POSTED IN Demokrati, USA

Begge parter forbereder seg på valgfusk:

Valget løser ingenting

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

En varslet valgkatastrofe

Av Terje Alnes

Presidentvalget i USA 3. november er en varslet katastrofe. Det vil ta mange uker før resultatet er klart, og ingen vil godta at motstanderen vinner.

Det politiske systemet i USA er alvorlig sykt, noe som trer enda tydeligere frem i valgkampen. Ekstrem polarisering og mistro ligger som en tykk tåke over det politiske landskapet, og det er vanskelig å skimte noen som helst mulighet for en fredelig løsning.

___________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Spartakus
___________________________________________________________

Et kjennetegn på et fungerende demokrati er at den tapende part anerkjenner nederlag i valg og aksepterer at motparten styrer i neste periode. Men foran dette presidentvalget sier begge parter nå rett ut at de ikke vil respektere et resultat der motstanderen vinner.

At Trump ikke vil akseptere et nederlag har vært uttalt lenge. Han var tidlig ute og sa at bare valgfusk kan hindre ham et gjenvalg. Nå angriper han systemet med forhåndsstemming via posten, og sier at dette er skreddersydd for manipulasjon og falske stemmer. Pga. koronapandemien er det ventet at et rekordstort antall amerikanere vil benytte seg av denne muligheten for å stemme.

Varsler et nytt «russiagate»

Men nå ser heller ikke Demokratene ut til å akseptere et valgresultat med Trump som vinner. I et intervju med CNN går visepresidentkandidat Kamala Harris langt i å si at en evt. Trumpseier vil være et resultat av «utenlandsk innblanding».

Harris er klar på at russerne påvirket valget i 2016 og at det vil bli utenlandsk innblanding også i dette valget, først og fremst fra Russland. På direkte spørsmål fra journalisten om hun er redd for at russisk innblanding i valget kan koste demokratene seieren svarer Kamala Harris: «Teoretisk, selvsagt. Ja

Som i 2016 vil altså Demokratene hevde at Russland står bak om Trump vinner valget i november. I hele den inneværende presidentperioden har demokratene skyldt på «russiagate» som forklaring på det ydmykende nederlaget til Hillary Clinton. Ledelsen i det demokratiske partiet har vært ute av stand til å se valgnederlaget som uttrykk for reell mistillit fra velgerne.

Fremdeles er det altså helt utenkelig for Demokratene at folket kan velge Trump, kun utenlandsk innblanding kan gi et slikt resultat.

Valget blir ikke avgjort 3. november

På valgnatten kan vi risikere at opptellingen viser et valgskred for Trump og at han raskt erklærer seg som valgets vinner. Dette fordi det forventes at Trumps velgere i større grad enn Bidens vil møte frem i valglokalene, mens demokratiske velgere i større grad enn republikanere stemmer pr. post.

Å telle opp alle poststemmene kan ta flere uker. Gradvis kan opptellingen av poststemmer vise at Trumps valgseier skrumper inn og det endelige resultatet kan bli at Biden erklæres som vinner. Men er det noen som tror at Trump og hans væpnede tilhengere vil akseptere et slikt sluttresultat?

USA fremstår mer og mer som en dysfunksjonell stat. Koronapandemien har synliggjort hvor skakkjørt landet er. Helsekrisen, med verdensrekord i antall smittede og døde, har ført titalls millioner ut i akutt sosial nød. Det ene tilfellet av politibrutalitet etter det andre setter sinnene i kok, og opptøyer herjer i mange byer. Presidenten svarer med å sette inn nasjonalgarden mot sitt eget folk, til protester fra lokale myndigheter.

Valget 3. november vil derfor ikke løse et eneste problem, men tvert imot forsterke den politiske krisen.

Forsidebilde: Phillip Goldsberry

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • «Presidenten svarer med å sette inn nasjonalgarden mot sitt eget folk»
    Nasjonalgarden settes inn mot de som plyndrer og herjer ! Dette er ikke nasjonens eget folk. Heller ikke folk.
    «… Nå angriper han systemet med forhåndsstemming via posten, og sier at dette er skreddersydd for manipulasjon og falske stemmer».
    Dette gjelder jo i alle land. Det er ingen fornuftige som ville godta post-stemmer i en slik situasjon. Heller ikke politikere i Norge, fornuftige eller ikke.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dag 7 i Rettssaken mot Assange:

Ekspertvitner får lite tid. Aktoratet breier seg.

Forrige innlegg

Hva EØS fører til:

11 togselskaper og 50 direktører på millionlønninger

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.