POSTED IN Virkelighetsforståelse

Barndomsminner fra frigjøringen av Polen:

Intervju med tre polakker som opplevde frigjøringen av Warszawa.

20 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Demoniseringen av Russland pågår for fullt. Skal en lykkes med dette må den sovjetiske avgjørende innsatsen under andre verdenskrig omskrives slik at den passer inn i den historiske virkelighets-fortellingen en ønsker å formidle til dagens mennesker.

Sovjetunionen var ikke frigjører men igangsetter av andre verdenskrig!

Men det var den Røde Arme som frigjorde Warszawa og Polen

Det er essensen i den nye historiske omskrivingen som nå skjer. Og særlig i Polen er dette i gang for fullt. Men da må en del av den polske historien forties. For den er ikke alltid helt stuerein etter rådende kriterier.

Hvis Russland og Tyskland knytter nærmere samarbeid gjennom gassrørledning og andre spennings-reduserende tiltak, hva gjør den polske regjeringen da? USA er langt borte. Er det ikke bedre med dialog og gode forbindelser fremfor historiske omskrivinger, løgner og kald krig?

Knut Lindtner

«Vi ville være soldater i Den Røde Hær»: polske veteraner med barndomsminner fra frigjøringen av Warszawa.

Det blir ofte sagt at sannheten er det første offeret i en krig – og ja, når bombene har sluttet å falle, når det er slutt på blodsutgytelsene og troppene har lagt ned våpnene – da begynner en annen slags krig. Krigen om minnene.

Det er vel ikke tydeligere enn det som oppleves i Polen og store deler av Øst-Europa etter Nazi-Tysklands fall under den andre verdenskrigen. Og den avgjørende rollen Sovjets Røde Hær spilte.

Fredag markeres 75-årsdagen for frigjøringen av Warszawa fra fascismens grep. En betydningsfull dag i historien. Men den er fortsatt full av kontroverser – og den blir regelmessig brukt som en politisk fotball nå flere tiår senere.

Dette krigsmonumentet i Rzeszow i Polen var blant de som skulle fjernes

 Enten den blir brukt til krangling om krigsmonumenter (satt pris på av noen og hatet av andre), eller til fleipete kommentarer fra enkelte politikere, så skjer det at disse gamle sårene utløser internasjonale diplomatiske debatter.

I Polen selv har det nå oppstått høyst forskjellige beretninger rundt disse historiske hendelsene, avhengig av hvem som erindrer dem.

Disse kranglene om historien har oppstått i de siste årene etter hvert som Europa er vitne til en bekymringsfull oppblomstring av nazi-ideologien. Fra Warszawa til Kiev tar svært høyrevridd ideologi til gatene i årlige marsjer til minne om frigjøringen. Og dette blir stilltiende godkjent av nasjonalist-regjeringene som oppmuntrer til patriotisme – patriotisme som ofte er blitt forvrengt historie.

RT snakket med tre polske veteraner som alle barn den dagen Warszawa bli frigjort. De har altså førstehånds erfaring fra det som skjedde – historien sett med øynene til de som opplevde det der og da.

«Slutt å forvrenge historien».

Jan Rybak på 1940-tallet. © www.1944.pl

Jan Rybak var 15 år gammel de de polske og sovjetiske styrkene kjempet om kontrollen over Warszawas Praga-distrikt med nazistene. Saska Kepa-nabolaget, der han bodde, huset 1. infanteri-divisjon fra den polske hæren, mens sovjet-soldatene holdt til i utkanten av byen.

«Det var ekstremt vanskelig å få tak i mat i Warszawa, så jeg måtte flere ganger ta turen til Lublin. Alle turene fikk jeg skyss med det sovjetiske  militæret», husker Rybak. «Soldatene som ga meg skyss delte maten sin med meg. De ga meg hermetisk kjøtt og rugbrød»

Selv om han ikke visste det den gangen, har Rybak senere fått vite at Den Røde Hær nærmet seg de tyske styrkene både fra nord og sør. Fordi de fryktet å bli omringet av sovjeterne, begynte Hitlers styrker å trekke seg ut av Warszawa. Og de som var igjen av dem ble knust den 17. januar av polakkene.

