POSTED IN Afghanistan

Av denne grunnen aleine er vi dem takk skyldig:

Taliban gjør slutt på opiumproduksjonen i landet.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Taliban (de som nå styrer i Afghanistan) er av våre politikere og medier definert som terrorister og ekstremister. USA er definert som det motsatte: Frihetens og demokratiets høyborg. Meldingen under forteller noe helt annet. At det var rett det bl.a. vi tidligere har rapportert om da USA okkuperte landet: landets opium-produksjon hadde stor fremgang under USAs okkupasjonen fordi det var viktige politiske og militære krefter i USA som tjente på dette.

Taliban er en islamsk fundamentalistisk bevegelse i Afghanistan, som styrte landet fra 1996 til 2001, og igjen tok kontroll over Afghanistan i 2021. (Fra Store norske Leksikon)

Nå gjennomfører Taliban på under et år det USA ikke klarte på 20 år. Vi tror ikke at det var USAs evner det skortet på. Under Vietnamkrigen oversprøytet de jungelen (avskoget) med kjemikalier for å fjerne skjulestedene til den vietnamesiske frigjøringsbevegelsen. Det forteller at de både har evner og midler til slikt.

Men noen i USAs ledelse var ikke interessert i dette. Derfor skjedde det lite med opiumsproduksjonen da de kontrollerte landet – til skade for USAs egen ungdom og mye annen ungdom over hele verden.

Vi er alle Taliban takk skyldig for dette, ikke minst mange foreldre i USA, men også f.eks. i Norge. I stedet og som takk stjal USAs ledelse 75 milliarder kroner fra statskassen i dette fattige landet etter at de trakk seg ut.

Jeg er personlig ikke tilhenger av Talibanstyret, men jeg kan skille mellom skit og kanel. Taliban gjorde slutt på USA-okkupasjonen av landet og heroinen derfra. Av begge disse to viktige grunnene er vi dem takk skyldig.

Knut Lindtner
Redaktør

Taliban vinner over opium-handelen.

Afghanistans valmueforsyninger til det globale markedet har falt med 95 % etter fjorårets forbud mot valmuedyrking.

Produksjonen av opiumvalmuer i Afghanistan , en gang verdens viktigste og største forsyning, har rast ned etter at Taliban i fjor forbød  slik dyrkning. Dette viser en rapport fra FNs kontor for narkotika og forbrytelser (UNODC).

Ifølge denne rapporten har dyrkingen av denne valmuen sunket fra 233 000 hektar i 2022 til kun 10 800 hektar i 2023. Afghanistans globale forsyninger av disse har sunket med 95 % til kun 330 tonn.

Opiumåkre kan være ganske store

Mange bønder har gått over til å dyrke hvete i stedet. Talibans øverste leder, Mullah Hibatullah Akhundzada, forbød dyrking av opiumsvalmuer i april 2022, og innenriksdepartementet sa de ville ødelegge alt av de resterende avlingene.

Ifølge mediarapporter greide man ikke å få til en slik reduksjonen i løpet av  Washingtons 50-årige kamp mot narkotika, heller ikke i de 20 årene USA var til stede i Afghanistan. Historisk har landet stått for mer enn 80 % av den globale opiumsproduksjonen, og 95 % av Europas opiumsforsyninger. 

Så rapporterte UNODC i desember at det nå er Myanmar som har blitt verdens nye senter for opiumsproduksjon  og forsyninger. Der har man sett en betydelig økning i valmuedyrking.

FNs vakthund sier at de økonomiske, sikkerhetsmessige og splittelser i regjeringen i Myanmar etter overtakelsen i februar 2021,» overtalte  bøndene i utkantområdene til å gå over til dyrking av opiumsvalmuer som levebrød».

Det er ventet at dyrking av opiumsvalmuer i nærmeste framtid vil intensiveres i sørøst-asiatiske land. Dette har UNODC spådd.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

https://www.rt.com/business/588987-taliban-opium-production-ban/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  22 desember 2023 8:27

  Afghanistan alene sto for 70 % av markedsandelen av opium i 2000 ifølge FNs narkotikakontroll-program. Men januar 2001 skjedde det noe. Taliban forbød all opium-produksjon, og arealer der det ble dyrket opium ble redusert med hele 91 %. Produksjonen gikk ned fra 3.279 tonn til bare 185 tonn.

