POSTED IN Krig-fred, Midt-Østen

Blir det Iran-krig i Midt-Østen?

I så fall knekkes vestens økonomi fordi oljen forsvinner.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Før Israel-Iran-krigen 

Jan Hårstad  

Sist mandag startet Israel opp militærøvelsen «Firm Hand» sammen med USA. Og Centcom general Erik Kurilla innfant seg i den israelske hærens hovedkvarter i Kirya ved Tel Aviv. Går du inn på israelsk presse så ser du at Netanyahu bruker all tid i militære toppmøter.Det samme gjelder også for Hizballah i Beirut som har avholdt to åpne militærøvelser for verdenspressen, naturligvis for å melde at de er klare for å rykke inn i det nordlige Israel med fem bataljoner. Hvor disse bataljonene skal er også israelske media innforstått med. 

Vi har jevnlig påpekt at når det gjelder avlytting og cyber-elektronisk krigføring er det ingen som slår Israel.

Det må ha vært høyst utrivelig for toppene i Hamas at den israelske tv-kanalen Khan II onsdag 31. mai sendte opptak av telefonsamtaler mellom Islamic Jihad og Hamas under «Shield And Arrow» – operasjonen på Gaza nylig. Som vi husker ble Islamic Jihad stående nokså alene i den konfrontasjonen etter at Hamas og Islamic Jihad et helt år hadde bedyret hvor nære venner de var. 

Tonen mellom de to er alldeles motbydelig. Og som Jihad oppsummerer: «Det var bare Fighters fra Fatah, PFLP og DPFLP som deltok på deres side». Hamas løftet ikke en finger.

Det som kan være overraskelser fra Israel i den forestående krigen er dette: Aserbadsjan som er dominert av shiamuslimer har fått tettere militære bånd til Israel. Det er å anta at Iran vil bli angrepet fra israelske baser der.

Det er heller ikke mye mediafokus på at den amerikanske ambassaden i Beirut er utvidet og fungerer som USAs etterretningssenter i Midtøsten. Hva jobber så de med?

Hizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk gruppe med en militær og en politisk gren. Den ledes av Hassan Nasrallah. Den ble stiftet i 1985 for å bekjempe Israel i Sør-Libanon, som Israel okkuperte frem til år 2000. (Fra Wikipedia)

Jeg vil tro at både Israel og USA lenge har trent opp de kristne militsene i Libanon til å bli en formidabel kraft. 

Hvis det blir slik at Hizballah sender sine styrker til Nord-Israel og biter seg fast der, kan de kristne militsene utløse en borgerkrig i Beirut ved å gå løs på Hizballahs hovedkvarter i det sørlige Beirut hvor de er nedgravde i bunkers.

Det vi kan si er at det amerikanske militære nærværet i Irak og Syria ved neste krig er Ille ute, men så skryter israelske eksperter av at Israel har hatt lange og gode hemmelige relasjoner med Kurdistan. (Erling Folkvord var begeistret over USA-Kurder alliansen.)

Den neste Midtøstenkrigen kan få verre konsekvenser for de Nato-frelste borgerne her oppe i nord enn Ukraina for den vil sannsynligvis knuse verdens olje og gass forsyningsnett og derved knekke petrodollaren – som vår økonomi er knyttet til.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  3 juni 2023 17:23

  USAs neste skritt mot Kina.

  Av Karsten Riise.
  Del 1. Akkurat nå handler G7 om at USA skal hevde sin kontroll av de andre seks landene, for å følge en fullstendig anti-Kina-linje. Resten av verden vil ikke bry seg om G7 før USA starter et initiativ for å «forene verden» mot Kina.

  USA fikk resten av G7 med seg i Ukraina – og ved å påstå at Russland startet krigen, oppnådde de det. Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Brussel ønsket ikke bare Russland kastet ut av Ukraina, de ønsket Russland permanent ødelagt, i en slik grad at selv Finland kunne overta Russland.

  De trengte USA for det. Trump vil ikke ha den agendaen, men Biden har alltid ønsket det. Så Frankrike og Tyskland glemte sin første måned med nøling om Biden, og USA etter Trump, og kom under Bidens kontroll. Nå taper de alle i Ukraina. Men med mindre Tyskland endrer posisjon og begynner å komme Russland i møte (noe som senere kan skje), vil de fortsette å søke amerikansk «beskyttelse».

  Ukraina-spillet er tapt. Det som skjer videre i Ukraina er en ren amerikansk innsats med skadebegrensning for seg selv. Ved å prøve å stoppe russiske seiere med en våpenhvile (for senere å starte krigen på nytt), og arbeide for å holde USAs europeiske allierte sammen, spesielt Tyskland.

  Nå handler det om Kina!
  Det avgjørende punktet for USA er Kina. Frankrike og Tyskland ønsker desperat å handle med Kina. Men for USA er Kina alltid det virkelige problemet. Å ødelegge Russland ble bare sett på som den enkleste måten for USA å kunne angripe Kina «bakfra». Det er åpenbart ikke lenger mulig.

  USA mister akkurat nå makten til Russland i Ukraina, og til Kina på Taiwan. Kinas militære kan slå USA i en kamp om Taiwan. Kina har mer kjøpekraft enn USA. BRICS har mer kjøpekraft enn G7. Iran, Saudi-Arabia, UAE og 10 andre land har søkt om å bli med i BRICS. Verden av-dollariseres. Kina støttet av Russland er drivkraften for et nytt Midtøsten, ikke USA. USA og G7 blir stadig svakere og isolert.