Jan Rybak i dag © www.1944.pl

Noen dager senere, husker Rybak, var det parade med polske og sovjetiske tropper nær Polonia Place Hotel. At dette hotellet faktisk fortsatt sto var «mirakuløst» sier han.

Paraden ble overvåket av provisoriske utkikkspunkter på lastebiler pyntet med polske flagg. Tenåringen Rybak krysset den frosne Vistula-elven for å se på . Men han var en av «svært få tilskuerne» siden tyskerne hadde tvunget så mange til å flykte, og de hadde bombet i stykker 90 prosent av byen.  

Styrkene brukte ikke lang tid på å feire seieren. «Like etter paraden dro soldatene ut til frontlinjen igjen».

Rybak er bekymret over bølgen av ny-nazisme som øker i Polen – og tendensen i dagens medier som dessverre «danner en plattform for folk med ekstreme synspunkter» og som vil omskrive historien».

Mye blod både fra sovjetiske og polske soldater ble ofret på polsk jord. Vi må være takknemlige for deres heroiske ofre, og respektere og ære deres minne.

Han tror polakker som refererer til Den Røde Hær som «invaderere» og «okkupanter» bare prøver å innynde seg med etablissementet. Dersom forholdet til Russland skal forbedres i dag «så må vi stanse all denne finger-pekingen og slutte med alle beskyldningene».

«De utelukker den sovjetiske innsatsen».

Andrzej Kotnosvki i dag © www.1944.pl

Andrzej Kotnosvki var syv år i 1945, men han husker fortsatt at foreldrene engstelig ventet på nyheter fra østfronten. Den Røde Hærs seire ved Stalingrad og Kursk kom som velkomne nyheter. «Som barn gjenskapte vi disse kampene i lekene våre. Ingen vill være tyskere. Alle ville være soldater iDen Røde Hær» sier Kotnosvki.

I dag bebreider han de polske autoritetene som distanserer seg fra å feire seirene i den andre verdenskrigen og forsøkene på å strippe Sovjet-Unionen for deres rolle i å slå Nazi-Tyskland.

Det er vanskelig å tenke seg, sier han, hvordan Den Røde hær med en gang skulle kunne trekke ut troppene sine fra Polen og Øst-Tyskland «og etterlate hundretusenere av sine døde» da den kalde krigen akkurat hadde tatt til.

Det er med sorg jeg nå husker hvordan vi brukte å synge om De røde valmuene på Monte Cassino og Oka på skolen på 1950-tallet – selv om ikke noen som levde i etterkrigens Polen hadde hatt noe å gjøre med det.

«Vi var bare såvidt i live».

Czeslaw Lewandowski opplevde de siste dagene med tysk okkupasjon på den mest opprivende måten. 11 år gammel var han fange i en av tyskernes leire. Han ble befridd mens han var på en av dødsmarsjene midt i mars.

«Vi som marsjerte visste ingen ting om hva som foregikk, alt vi tenkte på var å overleve», husker han. «Ingen tenkte på å spørre etter informasjon. Det var så vidt vi var i live».

Marsjen. Tegning av en australsk krigsfange.

Kolonnen Lewandowski marsjerte med besto av rundt 1200 fanger. De som ble for svake underveis ble skutt etter ordre fra nazistene. Men til slutt ble de som hadde overlevd – bare omtrent 200 – befridd av sovjetiske tanks nær Lebork.

«Alt jeg visste var at jeg så russiske soldater, så husker jeg ikke hva som hendte etterpå», sa han. «Jeg kom til meg selv i et rom de hadde brakt meg til, og jeg ventet på tur til å bli sett til av en sykepleier».

Etter det tilbrakte Lewandowski to måneder på sykehus ,der han fikk høre nyheten om at Warszawa hadde blitt frigjort. Senere var han på vei til Warszawa da krigen var over.

«Folk rundt meg ropte «Vivat», og jeg skjønte ikke hvorfor. Det var slik jeg fikk nyheten» sier han. Polske og russiske soldater fyrte av sine geværer, og folk var «overveldet av glede» fordi seieren betydde at nå kunne de endelig «fortsette å leve».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

https://www.rt.com/news/478446-warsaw-liberation-witness-poland-russia/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

20 kommentarer. Leave new

 • Nå er vel heller sannheten den at verken Hitler eller Stalin var særlig snille med polakkene. Det var vel heller ikke polske myndigheter i forløpet til 2 verdenskrig. Vi blir styrt av parasitter uansett hvor vi vender oss. Det er ihvertfall min mening.

