POSTED IN Krig-fred, Palestina

Associated Press:

Hamas legger ned våpnene – hvis Palestina blir en uavhengig stat.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Markus Andersson.

I et intervju med nyhetsbyrået AP uttaler en av Hamas’ toppledere, Khalil al-Hayya, som er Hamas’ «forhandler», at den islamistiske palestinske bevegelsen er beredt til å legge ned sin væpnede gren – dersom Palestina blir en uavhengig og suveren stat.

Han uttaler videre at Hamas ønsker å slutte seg til Palestine Liberation Organization (PLO), som ledes av rivalen Fatah, som hovedsakelig består av sosialistiske og nasjonalistiske partier og grupper, og sammen med dem danne en samlet regjering for Gaza og Vestbredden.

Men å legge ned den militante motstanden krever «en fullstendig suveren palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, og retur av palestinske flyktninger i samsvar med de internasjonale resolusjonene» fra 1967, da Israel okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

– Alle erfaringene til folk som kjempet mot okkupanter, da de ble selvstendige og fikk sine rettigheter og sin stat, hva har de gjort? De har blitt til politiske partier og deres forsvarsstyrker har blitt til den nasjonale hæren, fortsatte han.

Hamas sitt offisielle dokument slår fast at de «avviser alle alternativer enn en fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet» – det vil si området fra Jordanelven til Middelhavet, som også inkluderer Israel. Men nylig, i flere uttalelser, har de imidlertid endret standpunkt, og ser ut til å være stadig mer åpne for en tostatsløsning.

Netanyahu vil si nei.
Til tross for den omfattende ødeleggelsen av Gaza og titusenvis av ofre, hevder al-Hayya at Israel ikke har klart å beseire «mer enn 20 prosent av Hamas ressurser, enten menneskelige eller miltære» – en uttalelse som er bestridt av mange observatører.

– Hvis de ikke kan gjøre ende på Hamas, hva er løsningen? Løsningen er å oppnå konsensus. La oss si som om de ødelegger Hamas; blir det palestinske folket borte da? spør han seg selv.

At Benjamin Netanyahus Likud, og hans samarbeidspartnere i partiene Jewish Power og Religious Zionist Party ville være interessert i en tostatsløsning av denne typen, vurderes imidlertid som ekstremt usannsynlig. Netanyahu har sverget å ødelegge Hamas, og en rekke israelske makthavere har også åpnet for å flytte det palestinske folket til Egypt eller andre land.

En annen kompliserende faktor antas å være det kompliserte forholdet mellom Hamas og Fatah, hvor sistnevnte ble kastet ut av Gaza i 2007, året etter at Hamas vant valget året før. Hundrevis av mennesker ble også drept i de interne kampene, der en rekke angrep og attentatforsøk ble rettet mot seniorrepresentanter fra begge grupper.

I dag har observatører en tendens til forenklet å si at Hamas kontrollerer Gazastripen – mens Fatah har kontroll over Vestbredden.

Fra Nya Dagbladet, publisert 25 april 2024.
Oversatt fra svensk. Linker og videointervju i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Hamas lägger ner vapnen – om Palestina blir självständigt.

Forsidebilde: Wikimedia Commons Fra Hamas sitt 25 års- jubileum i 2012

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • En uavhengig palestinsk stat er forsøkt tidligere. Uten Israelsk militære til stede ble det et helvete. Israel måtte da
  gå til krig for å opprette fredelige forhold.

  Ingen grunn til å forsøke dette på nytt.

  Svar
 • Northern Light.
  27 mai 2024 15:08

  Israel massakrer barn, noe den vestlige pressen sier er fint.

  Av Caitlin Johnstone.
  Israel har ikke bare fullstendig ignorert ordrene fra Den internasjonale domstolen om å stanse angrepet på Rafah slik vi forventet at de skulle gjøre, men har faktisk trappet opp sin hensynsløse krigføring etter domstolens ordre. Det skal ha vært mer enn 60 israelske luftangrep mot den sørligste byen i Gaza-stripen i løpet av de 48 timene etter dommen, sammen med en grufull massakre på en leir full av fordrevne sivile.

