POSTED IN Historie, Japan

Bare når det passer oss.

OL brukes politisk.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det som gjør denne saken spesiell er flere fohold. Russland opptrer i OL i Tokyo med deltagere som representerer den russiske olympiske komite, ikke Russland. Alle forstår at de representerer Russland. Dette er en form for hykleri som forteller hvordan det politiske brukes også innafor idretten for å fremme bestemte meninger: Russland doper. Men det gjør da vitterlig også USA, ikke minst innen fri-idrett hvor Russland er utestengt.

Olympiaden foregår i Japan og en av konkurransedagene var den 6. august da den første atombomben ble brukt mot sivile i Japan i 1945, altså for 76 år siden. Mer enn 100 000 ble drept av denne bomben. Dette er verdens største enkeltstående terrorhandling.

Festivities of Moscow Olympics' 40th anniversary to start 3 weeks ahead of  2020 Games - Society & Culture - TASS
Fra Moskva OL i 1980

Jeg vil påstå at hvis det var Sovjetunionen (Russland) som hadde utført denne handlingen ville saken blitt markert med fynd og klem. Men siden det er vår nære allierte USA som står for handlingen blir det ikke gjort.

Slik brukes også idrett og politikk fortsatt. En bruker det når det passer USA som da USA m/vestlige alliert (også Norge) boikottet de olympiske lekene i Moskva i 1980. Begrunnelsen var Russlands invasjon av Afghanistan (de var invitert av den sittende afghanske regjeringen). 

Når USA nå trekker seg ut av Afghanistan etter 20 års krig er boikottbegrunnelsen fra 1980 som å slå seg sjøl på munnen i dag. I motsetning til Sovjet var USA ikke invitert av den sittende afghanske regjeringen – tvert imot. De tvang seg på dem. (Invasjon)

Men nå har de tapt den krigen. Men atombombeslippet over Hiroshima skal ikke fremheves på dagen i Japan under OL. Idretten brukes/ikke brukes altså fortsatt for alt den er verdt.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

De som organiserer de olympiske lekene nekter å minnes ofrene for Hiroshimabombingen i 1945.

Den 6. august markeres den 76. årsdagen for da USA slapp en atombombe over Hiroshima. Samme dag som det foregår olympiske leker i Tokyo.

Av Dave DeCamp.

Fredag markeres den 76. årsdagen for at De Forente Stater slapp en atombombe på den japanske byen Hiroshima. Årsdagen faller sammen med de olympiske lekene i Tokyo. Men de som organiserer lekene nekter å minnes ofrene for massakren.

Borgermesteren i Hiroshima Kazumi Matsui sendte et brev til Den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) og ba dem avholde et øyeblikks stillhet 8.15 på fredag. Det var øyeblikket da bomben falt. Med forspørselen ble avslått.

I brevet sto det: «Vi ønsker at atletene og andre offisielle på en eller annen måte skal forstå realiteten av en atombombe.

Vil dere, vær så snill, be dem slutte seg til ånden ved Peace Memorial Ceremony som blir holdt i Hiroshima med en stille bønn i den olympiske byen, eller hvor de enn måtte befinne seg?»

Avslaget fra IOC kom etter at IOCs president Thomas Bach besøkte minnestedene i Hiroshima i juli.

«Vi ber dere bare sette av litt tid.» 

Hva i all verden var det Bach besøkte Hiroshima for? Vi føler oss forrådt», sa  Toshiyuki Mimaki, et 79 år gammelt medlem av Nihon Hidankyo, en organisasjon for overlevende fra Hiroshima og Nagasaki.

people walking on beach during daytime
Fra dagens Hiroshima

IOC forklarer avslaget på henvendelsen med å si at de bestemte seg for ikke å henvende seg til atletene eller andre offisielle om ikke å avholde et øyeblikks stillhet.

Avslutnings-seremonien som skal holdes 8- august vil ha med et innslag der man minnes ofrene for denne historiske tragedien. IOC sier at Hiroshima-bombingen kunne blitt husket i løpet av avslutnings-seremonien, men la til at innslaget ikke kunne være for ofrene etter en enkelt hendelse.

Det virkelige antall ofre etter USAs bombing av Hiroshima vil aldri bli kjent. Men anslagene setter tallet til omtrent 140 000. Da bomben ble sluppet hadde byen omtrent 255 000 innbyggere.

Nagasaki ble bombet noen få dager senere, den 9. august. Der regner man med at omtrent  70 000 mennesker ble drept.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: (Kjelde: Den amerikanske marinen)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nesten hele befolkningen vaksinert.

Smittetallet går i taket i Gibraltar og på Island.

Forrige innlegg

Klima:

Varmere vær? Da må vi tilpasse oss!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.