POSTED IN Norge

Asylpolitikken

Asyl til Assange og Snowden — nå!

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

To verdenskjente personer blir jakta på av vestmaktene, for å sette dem i fengsel i årevis: Julian Assange og Edward Snowden. De er politisk forfulgte. I Storbritannia står Assange anklaga og foran en utlevering til USA med mange pinefulle år i amerikanske fengsler foran seg. Det samme gjør Snowden, hvis han forlater sitt tidsbegrensa opphold i Russland. At ulike norske regjeringer, av de mest ydmyke overfor EU og USA i hele verden, tier om deres skjebne, er forståelig. Men hvor er alle de organisasjonene og partiene som har som en av sine hovedoppgaver å kreve økt innvandring til Norge, med begrunnelse asyl for behov for beskyttelse mot politisk og fysisk forfølgelse? Er det noen som trenger asyl mer enn Assange og Snowden? Hvorfor er ikke NOAS den fremste og mest taleføre blant den store og mektige innvandringslobbyen for å kreve at Norge tilbyr asyl til dem?

Innlegget er hentet fra politikus.no

Assange og Snowden: Viktige bidrag til forståelsen av krigsforberedelser og overvåking

Julian Assange
Assange i 2014. Foto: David G. Silvers.

Assange har gjennom sin organisasjon Wikileaks offentliggjort hemmeligstempla dokumenter fra krigen i Afghanistan der det  beskrive[es] drap av egne soldater og angrep på sivile. Wikileaks er som et varslersted: «WikiLeaks ble verdenskjent i 2010 da det publiserte graderte dokumenter og videoer fra det amerikanske militæret, lekket av Chelsea Manning.» The Guardian, The New York Times og Der Spegel brukte informasjonene. Assange omtalte sjøl avsløringen av disse som på linje med avsløringen av The Pentagon Papers på 1970-tallet.

Assange baserer seg på en filosofi det mye dreier seg om kampen mellom individet og staten. Etter å ha lest Kafka, Koestler og Solzjenitsyn konkluderte han «med at lekkasjer av hemmelig informasjon var et viktig verktøy i informasjonskrigen, og at mot er den viktigste dyden.» Mot smitter, mener han.

Snowden: Avslørte overvåkingssamfunnet, fått avslag på asyl i Norge

edward-snowden-1293789
Edward Snowden.  Vektor-bilde fra Pixabay.

Som systemadministrator i USAs nasjonale sikkerhetsbyrå NSA forstod han den omfattende overvåkinga av amerikanske og utenlandske borgere. Han ble «opprørt over hvor lett det var for ham, som informasjonsanalytiker, å overvåke amerikanske borgere som ikke var mistenkt for å ha gjort noe galt (Wired, august 2014).» Denne omfattende overvåkinga mente han var i strid med amerikansk lov, og at det var helt nødvendig at offentligheten fikk vite om dette. Store norske leksikon skriver:

Fredag 7. juni 2013 ble avsløringen kjent internasjonalt da avisene Washington Post og The Guardian skrev om PRISM-programmet, og meldte at amerikanske sikkerhetsmyndigheter hadde direkte adgang til data fra ni store nettgiganter, Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple. 9. juni identifiserte The Guardian Edward Snowden som varsleren bak lekkasjene. Snowden hadde selv bedt avisa offentliggjøre hans identitet.

Utenriksminister John Kerry sa at «Snowden er en feig forræder som har forrådt sitt land». Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) forsvarer derimot Snowden (ACLU, 12. februar 2014).
Snowden har faktisk søkt asyl i Norge, men denne gang avslo Utlandingsdirektoratet en asylsøknad.

Viktige for grunnlaget for nødvendig samfunnsdebatt
Både Snowdens og Assanges avsløringer har vært helt nødvendige for en reell internasjonale diskusjon om krigsforbrytelser og den massive overvåkinga av absolutt alle mennesker. Informasjoner som også medier anerkjent av de mektigste har brakt videre.

Snowden med norske ytringsfrihetspriser — regjeringa ville ikke hindre at han blei sendt til fengsel i USA
Snowden er tildelt Right Livelihood Award (en slags alternativ Nobelpris) i 2014, Bjørnsonprisen i 2015 og Ossietzkyprisen i 2016. Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund reiste sak for at Snowden med garantier skulle kunne komme å motta prisen uten å bli sendt til USA. Forgjeves.

