POSTED IN Afghanistan

Bedre seint enn aldri:

En CIA-agent ønsker nå fred for Afghanistan.

0
Print Friendly, PDF & Email

– Fred over CIA-agenten!

Av Trond Ali Linstad


Flere enn amerikanske agenter kan ønske fred i Afghanistan.

Flere enn amerikanske agenter kan ønske fred i Afghanistan.

USA i Afghanistan har tapt! Amerikanske soldater skal ut. Det kan gå mot fred. Etter omfattende ødeleggelser, tusentall mennesker drept og store deler av landet brutt ned. I kjølvannet av den amerikanske invasjon og okkupasjonen, som begynte i 2001 og har pågått med full styrke senere. USA – okkupanten – har tapt, og tapet gjelder også norske styrker – og norske ledende politikere – som har tatt del i krigen sammen med «våre» amerikanske allierte.

Det går mot fred. Skjønt USA vil nok fortsatt ønske å ivareta egne interesser, hva utfallet ellers måtte bli. Det gir håp for «vår» CIA agent – som er bekymret for fremtiden (!). Han skrev nylig om dette i en amerikansk stor-avis, etter å ha vært CIA-agent – som han skrev – i Afghanistan i flere år. 

CIA-agentens ønske om fred

«Ingen ting ville glede ham mere» – skrev han – «enn fred i Afghanistan». Etter å ha vært med å fremme krig i landet i en rekke år, tatt del i å bombe deler av det i stykker, med for øvrig dette til resultat, hentet fra det innflytelsesrike USA-magasinet Foreign Affairs (march/april 2020):

«Mer enn 2,300 amerikanske soldater har mistet livet, flere enn 20,000 andre er blitt såret. Minst en halv million afghanere – regjeringsstyrker, Taliban-kjempere og sivile – er blitt drept eller såret. Washington har brukt nær 1 trillion amerikanske dollar på krigen.» 

Og som magasinet slår fast: «USA har vært ute av stand til å gjøre slutt på volden og overlate krigen til afghanske myndigheter» –som «ikke kan overleve uten amerikansk militær støtte».

Andre kan også ønske fred i Afghanistan

Vi tillater oss å minne om at fattige, afghanske bønder, menn, kvinner og barn, også kan ønske fred i Afghanistan. CIA- agenten skriver mest om seg selv, velvillig trykket i den amerikanske stor-avisa. Det blir til oss – motstandere av den amerikanske krig og okkupasjon – å trekke fram den andre part.

Den andre part

Tusentall afghanske sivile er blitt såret og drept – som tall, først og fremt, på amerikanske statistikker. Vi minner om dem. Så var det de afghanerne som kjemper. Magasinet Foreign Affairs spør hvorfor de ikke kan bli nedkjempet. Og svarer selv – i omsider kloke ordelag, og gir dette som vesentlig grunn:

Den afghanske idé

«Taliban viste ved eksempel en idé – en idé som stikker dypt i afghansk kultur, som ga inspirasjon til deres kjempere og gjorde dem sterke i kamp, og som for mange afghanere definerer et individs verdi. Enkelt sagt, denne idéen er å motsette seg okkupasjon. Selve det amerikanske nærvær i Afghanistan var et angrep på hva det betyr å være afghaner. Det inspirerte afghanere til å forsvare sin ære, sin religion og sitt hjemland.» 

Underkjent av amerikanerne, og deres norske allierte.

Myndigheters løgn

Den amerikanske avisa The Washington Posts «Afghanistan Papers» viser hvordan amerikanske ledere feilinformerte det amerikanske folket i sannheten om krigen i Afghanistan, med framstilling om at krigen gikk bra. Det samme gjelder for norske politiske ledere og militære om samme sak. De ga falsk informasjon om framgang i krigen, og om den angivelige positive betydningen av innsatsen til norske krigere i Afghanistan.

Det blir lærdom – tro ikke på dem!

Nytenkning

Så er det «vår» CIA-agent! Han håper på fred, for – med andre og mindre ødeleggende amerikanske metoder – fortsatt å ivareta amerikanske interesser. Med norsk, politikere, militære og etterretningsfolk – vi er tross alt allierte! I Irak, Syria, eventuelt Iran og andre steder.

I en tid for å tenke nytt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spartakus:

Er du klar for kinesiske tilstander?

Forrige innlegg

Ny sjef for oljefondet:

Penger plassert i skatteparadis.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.