POSTED IN Virkelighetsforståelse

«Argument Agder» gjør jobben for Faktisk.no:

Sjekker Nicolai Tangens påstander.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne artikkelen er først publisert i Argument Agder.

Nettstedet Faktisk.no har ikke vurdert sannhetsgehalten i Nicolai Tangens uttalelser. Til det er han nok for mektig. Så Argument Agder vil gjøre jobben for dem.

Vi vurdere under noen av Tangens påstander  som «Faktisk helt sann», «Faktisk delvis sann», «Faktisk ikke sikker», «Faktisk delvis feil» eller «Faktisk helt feil». Nærmere definisjon av disse kategoriene står på Faktisk metode.

Vi skal ta for oss fire påstander fra Tangen:

Påstand 1:  Tangen sier prosessen omkring ansettelsen har vært helt åpen

– Jeg mener det har vært en ekstremt ryddig ansettelsesprosess. Åpenhet er ekstremt viktig så i denne prosessen har jeg vært hundre prosent åpen og tranparant med Norges Bank, sier Tangen.

Representantskapet i Norges Bank har stilt 26 spørsmål omkring ansettelsen av Tangen. Det er nå ingen tvil om at ansettelsesprosessen har vært svært uryddig.

Når en ikke vi ha innsikt sørger en for uklarhet.

_____________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Øyvind Andresens blogg
_____________________________________________________________

Arguments konklusjon: Det er likevel Norges Bank som må bære ansvaret og svare for dette, men Tangens ytring er likevel Faktisk helt feil.

Påstand 2: Tangen sier han vil bryter helt med AKO Capital

Dagens Næringsliv skriver 25/4:

«Tangen vil etter å ha overdratt eiendeler og gått ut av diverse verv sitte med 200 millioner pund i kontanter og 360 millioner pund i Ako-fond, til sammen cirka fem milliarder kroner. Dette er fond der det ikke belastes honorar, de er «fee free». Tangen vil i utgangspunktet beholde disse fondsandelene, som gir ham gratis fondsforvaltning til en verdi av 50–100 millioner kroner årlig dersom vi antar et normalt honorar i snitt på to prosent.

Spørsmålet er om dette er innenfor det etiske regelverket for Oljefondets ansatte, der det ikke er lov å motta gaver også i form av rabatter. Verdien av denne rabatten er mange ganger verdien av den gratisturen Yngve Slyngstad fikk ved å fly hjem til Norge på Tangens chartrede fly.Dette er også noe Tangen og Norges Bank skal finne ut av nå. Norges Bank var ikke klar over den gratisforvaltningen før DN stilte spørsmål om dette.»

Arguments konklusjon: Det er igjen Norges Bank som må bære ansvaret og svare for dette, men Tangens ytring om at han trekker seg helt ut av AKO, er likevel Faktisk helt feil.

Påstand 3: Tangen sier: «Det er knapt noen som er mer langsiktig investor enn meg» 

«Det at Joly kaller meg for en gambler er nesten morsomt, fordi det finnes nok knapt en mer langsiktig investor enn det jeg er», sier Tangen til TV 2. – Vi eier selskaper i snitt minst seks år.

Tangen kommer ikke fra at hedgefond også lever av å spekulerer i aksjer på fallende kurs, såkalt shorting, som bare forsterker krisene. (Mange land har valgt å forby shorting nå under koronakrisa.) Tangen framstiller det slik at han driver med langsiktig investeringer, men på hjemmesida til «Institusjonal Investors» går det fram at AKO også driver med «long – short equity funds», altså også kortsiktig investeringer, det vil si shorting av aksjer.

Men ser vi på hvilke AKO – Capital investerer mest i er det ifølge Holding.Channel.com selskaper som kjemigiganten Linde, bilprodusenten Ferrari, det spanske legemiddelfirma Grifols, det brasilianske bryggeriet Ambev, det amerikanske sportsutstyrprodusenten Nike og det sveitsiske medisinske firma Alcon. På WhaleWiasoms oversikt viser at det er en tendens til at AKO Capital  satser nå mest på helse-  og teknologibedrifter. Investorene søker dit det er mest profitt, det er knapt noen nyhet, men bildet er at AKO satser mer på long enn short.