  Noe av det første de amerikanske styrkene og CIA gjorde i november 2001, var å sette fri kjente opiumhøvdinger som, sa de, ville støtte USA sine styrker. De begynte straks å utplante enorme områder. Allerede ved innhøstingen i juni 2002 var Afghanistan blitt verdens største leverandør av heroin, siden ble det bare mer og mer inntil USA trakk seg ut og Taliban igjen forbød dyrking av narkotika.

  Michael C. Ruppert (ex. CIA) hevder i sin bok «Crossing the Rubicon» hevder i sin bok at CIA sto bak transport av narkotika til USA i militære fly (det er til og med mulig at noen av dem mellomlandet i Norge selvfølgelig uten å bli undersøkt). Vi snakker om big business for CIA og ex CIA folk.

  Nå er det altså andre gangen Taliban tar grep her, og det må det være tillatt å berømme.

  Svar
 • Mener å ha lest ett eller annet sted for ikke så mange år siden fra en som har sett nærmere på tallene her, og at det skal være en stor forskjell på hva som er produsert og hva som er antatt forbruk. Konklusjonen til vedkommende er at det finnes en stor «cache» med heroin lagret og det er vel ikke værre en å si det som det er, av NATO.

  Mange kritiserer dette med alle våpnene som ble overlevert til Taliban av NATO som en feil. Jeg tror derimot det var kompromisset mellom et sliten NATO som ville fokusere på Ukraina og den planlagte krigen der og at kompromisset mellom NATO og det militær industrielle komplekset, var at Afganistan kunne avsluttes om man etterlot enorme mengder våpen som direkte for MIC betyr en enorm orde som kompenasjon,

  Tilbake til NATO heroinet som antas å være lagret i enorm skala, naturlig vis øker krafig i verdi når Taliban forutsigbart nok avslutter produksjonen. For å understreke hvor naturlig sammenheng det er mellom NATO og heroin, foruten selve intervensjonene i Afgaistan, nevner jeg at Lativa ble etter som jeg forstår det ikke bare NATO medlem i 2014, men hovedstaden Riga ble også straks overdose hvoedstad nr en for heroin, en tittel den stjal fra Oslo.

  For å se dette litt i dybden og historisk perspektiv er det greit å starte med å se på England vs Kina og opiumskrigen. Dette med narko som verktøy er overhode ikke nytt.

  En mere oppdatert innsikt får man ved å søke på dokumentaren «Amercian Drug War – The Last White Hope» Den setter halen på grisen.

  Svar
  • B.S.:
   «For å se dette litt i dybden og historisk perspektiv er det greit å starte med å se på England vs Kina og opiumskrigen.»:

   ‘ I nesten ett århundre, i 1729, 1799, 1814, og 1831, forsøkte kinesiske myndigheter å begrense og forby opium grunnet de helseskadelige virkninger av dette avhengighetsskapende rusmidlet. Men for Storbritannia var handelen svært innbringende. Mens Kina eksporterte store mengder porselen, silke, krydder og te til Storbritannia, eksporterte Storbritannia opium til Kina og smuglet det inn i landet.
   Opium var i medisinsk bruk i Kina som i mange andre land, og i 1773 opprettet den britiske guvernør i India et monopol på opium i Bengalen med tanke på dyrkning og salg til Kina. Kineserne hadde forbudt opiumsrøyking, men britene skapte like fullt et marked ved å dele ut gratis piper og tilby nye brukere stoffet til svært lav pris.

   De britiske koloniene i Nord-Amerika var blitt uavhengige i 1783, og alt året etter ankom det første amerikanske handelsskip til Kina. På starten av 1800-tallet var også USA særdeles aktiv i opiumshandelen,.. Amerikanerne hentet sitt opium fra Tyrkia, mens britene opprettholdt sitt monopol på indisk opium. Inntjeningen fra opiumshandelen kom amerikanske universiteter til gode og bidro til formuene som Roosevelt-familien opparbeidet seg,..’
   no.wikipedia.org/wiki/Opiumkrigene#Litteratur

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Også i FN skjer det nå en dramtisk endring

USA mistet nettopp flertallet.

Forrige innlegg

Statistiske data fra mange land.

Dramatisk økning i dødstall etter vaksineringen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.