  Svar
  • Parasittismen er universell og samfunnene gjennomsyret av den samtidig som de fleste med nøye selektivitet favoriserer den ene eller andre part. Polakkene hadde en forferdelig historie med russere før verdenskrigen. Så kom amerikansk krigshissing av den polske ledelsen, revansjisme og polske drømmer om ekspansjon vestover, forfølgelsen av etniske tyskere og avslag til tyske fredsforslag. Deretter to invasjoner, krigstap og sovjetisk massedrap på 40 000 polske offiserer i Katynskogen. Fem års okkupasjon avløst av oppstand i Warszawa, kamp og tysk bombing mens sovjeterne stod og ventet. Deretter frigjøring til sovjetdiktatur, ny polsk etnisk rensing av tyskættede og 50 års ufrihet. Her en annen historie om hvorfor Tyskland invaderte Polen: https://www.unz.com/article/why-germany-invaded-poland/

   Svar
   • Denne annerledes historien utgjør en forferdelig historie som med dokumenterte hendelser setter starten på den annen verdenskrig fullstendig på hodet. Det betyr også at alt vi har trodd på er en løgn og at det fra begynnelsen av var en helt bevisst løgn. Etterkrigsgenerasjonene har i mer enn 80 år levd sine liv i en virtuell virkelighet som de ulike interessene vil fortsette å lyve om, inkludert den enkeltes interesse i ikke å ta oppgjør med sine egne meninger og holdninger. «Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske så tar du i samme øyeblikk livsgleden fra ham» -sitert etter hukommelsen fra Ibsens Brand.

   • Når det gjelder invasjonen i Polen, så er det interessant å lese Hitlers taler om dette, som er gjengitt i «Mein Side of the Story». Boken kan lastes ned gratis fra internett på denne adressen:
    http://c-cluster-110.uploads.documents.cimpress.io/v1/uploads/dbd8731b-e3c7-4634-842d-be744a0d5410~110/original?tenant=vbu-digital
    De tre talene som er aktuelle, er
    «A Plea for Peace on the Eve of War» (August 28, 1939) P. 25,
    «On the War with Poland» (September 1, 1939) P. 29,
    «Victory Speech in Danzig» September 19, 1939) P. 37.

 • Angående Hitlers utenrikspolitikk, så gikk den fram til 1939 ut på å gjenopprette det tyske riket fra før første verdenskrig. I vest ga Hitler avkall på Alsace-Lorraine, som hadde tilhørt Tyskland inntil Versaille-freden i 1919. Kravet på Danzig (Gdansk) i Polen var ikke uberettiget, i og med at Danzig hadde tilhørt Tyskland fram til 1919, og befolkningen stort sett besto av etniske tyskere.

  Den polske regjeringen førte en meget aggressiv utenrikspolitikk mot Tyskland, spesielt, etter at de fikk garantiene fra Storbritannia. Det virker som den polske regjeringen i 1939 trodde at de faktisk kunne vinne en krig mot Tyskland. I Storbritannia var Winston Churchill den store krigshisseren, av personlige årsaker. Han hadde kommet helt i skyggen i mellomkrigstiden, og krigen var hans sjanse til å få oppmerksomhet igjen.

  Svar
  • Men Franklin D Roosevelt var den som hovedsakelig var årsaken til den annen verdenskrig. Dokumenter som ble beslaglagt av tyskerne i Warsawa i 1939 viser at Roosevelt hisset polakkene til krig mot Tyskland. Roosevelt trengte krigen av personlige årsaker. USA var på knærne pga depresjonen i mellomkrigstiden, og det var først med den annen verdenskrig at USA kom på fote igjen.

   Svar
   • Bjørnar Bolsøy
    29 juli 2020 9:49

    «Roosevelt trengte krigen av personlige årsaker.»

    Hvilke personlige årsaker mener du dette måtte være?

   • Det som jeg skriver. USA var på knärne pga depresjonen på 30-tallet, og Roosevelt trengte en krig for å avlede det amerikanske folkets oppmerksomhet fra hjemlige problemer. Det er velkjent at statsledere ofte starter en krig når de hjemlige problemene blir for store.