  USAs teknologiske makt innen kunstig intelligens, brikker, kvante-datamaskiner og industrialisering av verdensrommet vil bli enorm, og det kommer nå, men det er fortsatt to år til det virkelig vil ha en virkning. To år er veldig kort tid, spesielt for teknologier der Kina henger etter med et tiår. Men for rastløse, utålmodige neo-konservative som akkurat nå taper i Ukraina, føles to år som en evighet, de ønsker handling mot Kina nå. USA trenger noe for å binde G7 og verden sammen med seg igjen og angripe Kina. «Toppmøtet for demokrati» var en amerikansk ydmykelse, USA trenger skarpere lut.

  Å gjøre Kina til en utstøtt er nødvendig for at USA skal kunne sanksjonere Kina. En kinesisk overtakelse av Taiwan vil være nettopp den hendelsen som USA trenger, for å fordømme Kina som en global paria. Et Kina som overtar Taiwan vil bli det samme som Russlands overtakelse av Krim, det var nødvendig for å kunne kalle Russland en paria og utstøtt.

  Kinesisk «aggresjon» nødvendig.
  Løsningen er enkel. Erklær Taiwan uavhengig, og Beijing vil bli tvunget til å reagere med en overtakelse av Taiwan. Plasser noen mål i Taipei for å sikre at Beijing må bombe en storby. Skader på sivile i Taiwan fremstilles som ofre for Kina. Da bestemmer USA timeplanen, og ikke Kina!

  Dette vil være hva USA trenger for å presse Frankrike og Tyskland til å stoppe all handel med Kina. Dette er hva USA trenger som unnskyldning for å tvinge land i Asia, Afrika og Latin-Amerika til å kutte båndene til Beijing. Det vil være unnskyldningen som trengs i Det hvite hus for enten å presse Saudi-Arabia til å løsrive seg med Kina, eller gjennomføre et kupp for å erstatte den saudiske lederen med en som vil. Det vil også være verktøyet USA trenger for å få India over til sin side, og svekke båndene til Moskva og Beijing.

  Svar
 • Northern Light.
  3 juni 2023 17:28

  USAs krigføring og propaganda.
  Del 2. Kinesisk «aggresjon» vil være verktøyet for å ødelegge BRICS og det globale sør. Det kan brukes til å rettferdiggjøre amerikansk intervensjon mot kinesisk skipsfart i strid med internasjonal lov. Og det vil legge grunnen for at USA kan si: «La oss kutte ut Kina og bygge en bedre verden uten Kina!» – og si «Bli med oss, USA, verdens leder – glem Kina, glem BRI, bygg deres industri og økonomier sammen med oss, USA».

  Å fremprovosere kinesisk «aggresjon», vil også være det som trengs som påskudd for amerikanske hemmelige militære aksjoner mot Kina. Bombing av Kinas undersjøiske kabler og installasjoner. Gi en ikke-eksisterende kinesisk «motstandsbevegelse» skylden, selv om det skjedde 80 meter under bølgene.

  Erklære Kina som en «aggressor”, en fare og et diktatur vil være veldig nyttig når teknologiene AI og kvante-datamaskiner er klare om bare rundt to år, og vil gjøre USAs aggresjon langt kraftigere. Da kan USA uhemmet bruke disse verktøyene til å ødelegge Kina totalt. Deretter vil industrialiseringen av rommet også muliggjøre en total amerikansk militarisering av rommet.

  Konflikter på flere fronter.
  Flere fronter vil bli åpnet mot Kina. Omfattende sanksjonering og stenging av Kinas eksport. Kvelning av Kinas forsyninger av råvarer (annet enn det Russland kan levere). Stjeling av Kinas enorme dollarreserver. Bremsing av Kinas vekst og skape en dyp økonomisk depresjon og krise i Kina i stedet. Skape sosial lidelse og misnøye, bruke misnøyen til å hisse opp «folkelige krav om demokrati». Opprette grupper i Kina på Taiwan, i Hong Kong, Tibet og Xinjiang. Bruke USAs overlegenhet i ubåtkrigføring for å gjøre livet surt for kinesere i deres nære farvann. Sabotere og fornekte det.

  Så om to år, knekk kinesiske datakoder med kvante-datamaskiner, hack og ødelegg Kinas elektroniske infrastruktur. Med en enorm krise i Kina, kan selv en stor vestlig krise med å kutte båndene med Kina se mindre ut i sammenligning. Med AI vil det skje enorme produktivitets-gevinster, som vil bli brukt til å få fart på vestlig vekst igjen, og holde den vestlige befolkningen i sjakk. Gi deretter løfter om deltakelse i AI-fremgang (og undertrykkelse) til resten av verden for å få støtte fra flere globale sør-land. Sanksjoner eller regimeendringer av land som ikke adlyder.

  Med ny amerikansk teknologi, sanksjoner, tvang, løgn-media, bestikkelser, manipulasjon og et rom-kappløp som ikke Kina har råd til, får USA en stor sjanse til å styre verden alene.

  Fra Global Research, publisert 2. juni 2023. Karten Riise har en mastergrad i økonomi fra København handelshøyskole, og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns universitet.
  Oversatt fra engelsk. Orginalartikkel: US Next Steps on China.

  Svar
 • Jan Hårstad
  3 juni 2023 20:39

  Northern Light: så mye fint arbeid som dette må ikke gjemmes bort på kommentarfeltet.
  Jeg er sikker på at Knut L. med glede ville trykke dette sentralt plassert.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En grønnere planet gjennom økt CO2 er faktisk en fordel:

Økte avlinger bidrar til å fjerne sulten

Forrige innlegg

Klimaendringer er det hele tiden.

Hvorfor så redd sola som den viktigste varmekilde?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.