POSTED IN Endring av politikken, Olje-Energi

Alt er snudd på hodet.

USA ville stanse North Stream 2. Nå forsyner Russland USA med diesel.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi står overfor en dramatisk vinter med helt uoversiktlige følger for verdensøkonomien. Det er ikke bare Europa som står overfor en energimangel, men også andre land som tidligere har vært selvforsynte.


Paradoksene står i kø. EU fortsetter sanksjonspolitikken overfor Russland samtidig som de tigger landet om energi (gass). Likevel utsetter de godkjenning av den nye gassrørledningen, til tross for at gasslagrene er tommere enn noensinne. Det er ikke sikkert gassforsyningene gjennom North Stream 2 kommer i gang før til våren på grunn av politisk/juridisk krangel.


Samtidig forsterker de spenningen overfor Russland fordi Ukraina nå risikerer en energikollaps som følge av sin ekstreme antirussiske politikk. 


Ukraina vil nå bli helt utestengt fra russisk gass som følge av denne antirussiske politikken. I stedet for å avtale faste russiske gassleveranser til meget rimelig priser (sml. med dagens priser), som Russland foreslo for noen år siden, valgte de konfrontasjonspolitikk og satset på at EU og USA ville redde dem. 


Når gassmarkedet nå kollapser og alle prøver å karre til seg det som er mulig, står landet tomhendt tilbake. Kullreservene ligger i utbryter-republikkene i øst. Folkene som styrer der vil de ikke snakke med, enda mindre handle med.

Poland and Belarus Square Off Over Migrants - The Moscow Times
Den store krisen som er under oppseiling er ikke de 2000 migrantene på grensen mellom Hviterussland og Polen. Det er den katastrofale energimangelen som vil ramme USA og EUs klient-stat, Ukraina med over 40 millioner mennesker.

Det er i denne situasjonen at EU bruker Hviterussland som kilde til å forsterke spenningen østover, til tross for at de er fullstendig avhengige av russiske gassforsyninger. Det er en avledningsmanøver for den kolossale krisen som nå kommer i Ukraina (Landet er Europas nest største og har en befolkning på over 40 millioner).


USA fyrer oppunder krisestemningen med å flytte krigsskip inn i Svartehavet som moralsk støtte til Ukraina. Men Ukrainas regjering mangler ikke bare moral – enda viktigere er den store energimangelen.


USA har prøvd å blokkere North Stream 2 med alle midler. Nå handler de sjøl russisk olje og diesel så det holder. Det grønne skiftet holder ikke det som ble lovet. Store deler av USAs transportsystem er drevet på diesel. Butikkhyllene er tomme mange steder. Varer samler seg i enorme mengder på containerskip og blir ikke fraktet ut.


Og Russland hjelper USA, slik vi kan lese under. De er ikke tjent med et land i oppløsning. Det er det ingen som er. Det spørs om det er nok. Store deler av verdensøkonomien er i krise og energimangelen er bare en del av problemet.

Knut Lindtner

Redaktør

Den russiske flåten er klar til å hjelpe USA når det gjelder drivstoff-krisen.

Det blir nå rapportert at USA nå skal motta en skipslast med diesel fra det energi-rike Russland. Det kan komme av at Washington strever med å kjøle ned prisene på drivstoff som nylig nådde sitt høyeste nivå siden 2014.

Omtrent to millioner fat russisk diesel om bord i fire tankskip er nå på vei til østkysten av USA ifølge data fra Vortexa, et byrå som står for frakt av denne energikilden. Det er Bloomberg som melder dette.

Denne leveransen er ventet å ankomme New York og New Haven i Connecticut så tidlig som i neste uke. Dette er rapportert å være den betydeligste mengden drivstoff i de siste årene, basert på data som går tilbake til 2018.

Analytikere i Vortexa opplyser at russiske produsenter har økt produksjonen av diesel som er kommer fra råstoff utvunnet av kostbar naturgass.

Dieselen skipes ut fra Russlands baltiske havneby Primorsk, og er denne eksporten er ventet å nå sitt høyeste nivå siden 2018.

«Russland er bedre i stand til å skaffe diesel enn andre raffinerier i Europa fordi de har større tilgang til billig naturgass» sier Clay Seigle, en administrerende direktør for Vortexa i Houston til byrået.

«Det er jo veldig sjeldent at vi ser volum av denne størrelsen komme til østkysten vår», legger eksperten til.

Råstoffprisen for diesel på USAs østkyst har steget til værs til sitt høyeste på syv år. Varelagrene for dette destillatet i regionen har gått ned med en tredel fra rekordnivåer tidligere i år.

Etterspørselen etter drivstoff er ventet å øke etter hvert som logistikken i selskapene vokser intenst i en etterkant av det som har bygget seg opp på grunn av koronapandemien.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/business/540747-us-boosts-exports-russia-diesel/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Russland har lovet å sende mer gass til EU for å avhjelpe gasskrisen i Europa i tillegg til å sende diesel til USA.
  Det ser ikke ut som Russland bruker energi leveranser som politisk våpen for å bringe sine «fiender» i kne. Men det bør være viktig at man i USA og EU nå forstår hvor avhengig man er av Russland.
  (Bare det ikke fører til at disse landene nå planlegger å invadere Russland)

  I sin tid brukte USA gassleveranser fra Norge (bla fra Troll feltet) som et våpen mot Sovjet for å stanse gassleveranser fra Sovjet til Europa ved å tvinge europeiske land til heller å kjøpe norsk gass. Dette var en medvirkende årsak til at Sovjet kollapset. I dagens situasjon kunne Russland ha tatt hevn.

  President Biden snakker for tiden om at verden nå opplever en global energi krise. Mens politikerne i Norge derimot nesten bare snakker om at verden har en klimakrise og naturkrise (og det samtidig med at mange i Europa nå kan dø av kulde denne vinteren pga mangel på naturgass til oppvarming).
  https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Biden-Asks-The-World-For-Help-Easing-The-Global-Energy-Crisis.html

  Svar
  • Vi bør stenge kablene for å bringe fienden i kne. Både fiender innad (trojanske hester) og overnasjonale krefter.
   Vi bør nå kutte kablene, og bruke gassen vi har for å produsere energi til egen befolkning i vinterlandet Norge, siden gærningene har solgt vannkraften ut av landet. Siden bør vi sørge for at vanndammenes fyllingsgrad følger den norske befolkningens behov.
   Vi bør forlange nasjonal sosialisme.
   Og vi bør boikotte det politiske Norge og deres trojanske lover. Lag opprør i gatene, gi F. i lover satt i verk av disse loovbryterne, disse trojanske hestene.
   Heng de, ikke vent til jeg kommer.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Smitte» er bare et påskudd for kontroll.

Det dreier seg ikke om sykdom lenger.

Forrige innlegg

Ikke synlige lenger:

Ingen nyheter om USA-Kina-konflikten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.