    En artig detalj her er at en russisk forsker, Boris Borisov, i en artikkel med tittelen “The American Famine” estimerte antall döde offere for den ökonomiske krisen i USA til mer enn sju millioner mennesker. Dette er like mange som sultkatastrofen i Sovjet-unionen (Holodomor) på samme tiden.

    https://www.pravdareport.com/world/105255-famine/

 • Når man snakker om starten på WW2 må man også ta med det som skjedde i Tsjekkoslovakia i 1938-1939. En sak for seg er annekteringen av Sudetenland, men Hitler okkuperte resten av Tsjekkoslovakia i mars 1939. Noen nordlige områder av Tsjekkoslovakia ble overdratt til Polen og noen sydlige områder av Tsjekkoslovakia ble overdratt til Ungarn. Deretter i september 1939 ble også Polen okkupert av Hitler og østlige deler av Polen ble overtatt av Sovjetunionen (og ble del av Ukraina). Polakker som på dette vis ble innlemmet i Sovjetunionen hadde helt andre erfaringer med Sovjetunionen enn feks polakker som bodde andre steder i Polen. Polens befolkning har rett og slett veldig ulike erfaringer med det som skjedde i WW2, dermed blir den polske befolkning splittet i synet på hva som foregikk i WW2 og på Sovjets rolle.

  Svar
 • «Kolonnen Lewandowski marsjerte med besto av rundt 1200 fanger. De som ble for svake underveis ble skutt etter ordre fra nazistene.»

  Litt rart at tyskerne brukte resurser på å følge fanger ut av «utryddingsleiren» på slutten av krigen?
  Kanskje er det riktigere, som noen har fortalt, at det var en frivillig mars under beskyttelse av tyskere, for de som ikke turde å være igjen i leiren når sovjeterne kom?
  https://forskning.no/historie-krig-og-fred/titusener-av-tyskere-tok-sitt-eget-liv-maidagene-for-75-ar-siden/1684863

  Svar
 • Hvis man først skal lyve, så gjør det slik at folk bruker følelser istedet for fornuft,og ikkebegynner å stille spørsmål om det konstruerte tullballet, ja. :
  / Den blir kalt dødsporten. Fordi så og si alle som reiste gjennom den ble drept. Og i det meste, i 1944, ble 430 000 jøder drept på åtte uker.
  Barn, gamle og syke ble overvåket og selektert ut av Mengele og sendt rett til gasskamrene.. Han valgte ut de som skulle drepes eller bli valgt ut til grusomme medisinske eksperimenter. /
  Som det blir sagt på slutten av filmen : «Det er nesten uråd å fatte « ;-)
  https://tv.nrk.no/program/KOID24007518

  *…ble mistenksom da en rekke av påstandene i historien ikke stemte overens med virkeligheten. *
  «Leiren ble etter hvert utvidet, og massedrapene antok industriell karakter, med opptil 9000 henrettelser om dagen på det meste sommeren 1944. « ( Med bilde av velfødde barn. ;-) )
  http://www.dagbladet.no/nyheter/91-aring-holdt-i-arevis-foredrag-om-tida-som-auschwitz-fange-alt-var-logn/60252010

  Svar
 • I et ganske oppsiktsvekkende intervju uttalte den tidligere polske presidenten, general Wojciech Jaruzelski, til den russiske avisen «Izvestija»:

  «Til i dag har jeg fortsatt ikke forstått at Polen etter krigens slutt omfattet 24 millioner polakker og allerede ved folketellingen i 1970 så var det plutselig 14 millioner flere polakker. Og da, som rammet av lynet, sluttet befolkningseksplosjonen og befolkningen stoppet på 38 millioner, som fortsatt gjelder i dag. Angivelig var det et ukjent afrodisiakum som førte til fødselen av millioner av nye polakker, fordi i dagligvarebutikkene var det bare eddik og millioner døde etter krigen ”.

