POSTED IN Helse, Mat/Landbruk

Opprop fra nesten tusen forskere:

Animalsk kjøtt er avgjørende for helsen, og må være en del av kostholdet

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Isabel Keane

Hundrevis av forskere har gått sammen for å advare mot et rent plantebasert kosthold, og hevder at kjøtt er avgjørende for et godt og balansert kosthold – og advarer mot å gjøre kjøttetere til skurker.

Eksperter bak ni nye forskningsartikler publisert i Animal Frontiers er blant nesten 1000 forskere som har underskrevet en erklæring (The Dublin Declaration), som ønsker å bevise verdien av rødt kjøtt midt i en global økning i vegetarisme og veganisme.

«Kjøtt gir en rekke essensielle næringsstoffer og andre helsefremmende forbindelser, hvorav mange mangler i kostholdet blant de med høyere inntekt,» heter det i erklæringen. «Folk med store ressurser kan være i stand til å få nok næringsstoffer mens de sterkt begrenser inntak av kjøtt, meieriprodukter og egg. Dette anbefales ikke for befolkningen generelt».

Forskerne hevder at kjøttproduksjon fra buskap er «for verdifull for samfunnet til å bli offer for forenkling, reduksjon eller fanatisme». «Kjøttproduksjonen i landbruket må fortsette og ha bred aksept i samfunnet,» heter det i erklæringen. Forskere bak rapportene avkrefter påstander om at inntak av rødt kjøtt er usunt og har negative miljøpåvirkninger.

Gruppen av forskere hevdet i sine nye artikler at kjøtt fra buskap er «for dyrebart» til å ikke kunne konsumeres. Gruppen fant at studien som antyder at «et kosthold med høyt rødt kjøtt var ansvarlig for 896.000 dødsfall over hele verden», er feil og burde trekkes tilbake. Studien, «the major Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factor Study», har bidratt til å vende publikum bort fra å spise rødt kjøtt til fordel for plantebaserte dietter.

«De fagfellevurderte bevisene som er publisert, bekrefter at 2019 Global Burden of Disease Risk Factors Report, som hevdet at inntak av selv små mengder rødt kjøtt skader helsen, er fullstendig feil», sier Alice Stanton ved Royal College of Surgeons of Ireland. «Faktisk vil det å fjerne ferskt kjøtt og meieriprodukter fra kostholdet skade menneskers helse. Kvinner, barn, eldre og lavinntekts-grupper vil bli spesielt negativt påvirket» la Stanton til.

Forskerne advarte også om at det er vanskelig å erstatte næringsverdien til kjøtt med plantebaserte erstatninger, og at fattige som ikke spiser så mye kjøtt ofte lider av negative helseeffekter som underutvikling, undervekt og anemi på grunn av mangel på næringsstoffer og protein.

«Animalsk kjøttmat er overlegen plantebasert mat ved å samtidig å ha flere mikronæringsstoffer og høykvalitets makronæringsstoffer som er kritisk for vekst og kognitiv utvikling,» sa Adegbola Adesogan, direktør for University of Floridas Global Food Systems Institute. «Anbefalinger om å eliminere animalsk mat fra kostholdet overser betydningen av kjøtt, spesielt det store behovet for kjøtt i kostholdet til underernærte i det globale sør».

Dublin-erklæringen, som oppfordrer fanatikere til å slutte å fremme et kjøttfritt kosthold, har underskrifter fra eksperter fra flere toppuniversiteter, inkludert Cambridge, Edinburgh, Bristol, Belfast, Newcastle, Nottingham og Surrey, samt flere forskere fra Storbritannias ledende universitet for oppdrett av husdyr, Harper Adams.

Animal Frontiers er det offisielle forskningstidsskriftet for fire vitenskapelige foreninger: American Society of Animal Science, Canadian Society of Animal Science, European Federation of Animal Science og American Meat Science Association.


Fra New York Post, publisert 01.05.2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker og oversikter i originalartikkelen.
Originalartikkel: Scientists blast ‘zealots’ pushing plant-based diets, argue meat is crucial for health.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • StormFrog
  6 mai 2023 11:03

  For et par år siden forsøkte jeg meg på kjøttfri diett, hovedsaklig som en test på om jeg ville greie en lengre unntakstilstand hvor slik ville være vanskelig/umulig å få tak i. Riktignok åt jeg fisk/sjømat (reker, blåskjell).

  Samtidig var –og er– jeg sterkt avhengig av fysisk aktivitet for å holde hodet og kroppen på plass; min foretrukne syssel er terrengsykling og noe trening med vekter.