Ikke fengsel i USA — men asyl i Norge!
Norge framstiller seg å være humanismens fremste forsvarer i verden, og har skaffet seg en plass i FNs sikkerhetsråd med denne begrunnelsen. Da må regjeringa og alle de humanistiske organisasjonene kunne skaffe seg mot til å praktisere asylinstituttets grunnleggende formål: å sikre frihet fra politisk forfølgelse for viktige politiske opposisjonelle.
30. september fatta Utlendingsnemda enstemmig vedtak om å gi politisk asyl til en polakk som var etterlyst av polske myndigheter for straffbare handlinger.
Da må det samme gjelde for Assange og Snowden også. De trenger det pustehullet som Norge kan gi sånn at de også med norsk pass kan reise fritt rundt i verden.
Leo Trotsky fikk ikke asyl i Norge i 1936 fordi regjeringa ga etter for Sovjets press. Skal en annen stormakt nå styre norsk asylpolitikk, USA?

Krev asyl til Assange og Snowden, er ikke det en selvfølge NOAS, Advokatforeninga, Antirasistisk senter og alle partier, særlig de mest høyrøsta innvandringspartiene? Er ikke asyl til politisk forfulgte som Assange og Snowden akkurat det asylordninga er beregna for?

Når starter dere underskriftsaksjonen?

Ove Bengt Berg

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Støtter fullt ut at de må få asyl i Norge. Men dessverre er norsk utenrikspolitikk underlagt en bølle-stat som ikke tillater at norske politikere gir asyl til noen som har varslet om USA sin kriminelle fremferd verden over. Presset fra norske medier er så svakt at det nærmest er fraværende. Det hele er ganske patetisk.

  Svar
 • «Som systemadministrator i USAs nasjonale sikkerhetsbyrå NSA forstod han den omfattende overvåkinga av amerikanske og utenlandske borgere.»

  Men om det hadde vært Kina eller Russland…….. ;-)

  Dobbeltmoral og hykleri er visst våre politikeres fremste kjennetegn.
  Trist. Og farlig.

  Svar
 • « …om PRISM-programmet, og meldte at amerikanske sikkerhetsmyndigheter hadde direkte adgang til data fra ni store nettgiganter, Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple. «

  USA ble altså tatt med buksene nede for noen år siden, – for å avlytte hele verdens kommunikasjon, inkl. politikere.

  ‘ Et selskap med angivelige koblinger til kinesiske myndigheter har samlet informasjon om flere millioner mennesker verden over. ….– Hvis man ser til Russland ser man jo at de er opptatt av å undergrave demokratier, og det er en kjent sak at Russland benytter seg av kriminelle nettverk i andre land nettopp for å undergrave og destabilisere.’
  https://nrkbeta.no/2020/09/15/over-700-nordmenn-kartlagt-av-kinesisk-selskap/

  ‘ …. er det vår vurdering at Russland står bak denne aktiviteten, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide. …..
  – Det er viktig for oss å holde Russland ansvarlig. ‘ ;-)
  https://www.nrk.no/norge/ud_-russland-sto-bak-dataangrepet-mot-stortinget-1.15199297

  Svar
 • Det er jo derfor USA ikke vil at Kina skal bygge 5G-nettet: Da kan ikke USA logge seg på og avlytte hva det skal være lengre.

  Svar
 • Det er viktig at Norge er tydelig når vi opplever at det gjøres feil fra andre land, sier Solberg til NRK.
  https://www.nrk.no/norge/erna-solberg_-_-viktig-at-norge-er-tydelig-1.15199866

  Så sies det antagelig også i fra, tydelig, når USA avlytter?
  Og norske politikere tar antagelig tydelig selvkritikk når Norge, på løgnaktig grunnlag, bomber andre land som ikke har angrepet noen, og er med på økonomisk krig mot land som våre «allierte» har vært med å starte krig mot.

  Ellers blir vel dette hykleri og dobbeltmoral, Solberg.
  Eller er det derfor Assange og Snowden ikke får asyl i Norge; papirene viser at politikere i Norge ikke har rent mel i posen? ( Som nylig avslørte Rød Larsen i forhold til Epstein?)
  Da er det både trist og farlig.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

WHO bekrefter (ved et uhell)

Covid er ikke mer farlig enn influensa.

Forrige innlegg

Internt notat:

FHI fraråder påbud om munnbind.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.