Arguments konklusjon: Tangens ytring er delvis helt sann.

Påstand 4: Tangen sier han bruker skatteparadis for å unngå dobbelt og trippelbeskatning

For å vurdere dette, henviser vi til intervju med Norges-leder av Tax Justice Network Sigrid Klæboe Jacobsen, i Klassekampen 28. april:

«Jacobsen sikter særlig til argumentene om at selskaper må etablere seg i skatteparadiser for å hindre dobbeltbeskatning. Ifølge Jacobsen er ikke hovedproblemet at selskapene skatter for mye, men at hemmeligholdet i skatteparadiser brukes til å hindre all beskatning.»

Videre  sier hun om at Tangen også har etablert seg i såkalt trust i skatteparadiset Jersey:

«– Han har selv sagt at han opprettet trusten på Jersey av skattehensyn. Det er langt på vei en innrømmelse av at han har drevet aggressiv skatteplanlegging, og det er nettopp det truster ofte brukes til, sier Jacobsen, og utdyper:

– Når det gjelder truster, skal i teorien eieren avskjære seg helt fra eierskapet, men i praksis opprettholder vedkommende ofte styringen. Dette mer enn antyder Tangen når han sier om sin egen trust at «jeg vil generelt forvente at forvalterne tar hensyn til mine ønsker, men de er ikke bundet av dette».

Det er fint på Cayman Islands

Dessuten: Financial Secrecy Index er verdens mest omfattende måling av finansielt hemmelighold og omfatter 133 land. I år har Cayman Islands inntatt den lite ærefulle førsteplassen blant verdens verste og største skatteparadis.   På det amerikanske finanstilsynets oversikt pr. i dag står Nicolai Tangen og Henrik Syse oppført som styremedlemmer (director) for seks fond tilknytta Tangens hedgefond AKO Capital. Dette kan du selv se her.

Arguments konklusjon: Tangens ytring er Faktisk helt feil.

Altså vise alle faktasjekkene at Tangens ytringer er helt feil i tre tilfeller og delvis sann i et tilfelle.

Påfallende er det at sjefen for Norges Banks sjef Øystein Olsen gjentar alle disse påstandene til Nicolai Tangen som om de var Faktisk helt sanne.

Bilder m/kommentarer: Knut Lindtner

Forsidebilde: Evgeni Tcherkasski@evgenit

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Tor Larsen
  3 mai 2020 14:49

  Der er et ordtak om å sette en tyv til å fange en tyv, men det er ikke nødvendigvis en god idé når tyven kommer til å holde hele bukta og begge endene i sine bevist tyvaktige fingrer.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  3 mai 2020 17:16

  Faktisk.no er påfallende selektiv når det gjelder hvilke saker de IKKE ønsker å ta i med ildtang engang. Nå har faktisk.no blitt en parodi på seg selv.

  Svar
 • En relativt greit forstålig artikkel om skall-selskaper og flytting av overskudd for å slippe skatt.:
  https://www.borsen.no/nyheter/derfor-sendes-pengene-hit/72396407

  Svar
 • » Jacobsen sikter særlig til argumentene om at selskaper må etablere seg i skatteparadiser for å hindre dobbeltbeskatning»

  Nasjonens innbyggere har jo dobbelbeskatning i dag. Man skatter av inntekt, – og skatter av pengene man har spart av denne inntekten. ( Eventuelt bolig man har kjøpt for denne oppsparingen, i tillegg.)

  Hvorfor får ikke vanlige innbyggere (i Norge) en slik mulighet til å unngå beskatning, men uten å flykte pengene til et skatteparadis, og uten å ha egen skatteadvokat?
  Det er jo lovlig, er det ikke? Hvem lager lovene, og for hvem?

  Svar
 • ­­R­­e­­g­i­­­s­­t­r­e­r d­­e­­g o­­g k­l­a­s­­­s­i­f­i­s­­e­r m­­i­­­n u­­­n­­g­e s­­­e­­­x­­y f­­­i­­­t­­t­e ­­-­­­ http://photo0874133.e17.club

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Har du konspirasjonsteorier?

Pass deg! Tankepolitiet kommer!

Forrige innlegg

Over Middelhavet:

Den moderne deportasjonen av afrikanske slaver. (del 2)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.