  Smaken av, og lysten på, kjøtt var forbausende lett å glemme. Det var overhodet intet savn, selv ikke i sosiale settinger med grilling etc. (Legger forøvrig til at jeg samtidig levde helt alkoholfritt).

  Etter ca 10 mnd. måtte jeg imidlertid gi opp.
  Iløpet av eksperimentet dukket det opp tidligere ukjente leddsmerter, da særlig i knærne og fingrene, noe som er helt uforenlig med å trå på pedaler og gripe rundt et sykkelstyre.

  Er glad for å ha gitt eksperimentet et forsøk, lærte mye av det, og kommer aldri til å støtte noe initiativ til drastisk reduksjon av kjøttinntak for folk flest.

  Svar
  • StormFrog
   6 mai 2023 11:06

   * Da jeg tok kjøtt tilbake i dietten forsvant disse smertene helt i løpet av et par tre uker.

   Svar
   • Torkel Andersen
    9 mai 2023 9:24

    Ikke overraskende, da kjøtt er noe av det viktigste i menneskers diett.

 • Jeg er ikke vitenskapsmann, men er vokst opp på gård av det gode gamle slaget med kyr, griser og høner i tillegg til annen landbruksproduksjon som bl.a. poteter. Mao. oppfostret på god gammaldags husmannskost, kan man si.

  Og jeg er hellig overbevist om at kyrne som gikk på usprøytet beite hele sommerhalvåret og med hesjetørket høy som viktigste fóret i vinterhalvåret, fordøyer det de spiser av grøntfor langt bedre enn oss mennesker og som vi mennesker får i oss ved å spise kjøttet av det slaktede dyret .
  Samme overbevisning har jeg når det gjelder vilt og villfisk i spesielt de store havene.
  Mennesker er ikke spesielt gode på å fordøye grøntfór. Mens dyrene er det og det til gode for oss mennesker når vi nyter kjøttet fra disse dyrene.

  Svar
 • Mennesket har ikke fire mager som kveg har. Disse magene har de for å kunne la gress bli behandlet på diverse vis for å løse opp de sterke bindingene som det faktisk er i gress. Mennesket har ett kort tarmsystem slik som rovdyr har. Dvs, vi er skapt til å spise kjøtt. Allikevel er det forskjeller, og blodtypen er det som forteller mest om hva slags diett man er skapt for. Kort sagt, Blod type 0 er de store kjøttspiserne, Dette er jeger genene og er utbredt blant alle naturfolk verden over. Og de finnes i Norge også, men de forsvinner da Blodtype A & B er dominant. A & B har tykkere blod og klarer ikke å bearbeide så mye fett som blodtype 0, de klarer seg også med mindre kjøtt. f, eks er 200gram daglig mer enn nok for dem. Fordelen med blodtype 0 er ett bedre immunsystem, men den fordelen forsvinner med feil kosthold hvor man utsetter seg for allergener og mat man er intolerant for. Avhengighetsyndromer, fedme og tarmkreft er belønningen for å gå med på statens ernæringsråd. Det er ikke en spøk, det er påvisst over hele verden at naturfolk faller for flaska når deres naturlige gode kosthold blir byttet ut med det jævla brødet.

  Les også D’ Adamo – eat right for your type. Det var han som startet bølgen med blodtypediett på nittitallet.

  Svar
 • Northern Light.
  28 november 2023 20:06

  Forsker:11 grunner til at folkehelsen svikter og hvordan folk kan bli friske igjen.

  Fram til 1970 var flertallet av folket spreke som en foler! Ingen keto-, vegan- eller paleo-dietter. De drakk heller ikke proteinshakes eller talte kalorier. Så, hva gikk galt?

  Av Dr. Simon Goddek.
  Fram til 1970 var flertallet av folket spreke som foler! Ingen keto-, veganer- eller paleo-dietter. Ingen hjemme-aerobic eller treningsmedlemskap. Ingen fancy treningsteknologi eller velvære-påvirkere. De drakk heller ikke proteinshakes eller talte kalorier. Så, hva gikk galt?

  #1 Medisinering. På 1970-tallet brukte den gjennomsnittlige amerikaneren bare en tiendel på reseptbelagte legemidler sammenlignet med i dag. I motsetning til hva mange tror, er folk i vestlige land også tvunget til å ta potensielt dødelige stoffer. I stedet for å fokusere på de grunnleggende årsakene, fokuseres det på behandling.