  Hvis man tar statistikken for god fisk, så må jo den polske befolkningen ha knullet som gale fram til 1970, og knullingen stoppet fullstendig opp dette året. Men saken er jo selvfölgelig at det ble oppgitt alt for lavt folketall i Polen i 1946, bl a for å opprettholde myten om de seks millioner jöder som döde i holocaust.

  https://de.soc.politik.misc.narkive.com/AOB1Dpcf/general-jaruzelski-polens-einwohner-statistik-wurde-gefalscht

  Svar
  • ‘ Vi kan i alle fall bringe deg to gledelige nyheter som beviser at hele historien om de 6 millioner jøder som gikk opp i røyk i Europa er oppspinn. Og jødene burde glede seg og avblåse HoloCa$h-løgnene sine. ‘
   http://www.vigrid.net/hcfairytale.htm

   Svar
   • Med løgnen som våpen og saksen som middel
    http://vigrid.net/hcmedlognensomvaapen.htm

   • Bjørnar Bolsøy
    30 juli 2020 0:51

    «historien om de 6 millioner jøder som gikk opp i røyk i Europa er oppspinn»

    Helt uavhengig av dødsleirene er Nazistenes hat og brutale fremferd mot Jødene er en av de best dokumenterte hendelsene i moderne historie. Det startet lenge før den annen verdenskrig, for de som faktisk er interessert i historie.

   • Noe startet ihvertfall allerede i 1933, da verdensomspennende jødiske organisasjoner erklærte Tyskland krig.
    Men også tidligere:
    Den jødiske utenriksminister i Frankrike Itzig Aron Cremieux sendte i 1860 et opprop til verdens jøder, og det heter her bl.a.:
    «Unionen som vi vil grunnlegge, skal ikke være noen fransk, engelsk, irsk eller tysk, men en jødisk verdensunion. I ingen henseende vil en jøde bli en venn av en kristen eller en muslim, før øyeblikket kommer da den eneste rettens religion stråler over hele verden i jødetroens lys…. Vår nasjonalitet er våre fedres religion og ingen annen nasjonalitet kjenner vi…. Tiden er nær da Jerusalem vil bli et bedehus for alle nasjoner og folk Vår makt er ufattelig, hvis vi lærer å sette inn makten for vår sak … Dagen er ikke fjern da alle rikdommer og alle jordens skatter skal bli Israels barns eiendom.»

   • ”Ved å miste Tyskland, mistet jødene et territorium hvor de utøvde sin makt. Derfor var de bestemt på å gjenerobre det.” – Louis Marschalko, «The World Conquerors »
    “Det er ikke sant at jeg eller noen andre i Tyskland ønsket krig i 1939. Den var ønsket og fremprovosert utelukkende av internasjonale statsledere, enten av jødisk opphav eller i tjeneste for jødiske interesser. Ikke hadde jeg etter den fryktelige første verdenskrig ønsket en andre, verken mot Amerika eller England.” – Adolf Hitler, April 1945.
    http://www.vigrid.net/vkjudeawarsitater.htm

 • ‘Disse bildene er ytterligere bevis på tyskernes humane og siviliserte behandling av de internerte i Auschwitz. I tillegg kommer at de fikk god forpleining og var i sikkerhet for de jødealliertes teppebombing av Tyskland. Med andre ord hadde de det vesentlig bedre og tryggere enn tyskerne hadde det selv. Desto sykere blir HoloCa$h-løgnene jødene serverer oss etter krigen mot denne bakgrunnen. ‘
  http://www.vigrid.net/hcauschwjan45.htm

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   30 juli 2020 0:44

   «‘Disse bildene er ytterligere bevis på tyskernes humane og siviliserte behandling av de internerte i Auschwitz.»

   Ja det er jo veldig humant å internere barn i utgangspunktet. Her stikker Vigrid ,som vanlig, hodet dypt ned i sanden.

   Svar
 • ‘ «Samanlikna med ‘regjeringa til arbeidarane og bøndene’, var tyskarane rett og slett dilettantar når det kom til kunsten å plyndre landsbygda».
  – Mange kjelder som vart intervjua etter krigen, fortel også at dei materielt sett hadde det betre under den tyske okkupasjonen enn i åra etter at tyskarane var jaga på retrett… ‘
  https://forskning.no/andre-verdenskrig-historie-partner/mange-russarar-hapa-hitler-skulle-fri-dei-fra-stalin/1271474

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Militært:

USA ligger langt bak Russland/Kina.

Forrige innlegg

Lockdown:

Tjener ikke befolkningen, men kapitalgrupper.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.