POSTED IN Miljøpolitikk

Batterier en ingen løsning:

Batterier er et stort miljøproblem.

0
Print Friendly, PDF & Email

BATTERIKAPASITET USA: 14 SEKUNDER

Av Morten Jødal

Mange tror vi i løpet av 10-15 år kan legge fossil energi bak oss. Det er umulig, av en rekke årsaker. Batterier er én av dem.

Sol og vind produserer strøm kun når vinden blåser, eller sola skinner på det kraftigste midt på dagen. Da kan andelen levert strøm komme opp i betydelige prosenter. Når det skjer, faller prisene. Når andelen slik fornybar strøm kommer opp i 15 prosent, synker prisene i en rekke markeder til det halve. Øker den til 30 prosent, synker den med 3/4.

Når solen er borte og det ikke blåser: O energi.

Fornybar energi har altså et betydelig markedsproblem. Til tider produseres fornybar kraft som leveres gratis, fordi ingen har bruk for den når den sendes ut på nettet. Tyskland er et godt eksempel.

I atskillige tiår vil andelen fossil energi i alle markeder ligge svært høyt. Som den kjente klimaforskeren James Hansen har hevdet: «Å foreslå at fornybar energi raskt kommer til å fase ut fossil energi i USA, Kina, India, eller verden som helhet, er som å tro på påskeharen eller tannfeen». Og han påpeker helt korrekt: En slik satsing vil gi enorme forurensningsproblemer, samt føre til økte CO2-utslipp.

Mange tror på disse eventyrfigurene, og fortellingen om en fornybar energiverden. Ikke minst de yngste politikerne. De vil at vi skal legge ned oljevirksomheten innen 10-15 år. Det vil gi oss uoverkommelige problemer. Kostnadene knyttet til etablering av fornybar energi vil være uoverstigelige.

På global basis handler det om beløp på tusener av trillioner kroner (1 trillion er et 10-tall med 18 nuller). Ikke minst vil en slik satsing ramme klodens fattige.

Gruve i Utah i USA

Det hevdes at leveringsusikkerheten fra sol og strøm kan løses med batterier. De har dessverre ingen teknisk innsikt. I dag har USA batterikapasitet til å forsyne landet med strøm i 14 sekunder*. Verden har ikke mineralressurser til å øke dette til dager. Skulle man øke det til timer, trengs enorme mengder sjeldne jordmetaller, samt kobber og tinn, som hentes i dagbrudd. Den som har sett Aljazeera-dokumentaren «The dark side of green energy», har ideer om hvordan naturen og landskapet ser ut der disse grunnstoffene hentes ut. En videre satsing på sol, vind og batterier vil snu opp-ned på Kina, Bolivia, Kongo og andre fattige land.

Oljesandvirksomhet i Canada utgjør promiller av promiller av den gruvevirksomheten som må til for å elektrifisere verden. Energibyrået i USA har tall som ligger bak den gitte grafiske framstillingen av energiforsyningen i landet i perioden 1900-2050. Dette kan vi tro på.

Batterier vil her ikke spille noen rolle, og andelen energi fra fossil sektor vil fremdeles spille den helt avgjørende rollen. Og fremdeles vil det være slik at den fornybare energien først og fremst vil komme fra ved og vannkraft.

*Caldeira, Ken. 2019. “Battery Installation in 2018.” 2019.

Forsidebilde: Syed Ahmad

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Konflikt bak fasaden:

Korona-uenighet mellom FHI, Helsedirektoratet og regjeringen.

Forrige innlegg

Stortinget —

regjeringas sekretariat, en enstemmig duknakka forsamling

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.