  #2 Demonisering av mettet fett. Siden 60-tallet har det blitt hevdet at mettet fett forårsaker hjerteinfarkt. Selv om vi har blitt næret av smult og smør i tusenvis av år, ble disse gode fettene erstattet med inflammatoriske omega-6-fettsyrer. «Stol på vitenskapen», sier dem!

  #3 Forgiftning av kostholdet vårt. Prosessert mat er i overflod. Omega-6-rike frøoljer og sukker finnes i nesten alt, en forferdelig kombinasjon som overanstrenger leveren og øker fettlagringen. Bestemors hjemmelagde måltider er nå en sjelden godbit. Vi har byttet ut ekte mat med prosessert mat for enkelhets skyld.

  #4 Mangel på mosjon. Folk beveger seg mindre og sitter mer. Ettersom vi har gått mot et tjenestebasert samfunn og på grunn av fremveksten av Big Tech, er vi nå stort sett parkert bak skjermer.

  #5 Vitamin D-mangel. Vår stillesittende livsstil fører til et annet alvorlig problem. Nesten ingen som arbeider innendørs får tilstrekkelige vitamin D-nivåer. Det mange ikke vet er at det ikke finnes noe som heter influensasesongen – det er faktisk vitamin D-mangel-sesongen.

  #6 Mangel på sunne næringsstoffer. Utarming av og fjerning av matjord betyr at avlingene mangler næringsstoffer. For å få de samme vitaminene fra ett salathode for 100 år siden, må du nå spise 10 salathoder. Hvis kroppen din er sulten på næringsstoffer, vil du spise mer – en ond sirkel.

  #7 Farlig plast. Ftalater (hormonhermende stoff) i plast forstyrrer hormonfunksjoner og kan føre til hormonelle ubalanser, noe som øker risikoen for fedme og type 2 diabetes. Deres utbredte bruk i hverdagsprodukter gir betydelige helseproblemer på grunn av disse metabolske effektene.

  #8 Barnevaksiner. Mens barn på 60-tallet bare fikk 5 doser vaksiner, var tallet i 2019 steget til 72 (USA) – og trenden er stigende. Hver vaksinasjon har en innvirkning på mikrobiomet (fellesskapet av mikroorganismer), noe som sannsynligvis fører til betydelige langsiktige fysiske og psykologiske konsekvenser.

  #9 Miljøgifter. Glyfosatbaserte ugressmidler som Roundup kan forårsake dysbiose, kreft og mange andre sykdommer. For eksempel, i nesten 100 % av soyaavlingene, finnes det glyfosatrester, som deretter kommer inn i næringskjeden vår. Det er svært bekymringsfullt.

  #10 Farer med kosmetikk. Aluminium i deodoranter, en vanlig kosmetisk ingrediens, har blitt assosiert med hudirritasjon og potensielle helserisikoer, inkludert forstyrrelse av hormonbalansen og kreft. Dens absorpsjon gjennom huden fra daglig bruk har betydelige langtidseffekter.

  #11 Orale prevensjonsmidler. De påvirker ikke bare kvinner, men også menn, da de skilles ut via urin i vannforsyningen. De er også ekstremt kraftige og har svært negative effekter på menneskers helse. Lurer du fortsatt på hvorfor det er så mange menn som tror de kan bli gravide?

  Jeg skrev dette innlegget fordi vi definitivt beveger oss i feil retning. Våre myndigheter har holdt oss alle som gisler, og hevdet at det var for helsen vår, men som jeg viser, handler det ikke om helsen vår, men om å slavebinde oss med så lite motstand som mulig.

  Men det er mange ting du kan gjøre med det:
  Spis mettet fett og kutt ut frøoljer.
  Begrens karbohydrater og sukker.
  Dyrk din egen mat i din kompost du lager selv.
  Mosjoner eller tren minst 3 ganger i uken.
  Vær i solen så mye som mulig og suppler med D-vitamin (om vinteren).
  Men det er mange flere strategier som du kan bruke for å leve et sunt liv. Jeg tvitrer og skriver jevnlig om dette mens jeg konfronterer de som har gått i mot oss de siste årene. Så følg meg på X og også på Substack.

  Fra Viligant News, publisert 28 november.
  Oversatt fra engelsk. Linker, diagrammer og oversikter i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: 11 Reasons Why Your Health Is Failing And How to Fix It: Scientist.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De er i dag militært dominerende.

Hvilke hensikter har Russland og Kina?

Forrige innlegg

Begreper det er viktig å nyansere: Journalistikk er noe helt annet enn journalisme.

I NRK er det ikke lenger journalisme, men makta som rår.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.