  ABC rapporterer: Israelske luftangrep har drept minst 35 palestinere og såret dusinvis i et område for de fordrevne i byen Rafah på den sørlige Gazastripen, sa palestinske tjenestemenn fra helsedepartementet. De sa at kvinner og barn utgjorde de fleste av de døde og dusinvis av sårede.

  Angrepet fant sted i Tel Al-Sultan-området i vestlige Rafah søndag, lokal tid, hvor tusenvis av mennesker søkte tilflukt, etter at mange flyktet fra de østlige områdene av byen der israelske styrker startet en bakkeoffensiv for over to uker siden.

  Videoopptakene som kommer ut om denne massakren er ekstremt sterke, og vil forbli med deg resten av livet hvis du velger å se dem. Den viser forkullede og parterte kropper, og små barn med hodet borte og barn med hodet delvis borte. På sosiale medier har jeg sett mange mennesker har oppdaget at løgnene om at Hamas halshugger babyer 7 oktober, som har blitt brukt av Israel for å rettferdiggjøre grusomheter der virkelige babyer blir halshugget.

  Electronic Intifadas Ali Abunimah sier at dette var i en leir som Israel for bare noen dager siden hadde fortalt sivile var en trygg sone de burde flytte til. Mediekontoret i Gaza rapporterer at angrepet fant sted ved siden av en UNRWA-logistikkbase med mat og nødhjelp, som er et omtrent så klart svar på FN-domstolens ordre om å stanse folkemordet i Rafah som det kan få blitt. Som Maya Angelou sa, når noen viser deg hvem de er, tro dem.

  Dette skjedde tilfeldigvis akkurat samtidig som en artikkel The Atlantic publiserte for noen dager siden gikk viralt, som påsto at det er lovlig tillatt å drepe barn under visse omstendigheter.

  The Atlantic’s Graeme Wood skriver at det å tillate journalister inn i Gaza ville være en «risiko» for Israel fordi «krig er brutalt», og bruker uttrykket «lovlig drept barn», for å argumentere for at journalistiske videoopptak av døde barn som Israel drepte «lovlig», ville være skadelig for Israelske PR-interesser.

  «Å motbevise Hamas sine påstander ved å la journalister se krigen på nært hold vil være en kalkulert risiko», skriver Wood. «Selv når den føres lovlig, er krig brutalt. Det er mulig å drepe barn på lovlig vis, hvis man for eksempel blir angrepet av en fiende som gjemmer seg bak barn. Men synet av et lovlig drept barn er ikke mindre urovekkende enn synet av et som er myrdet».

  Tenk på hva slags verdensbilde de må ha som kan publisere noe slikt. Dette kom seg gjennom hele redigeringsprosessen i en vanlig liberal nettavis i hovedstrømspressen.

  Alle som har fulgt folkemordet i Gaza på sosiale medier i dag, vil se denne setningen «lovlig drept barn», sammen med videoer av barn som ble revet i stykker av israelske militære eksplosiver i en sivil leir  med fordrevne—gir en sammenheng som, hvis du har et bankende hjerte i brystet og et fungerende empatisenter i hjernen din, vil utløse en helt spesiell type raseri inni deg.

  Dette sier bare så mye om hva vi har å gjøre med her, når du tar et skritt tilbake og virkelig ser hva som skjer. Det sier mye om Israel. Det sier mye om den vestlige sivilisasjonen. Det sier mye om den vestlige pressen generelt, og liberale krigspropaganda-nettaviser som The Atlantic spesielt. Det sier så mye om hva slags politisk verdensbilde hovedstrømpressen og media har, som kan tillate noe slikt. Og det sier at vi lever i en sivilisasjon som har blitt fullstendig, fullstendig sinnssyk.

  Fra Global Research, publisert 27 mai 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker og X-meldinger med sterke videoer i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Israel Massacres Children, Which the Western Press Says Is Fine.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De vil fortsatt prøve seg på globalt helsediktatur.

Det ble ingen global pandemitraktat denne gang.

Forrige innlegg

Hvordan kan de ha vaksiner mot en sykdom før den bryter ut?

Er fugleinfluensaen menneskeskapt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.