Disse folkene hadde flere guder, som de tilba og ofret til i templene sine. Jahve var en av dem. I dag kalles han Gud. 
  Senere utover århundrene går de over til troen på at det bare finnes en gud, Jahve eller Gud som vi kaller ham i dag, sier Gudme.
  På veien fra Jahve som en av flere guder til den eneste ene blir de andre gudene trakassert og erklært maktesløse.
  Det avhenger av om du ser på dette historisk eller religiøst. Jahve fikk sitt eget reklamebyrå og tekstforfattere. Han ble støttet av folk som hadde makt i samfunnet, og som klarte å rekruttere flere, sier Anne Katrine Gudme.
  Hun tror hun vet hva forfatterne av Det gamle testamentet ville svart: 
  – De ville svart begge deler: Vi har den beste guden, og den beste guden har oss, som er de beste tilbederne.’
  forskning.no/arkeologi-historie-kristendom/gud-hadde-opprinnelig-en-kone/2344508

  Svar
 • Eric Kamov
  7 april 2024 18:55

  ‘Derfor har jøder religiøs rett på disse områdene, ifølge Weiss og hennes meningsfeller.
  – Jeg glemmer aldri at vi ble fordrevet fra vårt hjemland for 2000 år siden. Vi ble drevet på flukt, sier bosetterlederen’:

  https://pbs.twimg.com/media/GKk7VAlXwAEDGO8?format=jpg&name=small

  Svar
  • Hun Weiss vil ha sjøutsikt for de jødiske bosetterne. Hm, noterer at Jared Kushner, Trumps svigersønn, uttaler at sjøtomtene på Gazastripen kan bli mye værdt. Hm, et ordtak faller meg i hu: «Når en lommetyv ser en helgen, ser han bare lommene.»

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tucker Carlson vil intervjue Zelensky

Vestlige ledere klarer ikke kritiske intervjuer.

Forrige innlegg

Hvordan dekker journalister rundt om i verden krigen i Gaza?

Det er ikke journalistikk å si at palestinerne sulter uten å si at det er Israel har skylden

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.