POSTED IN Endring av politikken, Russland, USA

Avtaler må følges opp av begge parter.

Siden USA ikke ratifiserer atomavtale trekker Russland sin ratifisering.

0
Print Friendly, PDF & Email

Meldingen under er en ny bekreftelse på hvor dårlig det står til med relasjonene mellom verdens desidert største atom-makter. Ingen kan være interessert i en slik utvikling. Det er slik at en ikke kan forvente mer av andre enn seg selv. Når USA ikke følger opp avtalen med ratifisering trekker sannsynligvis Russland sin ratifisering. Det er altså en speiling av USA politikk overfor Russland som Russland nå speiler tilbake.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland vi trekke seg fra Avtalen om forbud mot testing av atomvåpen.

Men USA har aldri ratifisert avtalen.

Av Dave DeCamp

Russland er i ferd med å kalle tilbake godkjennelsen av Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT), en avtale som forbyr alle tester og prøver med atomvåpen. Dette er en avtale som USA aldri har skrevet under på.

Overhuset i det russiske parlamentet, det føderale rådet i landet, godkjente et lovforslag på onsdag som tilbakekaller denne godkjennelsen. Underhuset, statsdumaen, godkjente lovforslaget forrige uke.

Nå ligger forslaget på Putins skrivebord,  klar til undertegnelse.Russland skrev under på CTBT i 2000. Putin har sagt at det å trekke denne godkjennelsen tilbake «speiler» USAs politikk. Både Russland og USA er fortsatt med  i Partial Nuclear Test Ban Treaty fra 1963 som forbyr alle tester med atomvåpen, bortsett fra de som blir gjennomført under bakkenivå.

På onsdag gjennomførte Russland simulering av et atomangrep. Men det er uklart så langt om Russland planlegger å gjenoppta virkelige tester med atomvåpen. I forrige uke gjennomførte USA en test-eksplosjon med atomvåpen  i Nevada. 

Ifølge Bloomberg ble det brukt kjemiske stoffer og radioisotoper for å «godkjenne nye nye eksplosjons-modeller» som kan hjelpe energidepartementet til å oppdage atomsprengninger i andre land.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rybakov sier at Moskva oppfatter disse testene som et politisk budskap, siden de kom kort tid etter at Russland kunngjorde sin intensjon om å trekke seg fra ratifikasjonen av CTBT.

«Ja, det er definitivt et politisk budskap. Nå må vi være årvåkne. Som vår president sier, dersom De Forente Stater ser ut til å gjennomføre fullskala atomtester, blir vi nødt til å komme med tilsvarende svar på det området også», sier Rybakov.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Gaza:

Vil Israel bruke giftgass eller vann for å få Hamaskrigerne ut av tunnelene sine?

Forrige innlegg

Kortnyheiter frå heile verda:

FN debatterer, WHO fordømmer og EU øver – pluss meir til.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.